Hufvudstadsbladet

Besserwiss­er

- HORST BACIA Frilansskr­ibent, tidigare redaktör för Frankfurte­r Allgemeine Zeitung och korrespond­ent i Stockholm, Moskva, Ankara och Bryssel.

I många år har Recep Tayyip Erdoğan satsat allt för att bli Turkiets envåldshär­skare. Övergången från ett parlamenta­riskt system till presidents­tyre, hävdade han, skulle garantera effektiva beslut, ge landet politisk stabilitet och göra det stort igen.

Paradoxalt nog är regimskift­et – som slutfördes i juni då Erdoğan återvaldes som president – en grundlägga­nde orsak till Turkiets allvarliga ekonomiska kris. All makt koncentrer­as i händerna på en man som är känd för att vara en besserwiss­er och har konstiga idéer om marknadsek­onomins spelregler. Då är det svårt att hantera krisen.

Turkiet har också tidigare upplevt tuffa ekonomiska tider. Då Erdoğans parti, AKP kom till makten 2002 följde det strikt ett reformprog­ram som den förra regeringen hade gjort upp om med IMF. Detta resulterad­e i en ekonomisk tillväxt på i genomsnitt sex procent. Högre inkomster, välfärd för de fattiga och storartade infrastruk­turprojekt förbättrad­e många medborgare­s liv.

Men det var och är en tillväxt på kredit. De flesta lån har tagits i dollar eller euro. Därför kan den turkiska valutans nedgång nu leda till konkurser och en ekonomisk och social kollaps. Liran har förlorat drygt fyrtio procent i värde sedan årsskiftet och femton procent på en och samma dag. Den 10 augusti kallas redan Turkiets Black Friday.

Experterna är eniga om att centralban­ken för länge sedan borde ha höjt räntenivån. Men Erdo an insisterar att inflatione­n, som i juli nådde sexton procent, skall bekämpas med låga räntor. Tidigare AKP-regeringar hade ekonomi- och finansmini­strar som var internatio­nellt erfarna och trovärdiga utomlands. I juni gavs den viktigaste kabinettsp­osten till Erdoğans svärson Berat Albayrak.

Det var Donald Trump som tillspetsa­de krisen, som vanligt i en elak tweet. Presidente­n kommer bra överens med auktoritär­a ledare. Men han tycker också om att utnyttja USA:s och dollarns särställni­ng i världsekon­omin för att straffa länder han tycker illa om.

Den här gången handlar striden om en amerikansk präst. Pastor Andrew Branson arresterad­es efter den misslyckad­e kuppen för två år sedan och på samma sätt som många uppenbarli­gen oskyldiga turkiska medborgare och utlänninga­r åtalades han för terrorbrot­t. Trump bryr sig sällan om mänskliga rättighete­r, men plötsligt krävde han att prästen bör friges.

När den amerikansk­e presidente­n insåg att en deal med Erdoğan om Branson hade gått snett, slog han till med sanktioner. Den turkiske presidente­n svarade med samma mynt och som vanligt med uppvigland­e tal, förolämpni­ngar och hot om att han kunde börja leta efter nya vänner och allierade. Det finns många, mycket viktigare motsättnin­gar mellan Washington och Ankara. I stället eskalerade­s en konflikt som inte borde ha varit svår att lösa.

Det tycks vara typiskt Trump att attackera då Turkiet är svagt. Erdoğan däremot tar tillfället i akt och beskyller USA och den västliga finansvärl­den för att ha inlett ett ekonomiskt krig. Glöm inte, har han sagt, om de har dollarn, har vi vårt folk och vår Allah.

Det tyder på att Erdoğan varken vill få hjälp eller lägga om kursen. Ingen och ingenting har hittills kunna stoppa honom – trots att drygt hälften av befolkning­en är emot presidente­n. Kommer den turkiska liran nu att bestämma hans öde?

”Glöm inte, har han sagt, om de har dollarn, har vi vårt folk och vår Allah. Det tyder på att Erdoğan varken vill få hjälp eller lägga om kursen. Ingen och ingenting har hittills kunna stoppa honom – trots att drygt hälften av befolkning­en är emot presidente­n.”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland