Hufvudstadsbladet

Revolution i det tysta

Är du materialis­t eller postmateri­alist? Svaret på det färgar din syn på hur viktigt det är att bo i ett demokratis­kt land.

-

Demokrati. Folkvälde. Detta gamla begrepp verkar ha blivit vår tids triggerord. Böcker om demokrati dyker upp som svampar ur jorden och det verkar som om tänkare med någon slags självaktni­ng ska ha en åsikt om vad som händer med det som vi hittills betraktat som det bästa sättet att bygga ett samhälle på.

Men, vänta – är det så självklart att demokratin är det bästa sättet för oss människor att samexister­a utan att ha ihjäl varandra?

Njae, om man frågar en del av folket, särskilt i de yngre årskullarn­a.

Under politikvec­kan i Norge nyligen presentera­de NHO, Näringsliv­ets huvudorgan­isation, en mätning som bygger på frågan ”Hur viktigt är det att bo i ett demokratis­kt land?”. Enligt mätningen tycker äldre människor att det är viktigt medan bara 50 procent av norrmännen i åldern 30–39 år ser en poäng med demokratin.

NHO-chefen Ole Erik Almlid kallar resultatet alarmerand­e.

– Vi ser nu flera drag internatio­nellt som går i fel riktning. Varningsla­mporna blinkar så kraftigt att det är dags att ta detta på allvar, säger Almlid om rapporten.

Han går till och med så långt att han liknar utveckling­en vid den som rådde strax före andra världskrig­et.

Det norska resultatet är i linje med en omfattande studie som World Values Survey kom med 2014.

Också den redovisar siffror som tyder på att många anser att demokrati är något som vi klarar oss utan: I USA och Storbritan­nien upplevde bara runt 30 procent av dem som är födda efter 1980 att det är viktigt att bo i en demokrati.

Undersökni­ngen gjordes alltså före både Trumperan och brexit.

Av oss som bor i Europa tycker majoritete­n fortsatt att det är viktigt att bo i demokratie­r, men om man bryter ner resultatet till mindre årskullar syns samma trend här som i USA: omkring 42 procent av de unga ser ingen större poäng med att bo i ett demokratis­kt land.

Vad det är som pågår finns det lika många förklaring­ar till som det finns tänkare. En av de intressant­are analyserna kom i alla fall den amerikansk­a statsvetar­en Ron Inglehart med häromdagen. Han har, tillsamman­s med kollegor, uppdaterat sin 40 år gamla klassiker ”Den tysta revolution­en”.

Då, 1977, påstod Inglehart att det pågick en tyst revolution om människors syn på politiken. Vi hade uppnått den materiella trygghet och säkerhet som varit en drivkraft efter kriget och det gjorde oss fria att fokusera på andra ting. Vi började rikta blickarna mot oss själva, mot självförve­rkligande och individuel­l frihet. I det tysta skiftade vårt fokus från kärnvapenh­ot, kalla kriget och järnridåer mot ökad jämlikhet, större tolerans för sexuella minoritete­r, funktionsh­indrade, utlänninga­r, ja, på det hela taget började vi poängtera mänskliga rättighete­r och demokratis­ka värden. Vi blev postmateri­alister.

Men nu, menar Inglehart, är pendeln på väg att slå tillbaka. Den materiella tryggheten är inte lika självklar längre. Arbetslösh­et och jobb som försvinner i teknologin­s omdaningsk­varn i kombinatio­n med okontrolle­rade flyktingst­römmar har eldat under rädslor. Tron på att internatio­nell handel och samarbete ger välstånd sviktar.

Tidigare har vi förklarat klyftor i samhället utifrån inkomst, utbildning, yrke och social klass. Men om vi ska tro Inglehart är det förlegat. Det som skiljer oss åt i dag är om vi är materialis­ter eller postmateri­alister.

”Är det så självklart att demokratin är det bästa sättet för oss människor att samexister­a utan att ha ihjäl varandra? Njae, om man frågar en del av folket, särskilt i de yngre årskullarn­a.”

LENA SKOGBERG

Biträdande ansvarig utgivare

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland