Hufvudstadsbladet

Man gripen för 20 år gammalt mord

- Tt-afP

En 55-årig man har gripits i Spanien, misstänkt för mordet på en elvaårig pojke i Nederlände­rna 1998.

Pojken hittades död i samband med ett scoutläger i Limburg i södra Nederlände­rna i augusti 1998. Han hade utsatts för övergrepp innan han dödades och mordet väckte stor uppmärksam­het i landet.

Tidigare i år uppmanade polisen 20 000 nederländs­ka män att lämna dna-prov, för att kunna begränsa utredninge­n i en sista ansträng- ning innan fallet preskriber­as. Enligt polisen hade man lyckats skapa en dna-profil för den misstänkte mördaren utifrån fynd på den döde pojkens kläder.

Den gripne 55-åringen, en tidigare scoutledar­e, var inte en av dem som frivilligt lämnat dna-prov. Men han hade tidigare i utredninge­n hörts som vittne och hade väckt polisens misstankar. När 55-åringen i april i år anmäldes försvunnen trodde polisen att han gömde sig bergen i östra Frankrike där han hade en stuga. 55-åringen befann sig inte i stu- gan men tack vara dna-fynd där kunde polisen koppla honom till mordet.

– Vi hittade spår av dna på hans personliga ägodelar. Det blev en träff, sade åklagaren Jan Eland förra veckan när nederländs­ka polisen meddelade att de hade identifier­at en misstänkt.

55-åringen greps i söndags i Katalonien, tack vare en person som kände igen honom från bilder i medier. I en förhandlin­g i spansk domstol på måndagen godtog mannen att han kommer att utlämnas till nederländs­ka myndighete­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland