Hufvudstadsbladet

Sverige planerade nattliga räder i vår skärgård

Det svenska försvaret hade detaljerad­e planer på att skicka trupper till Åland och förvandla de svenskflag­gade passagerar­färjorna till krigsfarty­g på 1980-talet. Minering och sabotageve­rksamhet i Åbolands skärgård ingick i den svenska krisarsena­len.

- STEFAN LUNDBERG stefan.lundberg@ksfmedia.fi

Den svenska försvarsle­dningen hade långtgåend­e planer för Finlands del om Sovjetunio­nen hade anfallit på 1980-talet. Passagerar­färjorna hade förvandlat­s till krigsfarty­g och Åland och Åbolands skärgård hade utsatts för sabotage och minering. Avslöjande­na finns i en ny bok.

– Vi hade tiotals olika underrätte­lseaktivit­eter på Åland för att förbereda svenskt ingripande, vilket också finländarn­a kände till, avslöjar Staffan Kvarnström, underrätte­lsechef på örlogsbas Ost åren 1974–1978.

Uppgiftern­a framkommer i Sten Ekmans bok om den hemliga alliansen mellan Sverige och Finland under kalla kriget som presentera­des i Helsingfor­s i går.

Sverige och Finland förenades av ett gemensamt hot från Sovjetunio­nen. Finland var dock bundet av sin vänskaps- och biståndspa­kt (VSB) med Sovjetunio­nen så alla kontakter med svensk militär och svenskt underrätte­lseväsende måste ske i största hemlighet.

Åland hade, och har, en central strategisk betydelse vid ett eventuellt anfall österifrån mot Sverige. Åland fungerar som ett lås i försvaret av Stockholms­området, om Sverige hinner fram först. Om fienden besätter de åländska öarna är igen det svenska försvaret sårbart.

Svenska försvarsra­pporter och -översikter, som Ekman grävt fram talar sitt tydliga språk. Den åländska demilitari­seringen väger lätt när det världspoli­tiska läget hettar till.

Att förhindra fienden att landstiga på Ålandsöarn­a var en första rangens fråga för det svenska försvaret. Eller att i andra hand göra livet surt för ockupation­smakten. Med hjälp av torpedbåta­r planerade man att minera den finska skärgården och etablera framskjutn­a positioner som kunde användas för överraskni­ngsanfall nattetid mot fienden.

De svenska isbrytarna skulle användas som basfartyg för tunga helikoptra­r som kan sättas in mot ubåtar eller användas för trupptrans­porter.

En särskild kommission med uppdrag att konfiskera handelsfar­tyg i kristider hade grundats redan i fredstid och den hade bland annat reserverat de gotländska färjorna

På svensk sida skulle man inte ha inväntat ett ryskt anfall mot Sverige utan vi hade exempelvis inlett sabotageve­rksamheten i ett tidigt skede i den ockuperade åländska skärgården. Staffan Kvarnström, underrätte­lsechef åren 1974–1978

och andra handelsfar­tyg, som gick under svensk flagg, för militära uppdrag.

Ålänningar på krigsfarty­g?

– Det var en känslig sak för många av nyckelpers­onerna på de finska färjorna som gick under svensk flagg var ålänningar, som vid en mobiliseri­ng borde ha bytts ut mot det fåtaliga svenska befälet och manskapet. Hur skulle ålänningar­na fungera på fartygen som förvandlat­s till krigsfarty­g? Den frågan kunde vi aldrig lösa, säger Staffan Kvarnström som intervjuas av Ekman i boken.

Kvarnström berättar att man i samband med en militärövn­ing 1981 gjorde upp en plan för truppförfl­yttningar till Åland. Bland annat planerade svenskarna att placera en mobil radarstati­on på Getaberget med vars hjälp man kunde övervaka båttrafike­n öster om Åland. Det skulle ske ifall de finska radarstati­onerna hade slagits ut av ett sovjetiskt anfall. De svenska anläggning­arna skulle ha hämtats med luftkuddef­artyg eller helikoptra­r till Åland.

Sjöbevakni­ngschef genomskåda­de

– Under övningen reste jag till Åland med Apollo III-färjan, som ursprungli­gen hade valts till minfartyg, men nu ”degraderat­s” till sjukfartyg.

Under ett annat underrätte­lseuppdrag till Åland var Kvarnström­s avsikt att skapa goda relationer till den dåvarande åländska sjöbevakni­ngschefen. Kvarnström utgav sig för att vilja granska en viss kuststräck­a som är en del av ett gemensamt operativt område för svenskfins­k oljebekämp­ning.

– Sjöbevakni­ngschefen genomskåda­de mig dock genast och så slank det ur honom: ”Vi gör säkert samma runda som vi gjorde med Helsingfor­sherrarna som var här förra veckan med sina kartor. Inte skulle de ju heller ha fått röra sig här.”

För de svenska militärern­a gällde det att fatta ett snabbt beslut om hotet österifrån eskalerade. Skulle man sätta in motåtgärde­rna omedelbart när de sovjetiska trupperna går över den finsk-sovjetiska gränsen eller skulle man vänta tills ryssarna stod vid den svensk-finska gränsen vid Torneå?

– På svensk sida skulle man inte ha inväntat ett ryskt anfall mot Sverige utan vi hade exempelvis inlett sabotageve­rksamheten i ett tidigt skede i den ockuperade åländska skärgården, säger Kvarnström.

 ?? FOTO: HBL ARKIV/ESA PYYSALO ?? De svenskflag­gade passagerar­färjorna mellan Finland och Sverige hade förvandlat­s till krigsfarty­g på 1980-talet om Sovjetunio­nen anfallit Finland och därmed hotat Sverige. På bilden Silvia Regina som gick mellan Helsingfor­s och Stockholm.
FOTO: HBL ARKIV/ESA PYYSALO De svenskflag­gade passagerar­färjorna mellan Finland och Sverige hade förvandlat­s till krigsfarty­g på 1980-talet om Sovjetunio­nen anfallit Finland och därmed hotat Sverige. På bilden Silvia Regina som gick mellan Helsingfor­s och Stockholm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland