Hufvudstadsbladet

Tyskland återlämnar kvarlevor efter folkmord

Ett drygt sekel efter det tyska folkmordet i Namibia ska regeringen i Berlin lämna tillbaka kvarlevorn­a efter några av de tiotusenta­ls människor som massakrera­des i början av 1900-talet. Samtidigt väntar de efterlevan­de fortfarand­e på en officiell ursäkt.

- TT-AFP

Kolonialst­yret i Tyska Sydvästafr­ika i början av 1900-talet är måhända inte lika välkänt som fransmänne­ns och britternas härjningar på den afrikanska kontinente­n, men den brutala regimen i nuvarande Namibia har ett mörkt facit. Tiotusenta­ls människor ur hererooch namafolken dödades mellan 1904 och 1908, i ett folkmord vars grymheter vissa ser som en makaber inspiratio­nskälla till Förintelse­n några decennier senare.

Nu lämnar regeringen i Berlin tillbaka kvarlevor efter en liten del av de tiotusenta­ls människor som föll offer för det tyska kolonialvä­ldet. Vid en ceremoni i en kyrka i Berlin tar den delegation från den namibiska regeringen bland annat emot 19 kranier, en skalp och ett antal ben, som skickades från Tyska Sydvästafr­ika till forskare i Tyskland för så kallade vetenskapl­iga experiment i syfte att bevisa den vita rasens överlägsen­het.

”Vill läka såren”

– Vi vill hjälpa till att läka såren efter de illdåd som begicks av tyskar under den här tiden, säger Michelle Münteferin­g, statssekre­terare på tyska utrikesdep­artementet.

Än är såren dock inte läkta. Representa­nter för efterlevan­de till dem som dödades av tyskarna tycker inte att ceremonin räcker, utan vill ha en officiell ursäkt från tyska regeringen för det som ofta kallas 1900-talets första folkmord.

– Är det för mycket begärt? Jag tycker inte det, sade Esther Utjiua Muinjangue, ordförande för Ovaherero Genocide Foundation, vid en presskonfe­rens i Berlin tidigare i veckan.

Inget skadestånd

Tyska regeringen meddelade 2016 att man planerar en formell ursäkt, men förhandlin­garna om hur en sådan skulle kunna utformas pågår fortfarand­e.

Tyskland har inte heller accepterat att betala ut skadestånd till de efterlevan­de, vilket man motiverat med det omfattande tyska biståndet till Namibia efter landets självständ­ighet från Sydafrika 1990.

 ?? FOTO: TT-AP/KAY NIETFELD ?? En delegation från herero- och namafolken besöker Berlin i samband med återlämnan­det av kvarlevor från offren för det tyska folkmordet mellan 1904 och 1908. Till vänster Esther Utjiua Muinjangue, ordförande för en stiftelse som sprider kunskap om folkmordet.
FOTO: TT-AP/KAY NIETFELD En delegation från herero- och namafolken besöker Berlin i samband med återlämnan­det av kvarlevor från offren för det tyska folkmordet mellan 1904 och 1908. Till vänster Esther Utjiua Muinjangue, ordförande för en stiftelse som sprider kunskap om folkmordet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland