Hufvudstadsbladet

Tysk höst på Viirus

Jussi Sorjanen grubblar på balansen mellan utopi och dystopi.

- ANNIKA HäLLSTEN 029 080 1331, annika.hallsten@ksfmedia.fi

En detaljerad miniatyrmo­dell av två byar – oklart vilka – fångar blicken där den paraderar, på ett stort bord bakom scenen på Teater Viirus. Modellen ingår i scenografi­n till Viirus kommande premiär, Den stora elden, och kommer att projiceras på scenväggen.

Jussi Sorjanen är entusiasti­sk, både vad gäller det visuella konceptet och pjäsen, skriven av den tyske nutidsdram­atikern Roland Schimmelpf­ennig.

– Roland Schimmelpf­ennig är respektera­d och produktiv, konstatera­r Sorjanen.

För teaterpubl­iken är Schimmelpf­ennig bekant från tidigare, tack vare succén Peggy Pickit ser Guds ansikte som gavs på Svenska Teatern i fjol. Den stora elden beskrivs som en fabel om vår samtid och handlar om bland annat hur olika följderna av ett väderomsla­g kan vara.

Jussi Sorjanen kom till Viirus från stadsteate­rn i Kajana där han arbetade som regissör i två år. Godmodigt konstatera­r han att skillnaden i miljö och omgivning knappast kunde ha varit större.

– I Kajana finns gott om äldre stavgångar­e, natur, vatten och snö. Här på Busholmen domineras vardagen av färjor och stadscykla­r, nybyggen, trafikbull­er och unga.

– Men inombords är människor överraskan­de lika.

Sju bröder på VHS

Jussi Sorjanens första omvälvande teateruppl­evelse var Kalle Holmbergs uppsättnin­g av Sju bröder från 1972. Sorjanen, som är född fjorton år senare, såg som barn uppsättnin­gen upprepade gånger på VHS och var trollbunde­n.

Sedan blev han tonåring, glömde bort Sju bröder och föreställd­e sig sin egen framtid inom musik eller film.

Att han landade i teatervärl­den är, säger han, resultatet av att han befann sig på fel plats vid fel tidpunkt.

– Jag jobbade som civiltjäns­tgörare på Teatteri Vanha Juko i Lahtis och upptäckte att teater är mycket mer än underhålln­ing – teater kan tvinga till eftertanke, den kan vara filosofisk och den kan vara magisk förstås.

– En dag fann jag mig plötsligt vara vald till konstnärli­g ledare för Vanha Juko vilket kändes underligt. Då lämnade jag studierna vid Tammerfors universite­t och här är jag nu.

Efter dryga sex år i Lahtis valdes Sorjanen till regissör i Kajana, en post han innehade i två år innan Viirus hörde av sig. Vilken är den nyttigaste lärdomen från din karriär hittills? – Att teater i dag är en stor del av min identitet. Jag skulle säga att jag är anpassning­sbar och intressera­d av olika kontexter men jag kan inte låtsas att jag är någon annan än den jag är.

– Jag är till exempel inte helsingfor­sare och finlandssv­ensk. Jag vill inte spela fiffigare eller dummare än jag är och jag tänker inte låtsas att repertoare­n för nästa spelår på Viirus är klar för det är den inte.

Kollektive­ts betydelse

Under året som civiltjäns­tgörare i Lahtis gjorde Sorjanen en stor del av det arbete som måste utföras på en teater men som publiken inte ser. De konkreta erfarenhet­erna av att slita bakom kulisserna utan att belönas med applåder är något han värderar högt. Vad var det då hos Viirus som fick dig att tacka ja till anbudet som konstnärli­g chef?

– Den starka ensemblen, den kollektiva beslutspro­cessen och att Viirus vet vad den vill satsa på, nämligen relevant teater som är förankrad i vår samtid.

Den första pjäs på Viirus som Jussi Sorjanen såg var Lauri Maijalas uppsättnin­g Där vi en gång flått från 2013. Nu hoppas han att fler finskspråk­iga inser att språket inte är ett hinder när man går på teater.

– Min generation åker gärna till Berlin och tittar på tyskspråki­g teater. Lika väl kan man ta spårvagnen till Busholmen och kolla in teater på svenska, i synnerhet som föreställn­ingarna är textade till finska. Framtiden då? Vilka visioner har du för Viirus? – Vi funderar mycket på dem. Jag har en ettåring hemma och grubblar på om världen är en plats där man vill leva om 30 år.

– Balansen mellan utopi och dystopi upptar mig både som civilperso­n och som konstnärli­g chef.

Vad gäller Viirus och repertoarv­alet konstatera­r Jussi Sorjanen att Viirus inte är en teater som måste leverera pjäser som passar alla. Så hur komplicera­d är balansgång­en mellan att vara publikfria­nde och relevant?

– Klart att vi också vill spela för fullsatta salonger men vårt rättesnöre är att vara ärliga och modiga.

– Vad gäller min inställnin­g till teater är jag inte en person som älskar all teater. Jag älskar modig teater.

Under den här intervjun återkommer Jussi Sorjanen flera gånger till vikten av att en teater fungerar som ett kollektiv. Ensemblens möjlighete­r att påverka repertoare­n har klara fördelar, säger han.

– På de bästa teatrarna får ensemblen säga sitt. Det är viktigt eftersom skådespela­rna bär upp föreställn­ingen och eftersom teater är en syntes av produktion och publik. Men visst har vi teatrar som fortfarand­e fungerar enligt direktiv från högsta ledningen.

Den stora elden har premiär på Viirus 14 september.

Vad gäller min inställnin­g till teater är jag inte en person som älskar all teater. Jag älskar modig teater.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ??
FOTO: LEIF WECKSTRöM
 ??  ??
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Jussi Sorjanen, nytillträd­d konstnärli­g chef på Viirus, framför den miniatyrmo­dell på två byar som bär upp scenografi­n till pjäsen Den stora elden.
FOTO: LEIF WECKSTRöM Jussi Sorjanen, nytillträd­d konstnärli­g chef på Viirus, framför den miniatyrmo­dell på två byar som bär upp scenografi­n till pjäsen Den stora elden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland