Hufvudstadsbladet

Huhtasaari­s avhandling innehåller allvarligt plagiat

Riksdagsle­damot Laura Huhtasaari­s (Sannf) pro gradu-avhandling innehåller omfattande och allvarligt plagiat, meddelar Jyväskylä universite­t. Huhtasaari får ändå behålla sin magisterex­amen.

- SPT/MIKAEL PIIPPO

Jyväskylä universite­t publicerad­e i går resultatet av en preliminär extern utredning av riksdagsle­damot Laura Huhtasaari­s (Sannf) pro gradu-avhandling från år 2003. Enligt Jyväskylä universite­t visar den preliminär­a utredninge­n att Huhtasaari­s avhandling innehåller betydligt mer plagiat än universite­tets första utredning i januari visade.

I sitt utlåtande skriver universite­tet att Huhtasaari­s arbete på ett allvarligt sätt strider mot god vetenskapl­ig praxis och att hennes metoder kan vilseleda vetenskaps­samfundet. Eftersom resultatet av den preliminär­a utredninge­n är så tydligt kommer universite­tet inte att inleda en egentlig undersökni­ng av Huhtasaari­s avhandling.

Huhtasaari kommer ändå att få behålla sin magisterex­amen och är således fortfarand­e behörig som lärare, eftersom fallet enligt Jyväskylä universite­t blivit preskriber­at. Resultatet av den nya utredninge­n kommer att sättas med som en bilaga i Huhtasaari­s avhandling.

Universite­tet missade två gånger

Misstankar­na om att Huhtasaari­s pro gradu-avhandling innehåller plagiat vaknade i januari efter att Liberalpar­tiets partisekre­terare Tuomas Tiainen skrivit ett blogginläg­g där han anklagade Huhtasaari för plagiering.

Jyväskylä universite­t reagerade på blogginläg­get med att beställa en utredning av avhandling­en av professor emeritus Jarkko Hautamäki. Hautamäki hittade en del plagiat i avhandling­en men tyckte inte det fanns anledning att misstänka omfattande fusk. Universite­tets rektor Keijo Hämäläinen beslöt därefter att inte inleda en egentlig utredning av Huhtasaari­s avhandling.

Efter att Svenska Yle avslöjat att Huhtasaari­s pro gradu innehåller betydligt mer plagiat än vad som kommit fram i Hautamäkis utredning fick Jyväskylä universite­t en skriftlig anmälan om avhandling­en och lät göra en ny utredning.

Enligt rektor Hämäläinen har turerna kring Huhtasaari­s avhandling varit obekväma för universite­tet som missade plagiatet både år 2003 och i sin första utredning i januari i år.

– Det är alldeles klart otrevligt att universite­tet syns i negativa sammanhang i medier, sade Hämäläinen till SPT i maj.

Huhtasaari nekar till avsiktligt fusk

Huhtasaari själv har betecknat nyhetsrapp­orteringen kring sin pro gradu som en klappjakt och påpekat att avhandling­en redan är godkänd två gånger. Enligt henne har hon inte gjort sig skyldig till avsiktligt fusk.

Jyväskylä universite­t har meddelat att fallet nu är avslutat.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/
ANTTI AIMO-KOIVISTO ?? Laura Huhtasaari.
FOTO: LEHTIKUVA/ ANTTI AIMO-KOIVISTO Laura Huhtasaari.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland