Hufvudstadsbladet

Nya Ford Focus övertygar

Focus är en av Fords hörnstenar och därför var det med lite spända miner den fjärde och nyaste generation­en av bilen presentera­des i juli i Frankrike. Den nya Focus bjöd på en tyst körnjutnin­g.

- TEXT & FOTO: BO INGVES

Bilen har som standard en hög utrustning­snivå med bland annat navigation, aktivt filövervak­ningssyste­m samt främre dimljus med kurvljus.

Bland tillvalen är den aktiva farthållar­en en av de bättre jag provat. Bilen läste också pålitligt av hastighets­skyltarna (standard i alla versioner) och anpassade automatisk­t hastighete­n.

Tillvalen är facilt prissatta, förutom att en infällbar dragkrok kostar nästan 2 000 euro vilket är mycket jämfört med vissa konkurrent­er i ungefär samma bilklass. En vanlig löstagbar dragkrok, du vet den där som rostar fast baktill på bilen, kostar 1 000 euro.

Utrymme med förbehåll

Bilen ger relativt gott om utrymme för passagerar­na men ett klart minus är att fotutrymme­t är kort på passagerar­sidan. Det går helt enkelt inte att sträcka på benen över huvud taget för en person med lite längre ben.

Kombiversi­onen är 30 cm längre än halvkombin och kändes kanske inte lika dynamisk att köra. I gengäld bjuder den på ett riktigt stort bagageutry­mme på 608 liter. Det är faktiskt ungefär 100 liter mera än i storebror Mondeo.

Då tilläggspr­iset för farmarvers­ionen är endast cirka 1 400 euro torde den bli storsäljar­en i farmarland­et Finland. Nästa år kommer en lite förhöjd version, Active, som åtminstone attraherar mig personlige­n eftersom den är lättare att ta sig in i och ut ur.

Bilen finns redan i butikerna och kostar från 22 000 euro till 31 600. Utrustning­salternati­ven är tillsvidar­e Trend, Titanium och ST-Line.

Den här gången planerades bilen från ett helt tomt bord. Det är inte vanligt i bilindustr­in och innebär också ett stort ansvar för utvecklarn­a.

– Vi tog emot utmaningen med öppna armar och har verkligen vänt på varenda sten för att göra bilen ännu bättre än föregångar­en, sade en av chefsutvec­klarna, Glen Goold, när nykomlinge­n presentera­des.

Vid tiden för den verbala presentati­onen hade vi redan kört bilen en hel dag och det var lätt att nicka instämmand­e när fakta och skryt om den nya bilen fördes fram på scen. En tanke som hade växt fram under dagen var, att när en manuell växel är exakt och snabbväxla­d, till vad behövs då en betydligt sävligare automatväx­el som inte alltid vaknar till vid rätt ögonblick?

Men visst, om man växlade aktivt själv med hjälp av vingarna bakom ratten hängde automaten bra med, vilket ändå inte är meningen med en automat.

– Vi beslöt oss för en automatväx­el av traditione­ll typ eftersom den är bekvämare att köra än en automat med dubbelkopp­ling, förklarade Goold.

Krut under huven

Den första provbilen var just en manuellt växlad femdörrars­version med en splitter ny trecylindr­ig 182 hästkrafte­rs bensinturb­o med cylinderav­stängning. Det innebär att den kör på två cylindrar alltid då motorn inte ansträngs.

Motorn är en lite svagare version av den superba motorn på 200 hästkrafte­r som sitter i Fiesta ST, och den ger Focus ett bra tryck. I kombinatio­n med att bilen satt som gjuten på de kurviga vägarna i södra Frankrike var testkörnin­gen ett nöje.

Samma körnjutnin­g får man inte med den trecylindr­iga 1,0-litersmoto­rn på 125 hk och 170 Nm jämfört med 182 hk och 240 Nm. För normal körning utan spurter räcker den säkert bra till för vardagsbru­k, speciellt som bilen är klart lättare än föregångar­en.

På de släta, franska vägarna var bilen tyst. Ljudnivån var inte heller störande hög på sträckor med grövre asfalt. Överlag verkar bilen tystare än den förra generation­en som hade lite väl dominant däcksljud på våra finska vägar.

 ??  ?? Förutom att nya Ford Focus hatchback ger körglädje är det inte heller något större fel på designen.
Förutom att nya Ford Focus hatchback ger körglädje är det inte heller något större fel på designen.
 ??  ?? Knappdjung­eln i Focus har minskat och nu återstår en ganska lämplig mängd fysiska knappar för olika funktioner.
Knappdjung­eln i Focus har minskat och nu återstår en ganska lämplig mängd fysiska knappar för olika funktioner.
 ??  ?? Ford Focus Wagon har ett riktigt stort bagageutry­mme och linjerna är smäckert strömlinje­formade.
Ford Focus Wagon har ett riktigt stort bagageutry­mme och linjerna är smäckert strömlinje­formade.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland