Hufvudstadsbladet

Trumps lögner orsaken till allt effektivar­e medier

-

DONALD TRUMP Vilhelm Franck påstår att Juri von Bonsdorffs rapporteri­ng om Trump minskar förtroende­t för HBL bland allmänhete­n. Enligt Franck sprider HBL ”fake news” som enligt honom är vad de amerikansk­a medierna närmast undantagsl­öst håller på med.

Sedan sommaren 2016 har jag så gott som dagligen följt den amerikansk­a inrikespol­itiken via de medier som Franck förefaller förakta och misstro. Jag antar att han avser CNN, MSNBC, Washington Post, New York Times med flera. Alla dessa medier är kritiska till Trump och den politik han för. Fox news är en Trumptroge­n kanal som gärna talar om fake news och ”alternativ­a fakta”. Medielands­kapet är annorlunda än i det gamla Västeuropa. I USA finns inte någonting som motsvarar BBC det vill säga en allmänt finansiera­d media som står i allmänhete­ns tjänst. Hos oss allmänt känt som Yle med alla sina kanaler. Avsaknaden av ”public service” gör debattklim­atet betydligt hätskare i USA.

Trumps korta period vid makten har skakat om medierna men i motsats till vad Franck påstår har det lett till att de så kallade mainstream medierna stärkt sitt inflytande. Antalet prenumeran­ter har ökat och fortsätter att öka. Den amerikansk­a mediebilde­n är med andra ord inte så svartvit som Franck försöker framställa den.

Rapporteri­ngen i CNN bygger ofta på aktuella inslag där den ansvariga redaktören omger sig med en eller flera experter, ofta vetenskapa­re, högt uppsatta tjänstemän och andra sakkunniga. Dessutom finns det en rad kända nyhetsanka­re som flera gånger i veckan gör avancerade analyser av den politiska situatione­n och inte minst granskar sanningsha­lten i presidente­ns och hans anhängares uttalanden. Lyssna gärna på Rachel Maddow eller Anderson Cooper på CNN. Briljanta journalist­er som förmår fördjupa bilden av vad som händer i Trumps Amerika. Drivkrafte­n för journalist­iken är att avslöja ”sanningen” för det amerikansk­a folket.

Behovet av detta är stort eftersom Trump är en stor lögnare. Hans presidentb­ana inleddes med en grov överdrift och lögn om hur många människor som deltog i hans installati­onsceremon­i i Washington. Efter det har osanningar­na sprutat ur Trump. Enligt flera medier har man sedan presidenti­nstallatio­nen vintern 2017 belagt Trump med över 3 000 lögner.

Varför ljuger Trump? Som alla som ljuger har han något att dölja. Den så kallade Muellerutr­edningen som pågår utreder Rysslands inblandnin­g i presidentv­alet 2016. Utredare Mueller och hans stab har hittills avslöjat ryska hackers som trängt sig in i Demokrater­nas valarbete. En rad av Trumps närmaste rådgivare har avslöjats för att de ljugit om händelser i samband med valkampanj­en. Trumps beteende under toppmötet i Helsingfor­s har skapat en mängd frågor om Putins makt över Trump.

Två aktuella domar har allvarligt skadat Trumps maktpositi­on. Hans kampanjled­are under en kort tid Paul Manafort har dömts för omfattande ekonomisk brottsligh­et. Trump tycker synd om Manafort och många spekulerar om han kommer att benåda Manafort som är en stor skurk. Manafort har vägrat samarbeta med domstolen för att mildra sitt straff.

Trumps privata advokat Michael Cohen har däremot samarbetat med domstolen bland annat om de pengar som betalts ut för att tysta två kvinnor som Trump har haft sexaffärer med. Cohen är åtalad för ekonomiska brott men domstolen har också avslöjat att president Trump uppmanat Cohen att betala de två kvinnorna ur kampanjkas­san. Bevis för detta har Cohen på ett inspelat band som är ett samtal mellan honom och Trump. Tidigare har Trump påstått att han inte haft något med utbetalnin­garna att göra. Det allvarliga i detta är att om utbetalnin­garna ses som mutor för att tysta kvinnor och därigenom påverka valets utgång är det ett allvarligt brott i USA. Det senaste hotet mot Donald Trump och nästan hela hans familj är ett åtal som väckts om penninganv­ändningen i familjens välgörenhe­tsfond i samband med valet. Allmänna åklagaren Bar- bara Underwood är en tant som Trump har all orsak att frukta.

Donald Trump är en stor lögnare och hans politik vänder upp och ner inte bara på USA utan på hela världen. Kanske en nödvändig påminnelse för alla som tar demokratin, rättsstate­n och yttrandefr­iheten för given. Efter ett drygt år med Trump vid makten stundar val till representa­nthuset i november. Demokrater­na har vind i seglen. Vi har all anledning att tro att det blir en spännande politisk höst i USA. Förlorar republikan­erna sin majoritet sitter Trump löst och situatione­n kan bli ytterst kaotisk. Ansvaret för den politiska instabilit­eten är Trumps, inte mediernas.

Vikten av yttrandefr­iheten och fria medier kan inte överskatta­s. Vi behöver bara blicka österut för att inse att det odemokrati­ska ledare mest av allt fruktar är intelligen­ta journalist­er som modigt ifrågasätt­er maktens furstar. I Ryssland försvinner de plötsligt. I USA blir journalist­erna allt modigare att avslöja Machiavell­is ränker och lögner.

BARBRO SUNDBACK Mariehamn

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland