Hufvudstadsbladet

620 miljoner barn utan fungerande skoltoalet­t

- TT / EMIL BERGLUND

På nära hälften av alla skolor i världen råder brist på rent dricksvatt­en och fungerande toaletter. Det innebär ett hälsohot för närmare 900 miljoner barn, enligt en rapport.

Över 900 miljoner barn saknar tillgång till såväl rent dricksvatt­en som toalett och möjlighet att tvätta händerna. Det försvårar möjlighete­rna att skapa en skolmiljö där barnen kan fokusera på lärande, enligt en rapport från FN:s barnfond Unicef och Världshäls­oorganisat­ionen WHO.

– Barnen kanske inte kommer till skolan alls om det inte finns några toaletter. Väl på skolan kommer de inte kunna göra sitt bästa om de inte har möjlighet att använda en anständig toalett eller ha möjlighet att dricka, säger WHO:s Rick Johnston som har lett forsknings­projektet, till Thomson Reuters Foundation.

Bristfälli­ga toaletter

Enligt rapporten saknar nästan en tredjedel av grund- och gymnasiesk­olorna tillgång till säker och pålitlig dricksvatt­enförsörjn­ing, vilket berör nästan 570 miljoner barn. Lite mer än en tredjedel av skolorna saknar fungerande toaletter – något som berör över 620 miljoner barn.

Världsleda­re har genom FN skrivit

under ett globalt löfte om det gemensamma utveckling­smålet att alla barn ska erbjudas heltäckand­e utbildning till 2030. Men när det enligt rapporten råder vattenbris­t på hälften av alla världens skolor är det lång väg kvar att gå.

”Chockerand­e”

– Det är djupt chockerand­e, säger Tim Wainwright, chef för organisati­onen Wateraid, till Thomson Reuters Foundation.

– Konsekvens­erna är mycket omfattande när det kommer till barns möjlighet till utbildning, deras generella hälsa och näringstil­lstånd.

Flickor är extra hårt drabbade. Under menstruati­onen är det extra många som missar skolan eftersom det inte finns någon tillgång till toaletter. Mer än en tredjedel av alla flickor i Sydasien missar skolan under menstruati­onsperiode­rna eftersom de saknar både toaletter och bindor, enligt Wateraid och Unicef.

 ?? Foto: tt-AP / tSvANGirAY­i MUkWAZHi ?? Barn i Zimbabwe fyller sina flaskor med smutsigt vatten
Foto: tt-AP / tSvANGirAY­i MUkWAZHi Barn i Zimbabwe fyller sina flaskor med smutsigt vatten

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland