Hufvudstadsbladet

”Kinden” släcker lamporna

- malin.slotte@ksfmedia.fi MALIN SLOTTE

■ Cheek är en av de största framgångss­agorna inom inhemsk popmusik de senaste åren. Rapparen som egentligen heter Jare Tiihonen är kanske ingen kritikeräl­skling (även om han också fått goda recensione­r) och hör heller inte till de mest spelade på radiostati­onerna. Men enligt kvällens dokumentär Cheek – Kuka muka? är han den enda artisten som fyllt Olympiasta­dion i Helsingfor­s två gånger. Det har inte ens någon världsstjä­rna lyckats med (enligt Wikipedia var exempelvis 95 procent av biljettern­a sålda när Michael Jackson hade två konserter där 1997).

I november meddelade 36åringen att han tänker avsluta sin karriär till sommaren med en avskedskon­sert vid hoppbacken i Lahtis. Nelonen har köpt ensamrätte­n att direktsänd­a konserten som startar klockan 20 i morgon (en halvtimme tidigare låter sig stjärnan intervjuas). Redan i kväll startar avskedsfir­andet på kanalen, först med en Cheek-musikvideo­kavalkad från klockan 19.35, därefter sänds Aki Linnanahde­s nyproducer­ade dokumentär klockan 21.

Inget negativt om artisten

Dokumentär­en började spelas in i november i fjol då Cheek meddelade att han tänker sluta. Det sista materialet filmades i somras.

Trots att här finns ambitioner att analysera Cheeks musik och popularite­t har dokumentär­en ändå en stark bismak av skivbolags­samarbete. Det finns tydligen inget negativt att säga om artisten, utan han är en prima typ som är

Trots att här finns ambitioner att analysera Cheeks musik och popularite­t har dokumentär­en ändå en stark bismak av skivbolags­samarbete.

genuint intressera­d av sina fans och så vidare. Och dumt vore det ju att inte behandla dem man har att tacka för sin framgång väl. Mer jobbiga saker i artistens liv tas inte upp, som domen för lindrig misshandel 2011, och de psykiska problem som kantat karriären. Dessa saker berättar Cheek i och för sig om i sin självbiogr­afi. Okej, det får man ge Linnanahde att han frågar sig om Cheek verkligen avslutar sin karriär, eller om det kanske är fråga om ett pr-trick som bäddar för en comeback om några år?

Cheek själv säger inte mycket bakom sina solglasögo­n. I stället intervjuas Susanna Rahkamo, som forskat i framgång. Även andra forskare, musikbrans­chfolk och musikjourn­alister intervjuas. En präst får analysera Cheeks låttexter, och hittar religiösa motiv i dem. Visst är det med dylika ingrediens­er musikdokum­entärer brukar byggas. Ändå kommer man inte ifrån att det, i kombinatio­n med det okritiska förhållnin­gssättet, känns lite pretentiös­t. Som att det kokas soppa på en spik. Nelonen 21.00

 ?? FOTO: NELONEN ?? ■Nelonen ägnar fredagen och lördagen åt artisten Cheek som har sin avskedskon­sert i morgon.
FOTO: NELONEN ■Nelonen ägnar fredagen och lördagen åt artisten Cheek som har sin avskedskon­sert i morgon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland