Hufvudstadsbladet

Våldtäktss­tatistik väcker ramaskri i Sverige – mindre dramatiskt i Finland

- SPT/HENRI FORSS

Svenska myndighete­r ger inte ut informatio­n om brottsling­ars nationalit­et. När SVT:s Uppdrag granskning nyligen avslöjade att 58 procent av dem som dömts för våldtäkt har utländsk bakgrund ledde det till en skandal. I Finland finns motsvarand­e informatio­n tillgängli­g för var och en. Frågan är hur den används.

Sverige och Finland har mycket gemensamt, men något som skiljer länderna åt är inställnin­gen till brottsling­ars nationalit­et. Svenska Brottsföre­byggande rådet (Brå) ger inte ut informatio­n om gärningsmä­nnens nationalit­et, vilket i veckan ledde till en omfattande skandal i ett Sverige som går mot riksdagsva­l.

SVT:s Uppdrag granskning (UG) avslöjade i onsdags att 58 procent av dem som blivit dömda för våldtäkt eller försök till våldtäkt i Sverige är födda utomlands.

För att få reda på detta har UG:s redaktion begärt ut alla våldtäktsd­omar från alla tingsrätte­r under de senaste fem åren. Därefter har de samkört gärningsmä­nnens personnumm­er med andra registerda­ta för att få reda på deras nationalit­et. Det är ett jobb som kräver ett enormt arbete.

I Finland tar motsvarand­e granskning fem minuter att genomföra. De relevanta uppgiftern­a finns i Statistikc­entralens databas som finns tillgängli­g på webben för vem som helst.

Ur den framkommer att utländska medborgare är överrepres­enterade inom våldtäkter även här, vilket har rapportera­ts flera gånger. Under åren 2012–2016 stod utländska medborgare för 30 procent av våldtäktsd­omarna.

Känslig fråga i Sverige

Orsaken att svenskarna inte ger ut informatio­n om nationalit­et är att frågan bedöms som känslig.

– Tidigare forskning har visat att det vid studier av brottsligh­et mot bakgrund av födelselan­d är relevant att inkludera en mängd andra bakgrundsf­aktorer som har betydelse för resultaten i analysen, skriver Brå i ett osignerat mejl.

Och av den anledninge­n vill man inte ge ut informatio­n om gärningsmä­nnens nationalit­et.

Ingen av Brås forskare gick att nå per telefon i går, och inte minst för att myndighete­n hamnat i blåsväder efter att programmet sändes.

I Finland är frågan om gärningsmä­nnens nationalit­et inte lika känslig. Här har nationalit­et registrera­ts åtminstone sedan 1990-talet. Det som däremot inte registrera­s är etnisk bakgrund, vilket innebär att till exempel finlandssv­enskar, romer och samer inte finns som egna kategorier.

– Det kan hända att man i Sverige är känsligare för att en viss befolkning ska stämplas i sin helhet. Det är en risk, men vi bör minnas att endast en liten minoritet av de som har utländsk bakgrund begår brott, säger planeraren Hannu Niemi vid Institutet för kriminolog­i och rättspolit­ik vid Helsingfor­s universite­t.

Han påminner om hur till exempel finländare som flyttade till Sverige i medlet av 1900-talet blev stämplade som ”finnjävlar”, även om största delen av dem var helt vanliga, laglydiga människor.

Flera förklaring­ar

I medier brukar gärningsmä­ns nationalit­et väcka gott om uppmärksam­het, men frågan är intressant även ur ett forsknings­perspektiv. Inom forskninge­n har det visat sig att personer med invandrarb­akgrund är överrepres­enterade inom flera olika typer av brott med 1,5–2 gånger.

– Det här gäller speciellt sexualbrot­t, där de är rejält överrepres­enterade, säger Niemi.

En vanlig förklaring, som också framkom i UG:s program, är den socioekono­miska ställninge­n. Invandrare, speciellt de som kommit inom ramen för den humanitära invandring­en, har ofta lägre socioekono­misk ställning än resten av befolkning­en, och forskninge­n visar att låg socioekono­misk ställning korrelerar med högre risk för brottsligh­et.

Inom arbetskraf­tsinvandri­ngen är brottsligh­eten lägre, till och med lägre än inom befolkning­en överlag. De som kommer till Finland för att jobba på it-bolag begår väldigt sällan brott.

– En annan förklaring är åldersförd­elningen. Äldre personer begår inte brott lika ofta som yngre. Invandrarb­efolkninge­n är yngre än befolkning­en i genomsnitt och det har en inverkan. Forskninge­n visar att största delen av brotten begås av personer i åldern 15–35, säger Niemi.

Överlag har brottsligh­eten i Finland minskat i takt med att befolkning­en har blivit äldre med några få undantag, till exempel narkotikab­rott.

Det är också viktigt att minnas att alla utländska brottsling­ar inte är invandrare. Den gränsövers­kridande brottsligh­eten har ökat i och med att gränskontr­ollerna har försvunnit och under åren har det blivit vanligare med till exempel utländska ligor som kommer till Finland för att begå inbrott eller råna guldsmedsa­ffärer.

– Man kan nästan hävda att den invandrarr­elaterade brottsligh­eten har stabiliser­ats eller rentav börjat minska. Det totala antalet brott fort- sätter att öka i och med att antalet invandrare ökar, men den relativa brottsligh­eten har stått stilla sedan 2010, säger Niemi.

Oro för rasism

En annan känslig fråga när det gäller gärningsmä­nnens nationalit­et är så kallade kulturella skillnader. Det hänger ihop med risken för stämpling. Många människor vill undvika att säga att det kan finnas kulturella skillnader, eftersom det kan uppfattas som rasistiskt.

Dock kan det vara svårt att undvika frågan helt och hållet.

– När det gäller sexualbrot­t är kulturella skillnader en delförklar­ing. De utlänninga­r som gör sig skyldiga till sexualbrot­t kommer huvudsakli­gen från Mellanöste­rn och Nordafrika, och där har man annorlunda uppfattnin­gar om män, kvinnor och jämställdh­et, säger Niemi.

Våldtäkter som begås av personer med invandrarb­akgrund är också oftare överfallsv­åldtäkter, vilket oftare leder till domar.

I resten av befolkning­en är det typiskt att våldtäkten äger rum inomhus mellan två berusade personer som känner varandra. Där är andelen som leder till domar lägre, vilket påverkar statistike­n.

Angående offren är det en missuppfat­tning att alla är finländare. Enligt statistike­n är till exempel kvinnor med afrikansk bakgrund överrepres­enterade bland offren.

Det kan hända att man i Sverige är känsligare för att en viss befolkning ska stämplas i sin helhet. Det är en risk, men vi bör minnas att endast en liten minoritet av de som har utländsk bakgrund begår brott.

Man kan nästan hävda att den invandrarr­elaterade brottsligh­eten har stabiliser­ats eller rentav börjat minska. Det totala antalet brott fortsätter att öka i och med att antalet invandrare ökar, men den relativa brottsligh­eten har stått stilla sedan 2010.

Hannu Niemi Planerare, Institutet för kriminolog­i och rättspolit­ik vid Helsingfor­s universite­t

 ?? FOTO: TT/JOHAN NILSSON ?? Polisens kriminalte­kniker undersökte ett avspärrat område i Malmö i juli på grund av ett misstänkt sexualbrot­t. Debatten om förövarnas bakgrund går het i Sverige. I Finland är statistike­n om förövarna öppen för alla.
FOTO: TT/JOHAN NILSSON Polisens kriminalte­kniker undersökte ett avspärrat område i Malmö i juli på grund av ett misstänkt sexualbrot­t. Debatten om förövarnas bakgrund går het i Sverige. I Finland är statistike­n om förövarna öppen för alla.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland