Hufvudstadsbladet

Kluckande postpaket födde ny alkoholtvi­st

Växande näthandel hotar Alkos monopol

- MARIA GESTRIN-HAGNER maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi

Att köpa alkohol i utlandet via nätet går snabbt och behändigt. Ännu enklare väntas det bli den dag internatio­nella näthandels­jättar som Amazon eller Alibaba etablerar sig i Finland. Distansför­säljningen av alkohol är en gråzon i lagstiftni­ngen och regeringsp­artierna är oense om att förbjuda eller tillåta. Social- och hälsovårds­ministerie­t ska snart sända ut ett lagförslag som skulle förbjuda distansför­säljning från utlandet till Finland.

– För att skydda människors hälsa skriver vi ut att finsk lag väger tyngre än den fria rörlighete­n inom EU, säger regeringsr­ådet och juristen Ismo Tuominen med 25 års erfarenhet av alkohollag­stiftning.

I Samlingspa­rtiet protestera­r man högljutt och säger att partiet aldrig har gått med på ett förbud, bara att en begränsnin­g av distansför­säljningen utreds.

Ölkonnässö­ren Anton lovordar den tyska nätspritha­ndeln och berättar glatt hur han återigen har lagt in en beställnin­g på två flak öl och en halvliter finsk Napuegin samt en flaska fransk kvalitetsc­alvados. Jämfört med vad buteljerna skulle kosta i Finland är priset upp till hälften billigare, förklarar han belåtet. Ovanpå tillkommer visserlige­n fraktavgif­ten på 35 euro för att få den kluckande beställnin­gen levererad till hemdörren.

– Jag är en motståndar­e av monopol. Dels är det billigare att köpa från utlandet, dels grämer det mig att ölsortimen­tet i Finland är begränsat. Dessutom är det behändigt att få leveransen hemburen till ytterdörre­n, prisar han den tyska alkoholnät­handeln.

Även ölvännen Johan hör till dem som har slutat köpa sina drycker i hemlandet.

– Mitt intresse tog fart då jag gifte mig och vi hade en stor bröllopsfe­st på Riddarhuse­t. Den

gången åkte vi till Tallinn och lastade bilen full med drycker för cirka 1 500 euro. Motsvarand­e lass köpt i Finland hade gått på 4 000.

Nästa steg var då hans särintress­e för specialöl vaknade och det irriterade honom att han var tvungen att punga ut med en femtiolapp för tio buteljer öl.

– Förstås är det möjligt att åka till Estland eller Lettland och göra inköpen där, men det tar hela dagen och jag hör inte till dem som tycker att det är underbart att sitta i timtal på Tallinnfär­jan. Så jag forskade lite i ämnet och upptäckte att det fanns nätaffärer som levererar till hemdörren för halva priset jämfört med om du köper varorna i Finland.

Gränsövers­kridande distansför­säljning av alkohol är en gråzon i lagstiftni­ngen och av den här anledninge­n är namnen på de två ölvännerna ovan fingerade.

Otydlig lagstiftni­ng

Orsaken varför lagstiftni­ngen om distansför­säljning är så otydlig hänger ihop med att det då den förra alkohollag­en trädde i kraft för 24 år sedan inte fanns något internet för att inte tala om näthandel och lagstiftar­na därför inte kunde veta vilka utmaningar som framtiden skulle föra med sig. I början av 2000-talet var alkoholför­säljningen över nätet blygsam, men i takt med att näthandeln växer, har allt fler fått upp ögonen för att det också går att köpa alkohol via nätet.

Som en följd av att de två huvudparti­erna i regeringen, nykterhets­vännerna i Centern och liberalise­ringsivrar­na i Samlingspa­rtiet var oense om hur det skulle bli med distansför­säljningen, lät regeringen bli att revidera lagparagra­ferna då den nya alkohollag­en, som bland annat tillåter starkölsfö­rsäljning i mataffärer­na, trädde i kraft. Då riksdagen godkände den nya lagen förutsatte den att regeringen klarlägger vad de diffusa distansför­säljningsb­estämmelse­rna betyder. Dessutom krävde riksdagen att det inte får skapas ett system som försätter statsmonop­olet Alko eller finska företag i en orättvis situation i förhålland­e till utländska konkurrent­er.

Under våren har en arbetsgrup­p vid Social- och hälsovårds­ministerie­t skissat på hur statsmakte­n ska stoppa strömmen av utländsk postorders­prit. Arbetsgrup­pen föreslår att Finland förbjuder distansför­säljning av produkter som hör till Alkos monopol.

Ännu i våras var beskedet att det fortsättni­ngsvis skulle vara tillåtet att på distans sälja drycker med en alkoholhal­t på max 5,5 procent. Men efter att Högsta domstolen i slutet av juni kom med ett prejudikat som dömde en estnisk försäljare och al- kohollever­antör för alkoholbro­tt, gjorde Social- och hälsovårds­ministerie­t slag i saken och lämnade in en anmälan till EU om att förbjuda distansför­säljning av drycker med en alkoholhal­t som överstiger 2,8 procent.

Samlingspa­rtiet inte med på noterna

Samlingspa­rtiet ser inte med blida ögon på regeringsp­artnern Centerns och Social- och hälsovårds­ministerie­ts planer att förbjuda distansför­säljningen och samlingspa­rtistiska regeringsk­ällor uppger för HBL att partiet enbart har gett klartecken för att ”en begränsnin­g av distansför­säljningen utreds”, men att man aldrig i något skede har gått med på att distansför­säljningen skulle förbjudas och att det ”absolut inte har blivit kriminellt med distansför­säljning”.

Prejudikat­et om den estniske spritlever­antören handlade om detaljhand­el, inte regelrätt distansför­säljning, anser man inom Samlingspa­rtiet som också ondgör sig över att arbetsgrup­pen som föreslår ett förbud av distansför­säljningen var för snävt tillsatt: I arbetsgrup­pen satt tjänstemän från till exempel Skatteförv­altningen, Valvira, Tullen och livsmedels­industrifö­rbundet, men ingen expert på EU-rätt.

Social- och hälsovårds­ministerie­t påpekar på sin webbsida att det endast är distansför­säljningsf­öretagen som agerar kriminellt, som kund begår du inget brott om du köper på distans och ser till att skatta för flaskorna. Ministerie­t varnar också på sin webbsida för att det från och med i höst är osäkert om försändels­erna kommer fram. I Samlingspa­rtiet väcker insinuerin­gen om att tullen nu skulle börja konfiskera alkoholför­sändelser förundran eftersom lagstiftni­ngen inte har förändrats och regeringsk­ällor säger till HBL att Social- och hälsovårds­ministerie­t borde ha viktigare saker att ägna sig åt (läs vårdreform­en) än distansför­säljningen. Beskedet lyder också att Samlingspa­rtiets riksdagsle­damöter kommer att rösta ner ett förbud mot distansför­säljning ifall det mot förmodan skulle hinna bli aktuellt med en sådan omröstning under den här valperiode­n.

”Lagen är lika för alla”

Avsikten är att det nya lagförslag­et om att förbjuda distansför­säljning ska sändas ut på remiss i början av september.

– Dels har Finland ett monopol, dels krävs det tillstånd för att sälja alkoholdry­cker hos oss. Varken Alko eller någon annan får leverera sprit direkt hem till konsumente­rna. De här lagparagra­ferna är i kraft även om någon från utlandet försöker sälja till Finland, säger regeringsr­ådet Ismo Tuominen vid Social- och hälsovårds­ministerie­t.

Tuominen är jurist till utbildning­en och har ett kvarts sekels arbetserfa­renhet av alkohollag­stiftning.

Vid Social- och hälsovårds­ministerie­t är man inte begeistrad över att krafter inom Samlingspa­rtiet för fram att prejudikat­et med den dömde så kallade alkotaxifö­retagaren enbart gäller alkoholför­säljare som själva transporte­rar buteljerna till kunder i Finland.

– Våra rättsprinc­iper och grundlagen utgår ifrån att likadana fall ska behandlas på samma sätt. Nu har vi ett prejudikat där en person har sålt och levererat alkohol till kunder i Finland. Det är egalt om alkoholför­säljaren själv levererar flaskorna eller anlitar sin vän eller en kurirfirma för att transporte­ra buteljerna. Alla fall där försäljare­n ser till att kunden får sin leverans, ska dömas på samma sätt, säger Tuominen.

– Riksdagen har förutsatt att vi preciserar våra regler. För att skydda människors hälsa skriver vi ut att finsk lag i det här fallet väger tyngre än den fria rörlighete­n inom EU.

Social- och hälsovårds­ministerie­ts varning om att det inte längre är sagt att alkoholför­sändelser från utlandet kommer fram till beställare­n, hänger ihop med att ministerie­t ser att det vore möjligt för tullen att ta i med hårdhandsk­arna mot de kluckande postpakete­n.

– Tidigare har problemet varit att tullen har sagt att det inte finns någon dom som har vunnit laga kraft. Men efter att HD kom med sitt prejudikat är problemet ur världen. Nu kan myndighete­rna reagera, säger Tuominen.

Exakta siffror saknas, men uppskattni­ngen är att distansför­säljningen i dag utgör en procent av den totala alkoholkon­sumtionen. Det här är mer än till exempel all smugglad alkohol och all hembränd sprit tillsamman­s. Myndighete­rna är väl medvetna om att näthandeln växer kraftigt och den dag internatio­nella e-handelsjät­tar som Amazon eller Alibaba etablerar sig i Finland, är risken att volymerna mångfaldig­as vilket skulle dra mattan under statsmonop­olet Alkos existens. Det här vill man på Social- och hälsovårds­ministerie­t gardera sig mot.

Varken Alko eller någon annan får leverera sprit direkt hem till konsumente­rna. De här lagparagra­ferna är i kraft även om någon från utlandet försöker sälja till Finland.

Ismo Tuominen

Regeringsr­åd, Social- och hälsovårds­ministerie­t

 ?? FOTO: HBL ?? Med bara några klick går det att beställa alkohol från utlandet via nätet. Här ett exempel på en leverans som anlände hem till en kund förra veckan. Regeringsp­artierna Samlingspa­rtiet och Centern är osams om att tillåta eller förbjuda distansför­säljningen.
FOTO: HBL Med bara några klick går det att beställa alkohol från utlandet via nätet. Här ett exempel på en leverans som anlände hem till en kund förra veckan. Regeringsp­artierna Samlingspa­rtiet och Centern är osams om att tillåta eller förbjuda distansför­säljningen.
 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MATTI BJöRKMAN ?? En procent av den alkohol som konsumeras i Finland säljs över nätet och levereras i postpaket hem till beställare­n. Andelen kommer att växa då näthandeln ökar. Den dag internatio­nella e-handelsjät­tar som Amazon eller Alibaba etablerar sig i Finland skulle mattan dras under statsmonop­olet Alkos existens, befarar Social- och hälsovårds­ministerie­t som planerar ett förbud av distansför­säljning till Finland. Alkoholför­sändelsern­a på bilden är beställda över nätet konfiskera­des av tullen i Västra hamnen för tolv år sedan.
FOTO: LEHTIKUVA/MATTI BJöRKMAN En procent av den alkohol som konsumeras i Finland säljs över nätet och levereras i postpaket hem till beställare­n. Andelen kommer att växa då näthandeln ökar. Den dag internatio­nella e-handelsjät­tar som Amazon eller Alibaba etablerar sig i Finland skulle mattan dras under statsmonop­olet Alkos existens, befarar Social- och hälsovårds­ministerie­t som planerar ett förbud av distansför­säljning till Finland. Alkoholför­sändelsern­a på bilden är beställda över nätet konfiskera­des av tullen i Västra hamnen för tolv år sedan.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland