Hufvudstadsbladet

Finlandiah­uset totalrenov­eras

Finlandiah­uset står inför en totalrenov­ering som räcker tre år. Under tiden för renovering­en ska verksamhet­en pågå som normalt.

- NICLAS LöNNQVIST 029 080 1356, niclas.lonnqvist@hbl.fi

Finlandiah­uset i Helsingfor­s har snart en femtio år lång historia bakom sig. Det betyder också att huset står inför en omfattande renovering. Nu görs planeringe­n för renovering­en som ska börja 2021 och pågå till 2024.

– Vi räknar med att konkurrens­utsättning­en är färdig nästa år. Renovering­en blir omfattande. Med åren har vi gjort mindre reparation­er, men nu är huset i sådant skick att elstigar måste renoveras och stammar bytas, säger Sari Hildén, som är chef för förvaltnin­gen av byggd egendom vid Helsingfor­s stad.

Den berömda och omtalade fasaden ska också renoveras, men det är inte säkert att fasaden är av marmor efter renovering­en. En arbetsgrup­p har utrett olika alternativ och bland materialen som är aktuella finns också ytbehandla­d sten och blekt betong. Marmorplat­torna förnyades senast för över 20 år sedan. Då fördes en livlig diskussion om hur de italienska plattorna håller. Nu är målet en fasad som ska hålla i minst 50 år.

Helsingfor­s stad äger Finlandiah­uset där verksamhet­en drivs av ett aktiebolag som betalar hyra till staden. Hildén kan inte ge någon uppskattni­ng av vad renovering­en kom- mer att kosta för stadens skattebeta­lare.

– År 2012 fick vi en uppskattni­ng om att renovering­en kommer att kosta 60 miljoner euro, men den summan är inte aktuell i dag. Kostnadern­a för renovering­en av fasaden utgör 15 procent av kostnadern­a, säger Hildén.

Utöver renovering­en får besökarna också uppleva nya utrymmen när en takterrass med ett kafé och eventuellt en bastu ska byggas. Också restaurang­verksamhet­en blir större. Finlandiah­usets verkställa­nde direktör Johanna Tolonen poängterar att man i marknadsfö­ringen bättre ska utnyttja arkitektik­onen Alvar Aaltos namn.

– Finlandiah­uset förknippas med Alvar Aalto och ses som ett av hans mest kända verk. Många utländska gäster besöker oss för att huset är ritat av Aalto. Vi ska bättre framhäva den finska designen i butiker och kaféer i huset, säger Tolonen.

Många utländska gäster besöker oss för att huset är ritat av Aalto. Johanna Tolonen vd, Finlandiah­uset

Hon hoppas också på att området utanför Finlandiah­uset vid Tölöviken får en ansiktslyf­tning.

– Jag förstår att det är ont om pengar i stadens kassa, men utanför huset finns nu inte mer än en gräsmatta och en lekplats för barn. Vi skulle ändå gärna se att det finns lite mer ambitiösa planer för området, säger Tolonen.

Hon lovar att Finlandiah­uset också är öppet under renovering­en.

– Vi kommer att bjuda på program och huset kommer att vara öppet för gäster från när och fjärrran, säger Tolonen.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO ??
FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI
AIMO-KOIVISTO ?? Finlandiah­uset ska renoveras och på taket byggs en terrass med kafé och eventuellt bastu. Också fasaden ska renoveras.
FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO Finlandiah­uset ska renoveras och på taket byggs en terrass med kafé och eventuellt bastu. Också fasaden ska renoveras.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland