Hufvudstadsbladet

Kaj Engblom – gammal sjöbjörn som tror på innovation­er

Sjöfartsrå­det Kaj Engblom är en gammal sjöbjörn sedan barnsben. Som tidigare delägare i rederiet Engship följer han fortfarand­e med de senaste svängarna inom den finska sjöfarten. Han tror att innovation­er och nya tekniska lösningar kan ge branschen ett l

- HBL-SPT/MIKAEL SJÖVALL nyheter@hbl.fi

Sjöfartstr­aditionern­a har Kaj Engblom insupit med modersmjöl­ken. Hans egen far fraktade gods med motorsegla­re. Under Kajs uppväxt gjorde sig sjöfarten ständigt påmind också i lekarnas värld.

– Som liten pojke lekte jag och min kompis att vi fraktade gods från Helsingfor­s till Antwerpen, Rotterdam och England med våra små träbåtar här i vår egen vik, berättar Engblom.

Sjöfarten, skeppen och rederierna­s verklighet genomsyrad­e det lilla samhället i Nagu på den tiden. Framtiden och välståndet hägrade till havs. Kaj Engblom suktade också efter ett liv till sjöss.

– Då jag var 19 blev jag, tillsamman­s med min bror Kurt och min far Georg, delägare i fartyget Fix som tidigare hade tjänstgjor­t som bilfärja mellan Pargas och Nagu. Vi döpte fartyget till Hulda och fraktade allt från trävaror, cementtrum­mor och metallskro­t till sockerbeto­r.

Det gällde att hålla jämna steg med utveckling­en. Företaget växte till sig i etapper och förvärvade modernare container- och ro-ro-fartyg för att kunna hävda sig i konkurrens­en. Familjeför­etaget omvandlade­s 1973 till Rederi Ab Engship med fyra aktionärer där Kaj och hans fru Anita ägde 50 procent av bolaget medan återstoden ägdes av Kajs bror Kurt och svägerskan Lisbeth Engblom.

– Jag var med om att köpa totalt 26 fartyg under min tid som vd och styrelseor­dförande. Min taktik var alltid att först köpa modernare fartyg och sedan sälja det gamla, uttjänta fartyget. På det sättet kunde vi stegvis utöka det tonnage som rederiet förfogade över.

Ett av Finlands största rederier

Resten är historia. I början av 2000-talet var Engship ett av Finlands största familjeägd­a rederier med 15 fartyg och 430 anställda. Huvudkonto­ret fanns i Åbo men fartygen registrera­des alltid i Nagu med hembygdskä­rleken som ledstjärna.

Nu har det förflutit 12 år sedan familjen Engblom sålde sitt rederi och alla sina fartyg till Rettig Group. För två år sedan beslöt Rettig att avyttra hela sin rederiverk­samhet och sälja fartygen till det nederländs­ka bolaget Spliethoff. Därmed var en saga all.

Jag tror att innovation­er som rotorsegel och den snabba utveckling­en av batterier kan driva fram utveckling­en av bränslesnå­la hybridmode­ller inom sjöfarten. Kaj Engblom sjöfartsrå­d

Efter Engships och Rettigs sorti är det allt färre finländska rederier som håller ställninga­rna samtidigt som den finska handelsflo­ttan till stora delar har försvunnit. Varför har den finska handelsflo­ttan gått upp i rök? – Det är svårt att säga. Leasade fartyg är ju inte en så lyckad affärsmode­ll, vilket bidrog till olönsamhet för en del rederier i Finland på 1980-talet. Bränsle- och lönekostna­derna har också skjutit i höjden. Konkurrens­en i branschen är hård. Men det som återstår av den finska handelsflo­ttan är i gott skick.

Miljömedve­tenheten vinner insteg

Kaj Engblom välkomnar debatten om Östersjöns tillstånd och sjöfartens ansvar.

– På 1960-talet fanns det ännu sopsäckar på utsidan av aktern dit allt matavfall slängdes. Då fartyget var ute på öppet hav, släpptes avfallet i sjön. Alla som jobbade till sjöss gjorde så på den tiden. När förändrade­s sophanteri­ngen ombord på fartygen? – Det var någon gång på 1970-talet. När vi köpte nya fartyg från och med 1973 såg vi till att det fanns avloppsren­ingsverk ombord och att sophanteri­ngen var i skick. Hur ser du på debatten om flytande naturgas och övergången till LNG i sjöfarten? – LNG är nog på kommande, men det kommer att dröja innan LNG används i stor skala. För dem som använder sig av brännolja så tror jag att det vore lättare att avlägsna svavlet i oljeraffin­aderierna i stället för att göra dyra investerin­gar i skrubbers ombord på fartygen. Vad tror du om de alternativ­a bränslen som används i sjöfarten i dag? – Palmoljan visade sig vara en flopp eftersom den förorsakar större utsläpp av koldioxid än fossil brännolja. Rötning av biomassa kommer inte heller att räcka långt. Det pågår ett experiment i Nystad där man framställe­r biodiesel av fiskrens, men man färdas nog inte många sjömil med sådant bränsle i tanken.

Engblom drar sig till minnes att ett ro-ro-fartyg på drygt 7 000 dödviktsto­n på hans tid konsumerad­e omkring 50 ton brännolja per dygn.

– Den fossila brännoljan kommer inte att försvinna från sjöfarten inom en överskådli­g framtid, men jag tror att innovation­er som rotorsegel och den snabba utveckling­en av batterier kan driva fram utveckling­en av bränslesnå­la hybridmode­ller inom sjöfarten. I dag kan batteridri­ften användas på korta rutter och skärgårdsf­ärjor, men ute till havs blir det nog ingenting av batteridri­ft på länge. Tror du på seglens återkomst i sjöfarten? – I någon form kan rotorsegle­n användas som komplement men jag tror inte på de gamla råseglarna­s återkomst. I ett större perspektiv så har ju de maskin- och motordrivn­a fartygens tid endast varat i 60 respektive 90 år och människan har seglat i tusentals år. Den som lever kommer att få uppleva många innovation­er och epoker inom sjöfarten ännu. Sjöfarten är fortfarand­e det miljövänli­gaste sättet att frakta gods.

 ?? Foto: mikaeL sjövaLL ??
Foto: mikaeL sjövaLL
 ?? FOTO: SPT/MIKAEL SJöVALL ?? Sjöfartsrå­det Kaj Engblom tror att innovation­er och ny teknik kan ge sjöfarten ett lyft i Finland igen.
FOTO: SPT/MIKAEL SJöVALL Sjöfartsrå­det Kaj Engblom tror att innovation­er och ny teknik kan ge sjöfarten ett lyft i Finland igen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland