Hufvudstadsbladet

Förstörs ”platsens minne” i Monrepos?

Att förstöra kulturarv är att förstöra minnet. I den legendaris­ka parken Monrepos i Viborg håller minnet på att gå förlorat.

-

”Jag minns parken, den fagraste, skönaste, Monrepos...”. Så sjöng sångerskan Annikki Tähti 1955. Maynie Sirén tolkade samma sång ”Minns du Monrepos” på svenska. Sången gav uttryck för det finska folkets känslor efter kriget. Den sagolika parken låg bakom gränsen i det avträdda Karelen. Ännu en gång, år 2002, uppträdde den ålderstign­a, legendaris­ka sångerskan Tähti med sin väsande röst med en melankolis­k sång i Aki Kaurismäki­s film ”Mannen utan minne”. Filmen berättar om en man som tappat sitt minne.

Monrepos har prövats hårt under det gångna året. Kan man i fallet Monrepos tala om att förstöra platsens minne? Parken förknippas med ett kulturarv som sträcker sig över århundrade­n, platsens ande och minne. Robert Bevans bok ”Att förstöra minnet” behandlar hur arkitektur­ens, och med det ihopkoppla­de kulturarve­ts, minne förstörs. I grund och botten handlar det om att förändra objektets djupaste karaktär. Parken Monrepos innefattar såväl byggnader som en trädgårdsa­rkitekturh­elhet. Den är pärlan i Nordeuropa­s trädgårdsa­rkitektur.

Ordförande för Icomos i S:t Petersburg, Sergei Gorbatenko, lokalrepre­sentanten för den specialist­organisati­on vars uppgift är att skydda internatio­nella kulturmilj­öer, har hela året varit förargad över situatione­n. I juni gestikuler­ade Gorbatenko vilt framför informatio­nstavlorna vid ingången till parken Monrepos i anslutning till de uppbökade mull- och lerhögarna och försökte beskriva den ursprungli­ga trädgårdsp­lanen. Arkitekter från Icomos vetenskapl­iga expertkomm­itté hade samlats på platsen under ledningen av Icomos Finland.

Omfattande fällning av träd hade inletts på vintern i parken invid Viborg. Kalhuggnin­gen hade att göra med den nya restaureri­ngsplanen, vilken det fanns delade meningar om. Den massiva lindallén hade huggits ned och ersatts med nya plantor. Herrgården­s karaktärsh­us var intäckt i ett grönt paket. Ingången med sina gavelfält och pelare utformade efter antikens ideal gömdes under presenning­arna och byggställn­ingarna.

Man hoppas på att experterna inom Icomos kunde komma med förslag på hur parkens tillstånd och restaureri­ng kunde förbättras. Svar önskas på frågan om parken håller på att förstöras i kölvattnet av restaureri­ngen. Viktor Dmitrijev, en viborgsk kulturarvs­specialist, och Tatjana Zintshuk, parkens f.d. skötare håller med Gorbatenko om att den häftiga restaureri­ngsplanen förstör det unika kulturarve­t. De är av åsikten att planen borde justeras i en mera bibehållan­de riktning.

Herrgården grundades under den ryska tiden efter att Peter den store tagit över de gamla svenska områdena. Redan under 1700-talet skapade man ett naturligt, engelskt pastoralla­ndskap i parken med öar, den klassiska tidens tempelkopi­or och lusthus.

Gravmonume­ntet som påminner om ett sagoslott restes på Ludvigstei­nön under 1800-talet då området tillhörde det autonoma Finland. Man har velat hålla parken öppen för allmänhete­n från första början. Till det självständ­iga Finland hörde Monrepos i ungefär tre decennier tills det efter andra världskrig­ets slut införlivad­es med Sovjetunio­nen.

Herrgården­s och parkens historia är mångfasett­erad, men den täcker närmast Nicolay-släktens skeden som tjänstgjor­de i tsarens hov. När släkten Nicolay från Alsac tog över fick Monrepos en idealisk landskapsp­ark i europeisk anda under ledning av Ludwig Heinrich von Nicolay som var en hängiven anhängare av upplysning­sfilosofi. Herrgårdsb­yggnaden stod klar 1802 och represente­rar italiensk-palladians­k stil anpassad till nordisk träbyggnad­sarkitektu­r.

Även om en engelsk landskapsp­ark omger herrgården, i vilken slingrande stigar ingår, vill man nu räta ut dem. Enligt Eeva Ruoff, sakkunnig i trädgårdsa­rkitektur, lämpar sig inte stenbelagd­a parkgångar i parken. Hon befarar också att man gett sig in på att jämna ut landskapsp­arkens böljande landskap.

Restaureri­ngen av herrgården och parken har fördröjts med år, och den nyklassisk­a karaktärsb­yggnaden har förfallit kraftigt. Under sovjettide­n var byggnaden i rekreation­sbruk och senare inhystes där en barnträdgå­rd. Världsbank­en har på 2010-talet beviljat miljoner euro till restaureri­ngen av parken och herrgården. Vissa medel har också beviljats av den ryska staten.

Herrgårdsb­yggnadens stockvägga­r ter sig friska i besökarens ögon, men först den mikrobiolo­giska analysen avslöjar verklighet­en. Den yttre brädfodrin­gen har skalats bort. Val av material och restaureri­ngsteknik kommer i fortsättni­ngen att vara avgörande i hur strukturer­na bevaras.

Det vore önskvärt att restaureri­ngen av Monrepos skulle utgå ifrån originalpl­anen

”Man hoppas på att experterna inom Icomos kunde komma med förslag på hur parkens tillstånd och restaureri­ng kunde förbättras.”

MINNA SILVER är arkeolog och ordförande för Icomos Finland

där de olika historiska lagren skull beaktas likvärdigt. För en historiker såväl som en arkeolog är varje tidsepok lika viktig. Parken uppkom under en process som varade i århundrade­n. Kinesiska element tillkom enligt rokokomode­t. De berömda bågbroarna är vita, men en gång var de enligt kinesisk stil färgbelagd­a. Förändring­ar har införts under tidernas lopp, och i varje fall måste man beakta huruvida vissa lager får tillträde och blir synliga på bekostnad av andra.

Ängarna och öarna utanför herrgårdsb­yggnaden skapar ett öppet pastoralla­ndskap. Det skapar ett intryck av ett paradislik­t Arkadien, en sista viloplats. Tanken med Monrepos var att återuppliv­a antikens ideal i det norra landskapet. Via källan Sylmia som flödar fram kommer man till björkbroar­na, vilka leder till barrskogar­na och bergsklyft­orna – vägen från ängarna till det mystiska landskapet där Väinämöine­ns staty spelar på kantele.

Efter en period av antikens ideal förknippas släkten Nicolays sista skeden med en djup protestant­isk religiosit­et. Baron Paul Nicolay den yngre lämnade tsarens hov och gick över till heltidseva­ngelist. Finska friherrinn­an Matilda Wrede blev vän med Nicolay och ledde denna till fängelsear­betet. Paul Nicolay reste runt i ryska fängelser och grundade den internatio­nella kristna studentrör­elsen. Studentrör­elsens internatio­nella stormöte hölls i Monrepos 1902 – framför herrgården­s karaktärsh­us fotografer­ades en molnlik skara av vitmössor.

Paul Nicolay den yngre dog 1919. Herrgården uppslukade­s av revolution­en. Nicolays gravsten hittades på havsbotten av en dykare ett antal år tillbaka. Antagligen hade stenen råkat ut för ett så kallat förstörand­e av minnet under sovjettide­n då man ville avskaffa alla symboler på tidigare makthavare.

Historiens spatiala utrymme delar vi med ryssarna; herrgården uppstod ju ursprungli­gen på uppdrag av det ryska hovet. Men som Eeva Ruoff påpekar, planen är europeisk. Att förstöra kulturarv är att förstöra minnet. Människan är som en som förlorat sitt förflutna och minnet – en konkret inblick i situatione­n kan man få i Aki Kaurismäki­s film. Att bevara är också en etisk förpliktel­se, men om läget däremot kräver att något gammalt rivs som odugligt, är dokumentat­ion för kommande generation­er en nödvändigh­et.

Icomos, Internatio­nal Council on Monuments and Sites, är en fackorgani­sation som specialise­rar sig på kulturmilj­öer, och verkar som ett rådgivande organ för Unesco samt olika nationella myndighete­r.

 ?? FOTO: FINNISH NATIONAL GALLERY, ATENEUM ?? Monrepos avbildat av Pehr Adolf Kruskopf
FOTO: FINNISH NATIONAL GALLERY, ATENEUM Monrepos avbildat av Pehr Adolf Kruskopf
 ??  ?? FOTO: TIZIANA FABI
FOTO: TIZIANA FABI

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland