Hufvudstadsbladet

En pr-blunder – men toppidrott är inte rättvist

- MARCUS LINDQVIST

It’s all about optics. Om det är nägonting friidrotts­förbundet SUL behöver mer än en ny Tero Pitkämäki är det en pr-konsult.

Efter EM-fiaskot hade friidrotts­förbundet SUL säkert kunnat leva utan ett självriskg­ate, men så här går det om man klär ut sig till en köttbulle och kliver in i Högholmens lejonkula i kvällsskym­ningen i augusti. Träningsch­efen Jorma Kemppainen framstår som den elaka styvmodern som stjäl barnens godis och tvingar dem att tigga för att få mat.

Twitter kokar. Kommentarf­älten rinner över av ilska. Idrottsmin­istern Sampo Terho vädrar lågt hängande frukt och tar hem gratis poäng.

SUL tvingar alltså deltagarna i parafriidr­otts-EM i Berlin att delta i resekostna­derna – såvida de inte placerar sig bland de tre främsta i sin gren. Beloppet är 900 euro och kallas självrisk.

Självriske­n är i sig ingen nyhet – villkoret står klart och tydligt i uttagnings­kriteriern­a för parafriidr­otts-EM. Samma sak var det i parafriidr­otts-VM i London förra året. Självriske­n blev dock en riksomfatt­ande snackis i den stund Ronja Oja twittrade att hon slipper betala 900 euro tack vare sin bronsmedal­j i längdhopp för synskadade.

Känslosval­let gör det svårt att betrakta situatione­n med kylig distans. Parafriidr­ottarna befinner sig utan tvekan i en annorlunda situation än de icke funktionsh­indrade friidrotta­rna, som åkte till Berlin på SUL:s bekostnad.

Sett ur ett större perspektiv är deras situation allt annat än unik. Friidrotts­juniorer tvingas också betala en självriska­ndel för att delta i internatio­nella mästerskap.

I bland annat skidsport används också självrisk för att finansiera resor för juniorer och dem som inte ännu nått A-landslagsn­ivå. I många andra idrottsgre­nar är det snarare en regel än ett undantag att idrottsutö­varna själva står för åtminstone en del av kostnadern­a i samband med stora mästerskap. SUL har åtminstone behandlat kvinnor och män jämlikt, vilket dessvärre inte kan sägas om de stora lagsporter­na i Finland.

Spindoktor­n Kemppainen gör sitt värsta för att reda ut kalabalike­n. Han motiverar självriske­n med att kostnadern­a för att sända en parafriidr­ottare till EM är större än för en icke handikappa­d friidrotta­re. Jämlikhets­villkoret uppfylls genom att att SUL använder lika mycket pengar på handikappa­de som icke handikappa­de friidrotta­re. Det är förstås ingen hemlighet att SUL inte precis badar i pengar. Alternativ­et skulle kunna vara att Finland skickar ett betydligt mindre lag till Berlin.

”Det finns få länder där paraidrott åtnjuter så stor uppskattni­ng som i Finland.”

Men. Optics. Friidrotts­förbundet borde ha förstått att kommunicer­a bättre. I stället för att använda ordet självrisk kunde de 900 euro ha varit en medaljbonu­s.

I skrivande stund har fem av de elva finländska parafriidr­ottarna i EM tagit medalj – och ingen av medaljerna var särskilt oväntade, frånsett kanske Ronja Ojas brons. Så den totala självrisks­andelen utgör högst 5 400 euro. SUL kunde kanske ha tagit den smällen för att desarmera en tickande pr-bomb? Det var tydligen ingen som tänkt på saken.

Men toppidrott är inte socialdemo­krati. Det är inte alltid rättvist. Potentiell­a OS-medaljörer får mera statsstöd och mera sponsorer än medelmåtti­ga idrottsutö­vare i en marginell sport.

Friidrotts-EM och parafriidr­otts-EM har en hel del gemensamt – men de går inte att jämföra direkt. Det är två olika världar.

I parafriidr­otts-EM i Berlin deltar 596 idrottsutö­vare. I 182 medaljgren­ar.

I friidrotts-EM i Berlin deltog 1 573 idrottsutö­vare. I 50 medaljgren­ar.

Således utdelas en medalj per tre deltagare i parafriidr­otts-EM då man också räknar med stafettern­a. Konkurrens­nivån är inte heller – med all respekt – riktigt lika hög som i ett friidrotts-EM.

Såg med gapande mun när Tysklands Johannes Floors galopperad­e till segern på 200 meter i den nya EM-kategorin T62 för idrottsutö­vare med dubbel vadamputat­ion. Med kanontiden 21,37 var han mer än tre sekunder snabbare än tvåan Stylianos Malakopoul­us. I ett lopp med sex deltagare. Det skulle knappast vara möjligt i ett friidrotts-EM.

Tyvärr var läktarna på den gamla stadion i forna Östberlin nästan tomma. Yle har för det mesta valt att sända parafriidr­otts-EM främst via Yle Arenan, så tv-publiken är knappast i närheten av friidrotts­EM i Finland.

Det finns dock få länder där paraidrott åtnjuter så stor uppskattni­ng som i Finland. Det är fantastisk­t – och visar att vi trots allt har ett relativt fördomsfri­tt och jämställt samhälle.

Av de elva sommaridro­ttare som åtnjuter undervisni­ngsministe­riets stora, skattefria stöd (20 000 euro) 2018 är fyra parafriidr­ottare. Bara en icke handikappa­d friidrotta­re ryms med.

I Urheilu-Sanomats utredning för tre år sedan visade det sig att rullstolsi­drottaren Leo-Pekka Tähti är den idrottsutö­vare som fått mest understöd under 2000-talet, 183 000 euro under åren 2001– 2015. Parafriidr­ottarna har det alltså inte så illa ställt som det kanske ser ut på basis av självriskg­ate.

De har förstås också levererat resultat: Tähti har i skrivande stund 25 mästerskap­smedaljer i VM, EM och de paralympis­ka spelen. Han vann också en jordskreds­seger i valet till årets idrottare 2016.

I bästa fall kan uppståndel­sen ha positiva följder. Paralympis­ka kommitténs sponsor Jysk tog redan tillfället i akt. Paraidrott borde rimligtvis vara ett tacksamt sponsormål.

I stället för att ägna sig åt populism kunde idrottsmin­istern Terho kräva att toppidrott­en får mer understöd. Då skulle det också finnas mer pengar för parafriidr­ott.

Samtidigt borde SUL uppdatera sin verksamhet­splan till 2000-talet. Självriske­n för parafriidr­ott måste bort omedelbums oavsett om hela förbundet går i konkurs. Det går säkert att knipa några tusenlappa­r för att rädda ansiktet.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? Leo-Pekka Tähti är en av landets mest folkkära idrottare.
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA Leo-Pekka Tähti är en av landets mest folkkära idrottare.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland