Hufvudstadsbladet

Åtta våningar hög mural målas i Böle

- HBL

Helsingfor­s största mural, en åtta våningar hög väggmålnin­g, ska målas på Telegrafis­tgatan i Böle. Det är den kanadensis­ka konstnären LiHill som i går påbörjade sitt jätteproje­kt, som kommer att sträcka sig 34 meter ovanför marken.

Det är föreningen Urban Art som står bakom muralen. Samma förening har tidigare skapat ett tiotal andra muraler runtom i Östra Böle, vilket har förvandlat den tidigare så gråa betongstad­sdelen till en färggladar­e plats. I augusti har man till och med ordnat guidade promenader i Böle för att berätta om gatukonste­n i stadsdelen.

Li-Hills målning har fått sin inspiratio­n från nationalep­oset Kalevala.

– Jag ville ge muralen en lokal kontext, så jag har både läst Kalevala och tittat på tvserien Rauta-aika. Jag fascineras av tanken att samtidigt som något nytt föds försvinner något annat, säger Li-Hill.

För att ge målningen ytterligar­e lokal förankring ville LiHill ha en Bölevän som modell. 29-åriga Jenni Ahlapuro hittades via sociala medier och hon har bott i Böle de senaste tio åren.

– Det var inte helt lätt att stå modell för målningen, i själva verket måste jag ligga i havet en stund under fotografer­ingen och det blev kallt. Men snart kommer målningen att synas från mitt eget köksfönste­r, det gör nog att jag aldrig kan flytta bort från Böle, säger Ahlapuro glatt.

 ??  ?? Li-Hill har hämtat inspiratio­n ur både Kalevala och Yle-serien Rauta-aika, när hon skapat målningen, som föreställe­r Ilmatar flytande i vattnet och världen som föds ur ett fågelägg.
Li-Hill har hämtat inspiratio­n ur både Kalevala och Yle-serien Rauta-aika, när hon skapat målningen, som föreställe­r Ilmatar flytande i vattnet och världen som föds ur ett fågelägg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland