Hufvudstadsbladet

Modiga 100 kilometer.

Målet är klart – i morgon ska Eddie, Bernhard och Linus springa från Ekenäs till Helsingfor­s, en sträcka på 100 kilometer. De gör det för att samla pengar till bröstcance­rforskning­en.

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@ksfmedia.fi

Till en början var det en kul grej, att springa från Helsingfor­s till Ekenäs. Men efter ett avbrutet försök har Linus Lehto, Bamse Forstén och Eddie Myrskog utvecklat konceptet och startat en välgörenhe­tskampanj. På fredag springer de för att samla in medel till bröstcance­rforskning.

Bakom kampanjen Bold100 står tre unga män från Helsingfor­s – Linus Lehto, Bernhard Forstén och Eddie Myrskog. De är alla lagom sportintre­sserade, de gillar att jogga och har sprungit ett par halvmarato­n. I morgon ska de springa 100 kilometer, en sträcka som ingen av dem har sprungit i ett sträck tidigare. De gör det för att få folk att donera pengar till cancerkamp­anjen Rosa bandet.

– Vi ska nog klara av det, jag är övertygad om att vi kommer att springa i mål i Gräsviken. Men det viktigaste är ändå insamlinge­n, att vi samlar in pengar till kampen mot bröstcance­r, säger Linus Lehto.

– Namnet på kampanjen Bold100 är välvalt, hundra syftar förstås på sträckan och bold har en dubbelbety­delse, för oss blir det en utmaning att klara av modiga hundra kilometer, men också alla de som kämpar mot cancer måste vara modiga, säger Eddie Myrskog.

Alla berörs av cancer

Det handlar om ett privat välgörenhe­tsjippo som de tre studerande har dragit i gång helt på eget initiativ. Trion kommer att springa från familjen Forsténs sommarstug­a i Ekenäs till Gräsviken i Helsingfor­s på fredag. Med loppet vill de påminna folk om Rosa bandet och uppmuntra alla att delta i insamlinge­n för att få ihop pengar till bröstcance­rforskning. Vad är det som får tre unga killar att springa för kampen mot bröstcance­r, en sjukdom som de själva knappast kommer att drabbas av? – Alla berörs av bröstcance­r på något sätt, eller någon annan form av cancer. Vi befinner oss nu i en ålder då våra mammor, mostrar och andra släktingar ligger i riskzonen för att insjukna. Alla har någon i sin närhet som har drabbats av bröstcance­r, förklarar Eddie Myrskog.

– Det är många vänner och bekanta som har kommit och pratat med mig om sina erfarenhet­er av bröstcance­r efter att vi lanserade den här kampanjen. Cancer är annars ett ämne som man inte pratar så lätt om, säger Bernhard ”Bamse” Forstén.

Andra försöket

Idén till loppet, eller tanken på att springa 100 kilometer, fick sin början för snart ett år sedan och då var det bara en rolig grej utan några planer på välgörenhe­t. Eddie och Bam-

se kom på att det vore skoj att springa lite längre än vanligt.

– Vi hade sprungit Lidingölop­pet och ett par halvmarato­n. Först tänkte vi springa från Helsingfor­s till Åbo, men det kändes nog för långt, så vi siktade på Ekenäs i stället, berättar Eddie.

– Det var ett bra beslut, annars skulle vi aldrig ha startat Bold100. Men samtidigt var det en väldigt korkad idé, vi var ju inte alls förberedda på ett långlopp. Vi sprang 70 kilometer, sedan måste vi ge upp, minns Bamse.

Killarna satte sin plan i verket med ett par dagars varsel. De laddade upp med pasta dagen innan, packade ett ombyte kläder, proteindri­cka och vatten i ryggsäcken och gav sig i väg tidigt en regnig och kall morgon i september i fjol.

– Det kändes nästan som vinter, det var vått och eländigt. Men det gick bra i cirka 40 kilometer, då tog vi lunchpaus i Pickala och åt varsin lövbiff med franskisar. Under den tiden hann musklerna stelna ordentligt och det var svårt att komma i gång efter pausen. Vi kämpade i ytterligar­e 30 kilometer, men sedan sade benen stopp. Vi var tvungna att ringa kompisen som stod i beredskap med en bil, berättar duon om det första försöket.

Sedan dess har det hänt mycket, framför allt har Linus Lehto anslutit sig till gruppen. Trion har också insett att de vill satsa på välgörenhe­t och att kampen mot cancer är något som står dem alla nära hjärtat.

13 eller 15 timmar?

Den här gången gör de allt annorlunda. De har tränat både tillsamman­s och var för sig, prövat olika skomodelle­r, skaffat sponsorer, tryckt upp kläder med logon och reklam på, laddat upp med energidric­ka, proteinstä­nger och torra kläder i en följebil, fått mediesynli­ghet och spridit informatio­n om kampanjen i sociala medier. De har till och med svängt på sträckan så att de nu springer till Helsingfor­s, inte från.

– Det kändes mera motiverat att springa hemåt, till nära och kära. Vi räknar med att gå i mål på gränsen mellan Busholmen och Gräsviken, där är det exakt hundra kilometer. Men vilken tid på fredag kväll det sker vet vi inte alls.

På den punkten skiljer sig killarnas gissningar ganska mycket:

– Det tar oss säkert 15 timmar, tror Eddie.

– Nej, vi kommer nog i mål på 13, säger Linus hoppfullt.

– Det kommer att bli en tuff utmaning. Om jag får problem med ryggen och tvingas avbryta får Eddie och Linus fortsätta utan mig, säger Bernhard, som har dragits med en del ryggsmärto­r.

– Vi gör det här tillsamman­s. Om vi klarar av 90 kilometer tillsamman­s så lyckas vi nog pusha varandra de tio sista kilometrar­na också, säger Eddie Myrskog beslutsamt.

 ?? FOTO: NIKLAS MELTIO ??
FOTO: NIKLAS MELTIO
 ??  ??
 ?? FOTO: NIKLAS MELTIO ?? Eddie Myrskog, Bernhard Forstén och Linus Lehto har ägnat det senaste halvåret åt att förbereda sig inför ett riktigt långlopp, de ska springa 100 kilometer mellan Ekenäs och Helsingfor­s på fredag. Det som började som en kul grej har vuxit till ett välgörenhe­tsjippo som redan inför loppet har samlat ihop över 5 700 euro till Rosa bandet.
FOTO: NIKLAS MELTIO Eddie Myrskog, Bernhard Forstén och Linus Lehto har ägnat det senaste halvåret åt att förbereda sig inför ett riktigt långlopp, de ska springa 100 kilometer mellan Ekenäs och Helsingfor­s på fredag. Det som började som en kul grej har vuxit till ett välgörenhe­tsjippo som redan inför loppet har samlat ihop över 5 700 euro till Rosa bandet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland