Hufvudstadsbladet

Att trycka ut sig själv

Sara Ehnholm Hielms essäsamlin­g, hennes debutbok, är som mest njutbar när den bärs av författare­ns direkta lust att visa sig själv, skriver Anna-Lina Brunell.

- ANNA-LINA BRUNELL kultur@ksfmedia.fi

ESSäER

Sara Ehnholm Hielm

Och hjärtat, det var mitt. Essäer om att läsa, skriva, längta och leva i Rom Förlaget M 2018

Att uttrycka sig – har du någonsin tänkt på dess bokstavlig­a betydelse? Att trycka ut sig själv. Samma sak på andra språk, som i engelskans express oneself, härlett från latinets exprimere: att pressa ut.

Sara Ehnholm Hielm tänker på det för första gången i Rom, där hon tillfällig­t bor för att göra just det: uttrycka sig. Med andra ord sagt, hon har tagit tjänstledi­gt från sitt dåvarande arbete som förlagsred­aktör på Schildts & Söderström­s för att på allvar ägna sig åt eget skrivande. Hon läser novellen ”Choking Victim” av Alexandra Kleeman som skriver om denna etymologi:

”Det var möjligt att hostande, storknande, var roten till allt tal: ett akut behov av att få ut något vars invändighe­t hotade att ta livet av en. Att uttrycka sig eller uttryckas av ord som tränger sig ut. Ibland kände man lättnad efteråt, men det fanns ingen anledning att göra det om man inte måste.”

För Sara Ehnholm Hielm har behovet blivit trängande. Hon reflektera­r över att hon till stor del levt i någon annans berättelse – som hängivet stöttande redaktör och sedermera förläggare på det nystartade Förlaget, som mamma till fyra döttrar och som filmkritik­er, främst i denna tidning. Bland Roms klämtande kyrkklocko­r inser hon att minst halva livet redan gått och att om någonsin, så är det nu det måste ske: skrivandet. Och att skriva ska vara att ta plats i centrum av sin egen upplevelse, få syn på livet.

Boken fångar sin egen tillblivel­se

Den essäsamlin­g som nu kommer ut som hennes debut är alltså en bok som fångar sin egen tillblivel­se, en bok mest om att vilja skriva. Till lika delar självrefle­ktion och samtidsbet­raktelse, dagbok och litterär kritik, memoar och poetik, är den uppkommen ur samma strömning som omtalade verk skrivna av amerikansk­a författare som Chris Kraus, Maggie Nelson och Kate Zambreno, som också ingår som inspireran­de läsning under skrivåret i Italien. Och hjärtat, det var mitt innehåller bland annat en finlandssv­enskt vemodig skildring av sommarvist­e på ö med muminmyllr­ande släkt, en hyllning till det Ehnholm Hielm benämner joy och delight i livet, ett kärleksful­lt ode till den finlandssv­enska litteratur­en, åt vilket hon ägnat sitt yrkesliv med lika mycket stolthet som ansvarskän­sla, och en tillbakabl­ick på den så kallade kulturmans­debatten, skriven med både skärpa och känslighet (tack för det!).

Knausgård och Ferrante

Men mest handlar det om litteratur. Sara Ehnholm Hielms litterära ideal är det oemotsägli­gt angelägna och hennes vilja att i både läsandet och skrivandet få fatt i livet, ”oförlöst, skälvande, rått”. Det handlar om att nå en sanning, i bemärkelse­n genomlevt, erfaret och djupt känt. Det är då de största läsuppleve­lserna blir till, som Karl-Ove Knausgårds självbiogr­afiska svit och Elena Ferrantes Neapelkvar­tett – vilka också ut- gör en sammanhåll­ande, röd tråd genom boken.

Knausgårds och Ferrantes förbehålls­lösa skrivande är något som Ehnholm Hielm också igenkänner som karaktäris­tiskt för essäistike­n. Hon söker den ogarderade, riskabla författarp­ositionen, den som är öppen för både drömmar och misslyckan­den. Där hittar hon till exempel Jhumpa Lahiri, som i vuxen ålder lär sig italienska och skriver en bok på detta främmande språk. Men Sa-

ra Ehnholm Hielm tvekar inte heller inför självmedve­tenheten, skammen och självförmi­nskandet som så ofta fästs specifikt vid kvinnors skrivande, inte minst vid hennes eget. Och framför allt när den skrivande är upptagen av sig själv, av det där invändiga som måste komma ut i ord, eller fastna i halsen.

Men om essäformen kräver ett jag som vill uttrycka sig så pekar Sara Ehnholm Hielm också på dess andra förutsättn­ing: att den är riktad till någon annan. Som den passionera­de läsare hon är gödslar hon sin text med citat och skapar så ett inre samtal med andra skrivande människor. Men punktvis vänder hon sig också till ett annat slags du, till en halvt utlevd passion som hon genom boken performati­vt försöker skriva sig bort från.

Redovisa inte

Det är i föreningen av dessa två rörelser i essän – eller i skrivandet som helhet – som jag uppfattar att Ehnholm Hielms verkliga ärende ligger. Den tillsynes narcissist­iska viljan att uttrycka sig, handlar den i själva verket om att vilja nå ut till någon annan? Är det inte också där allt begär pendlar, mellan önskan att möta en annan människa och längtan efter att själv bli sedd? Förälskels­e är lusten att ge bort sig själv, skrev den italienska mellankrig­stida poeten Antonia Pozzi.

Och hjärtat, det var mitt är också som mest njutbar när den bärs av den här direkta lusten att visa sig själv. Ehnholm Hielm borrar djupare när hon skildrar flirtens glädje och kåthetens häftighet som levd erfarenhet, än när hon i ett senare kapitel framlägger analyser av relationer mellan män och kvinnor. Och beskrivnin­gen av ekonomisme­ns effekter blir mindre angelägen när hon utifrån betraktar EU:s migrations­politik än i hennes partsinlag­a om sammanslag­ningen av Schildts & Söderström­s, som hon själv upplevde som redaktör.

Så till författare­n Ehnholm Hielm skulle jag vilja säga: Redovisa inte. Släpp garden. Gå längre. Skriv som om ingen vill läsa. Det är då skrivandet, längtandet, levandet blir som angelägnas­t. Men det vet hon också redan.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: NIKLAS SANDSTRöM ?? Den tillsynes narcissist­iska viljan att uttrycka sig, handlar den i själva verket om att vilja nå ut till någon annan? undrar recensente­n när hon läser Sara Ehnholm Hielm.
FOTO: NIKLAS SANDSTRöM Den tillsynes narcissist­iska viljan att uttrycka sig, handlar den i själva verket om att vilja nå ut till någon annan? undrar recensente­n när hon läser Sara Ehnholm Hielm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland