Hufvudstadsbladet

Brevroman med nerv och närvaro

Maria Turtschani­noffs svit om Röda Klostret är fullödiga romaner som trotsar all snäv ålders- och genrekateg­orisering, anser recensente­n.

- MARIA LASSéN-SEGER

Roman

Maria Turtschani­noff

Breven från maresi Förlaget, m 2018.

”Frid vid härden – Frid på färden”, så hälsar byborna i Sáru på varandra. Och visst är det lite som att komma hem när en läser Maria Turtschani­noffs nya fantasyrom­an Breven från Maresi. Handlingen utspelar sig i den mytiska, förindustr­iella värld Turtschani­noff byggt – och alltjämt bygger vidare på – i romanerna Arra (2009) och Anaché (2012) samt i sviten om Röda Klostret som nu omfattar Finlandia Junior-vinnaren Maresi (2014), Naondel (2016) och Breven från Maresi. Berättaren är återigen Maresi Enresdotte­r, krönikören som nu lämnat sin skyddade klostertil­lvaro och återvänt till hembyn Sáru i riket Rovas för att grunda en skola och dela med sig av allt hon lärt sig i klostret.

Maresi in på livet

Det är sju år sen Maresi lämnade sin by och familj. Nu är hon 17 och fylld av iver att förändra och förbättra bybornas vardag. Det hon inte räknat med är hur tufft det är att återvända som profet till sin egen hemstad. Därtill lider det ockuperade Rovas av upprepade hungervint­rar under en hänsynslös och brutal härskare.

Till formen är Turtschani­noffs nya bok en brevroman, vilket tilllåter läsaren att komma Maresi tätt in på livet. Inte minst eftersom hon skriver till flera olika adressater och i breven delar sina upplevelse­r, glädjeämne­n och farhågor på olika sätt beroende på vem hon skriver till. I breven kan hon skriva avskalat ärligt om hur det är att känna sig som en utböling i sin egen hemby:

Det är som om jag glömt hur man lever i Sáru, som om inget av det som funnits i mitt blod sedan jag var liten finns kvar. Och de flesta låter mig inte glömma hur annorlunda jag är nu. De talar till mig på ett annat vis än de talar till varandra. De visar mig respekt, så där som man gör med en lärd, men samtidigt behandlar de mig som en som inte vet något om det som är verkligt viktigt. Jag är inte ett ogräs, men inte heller ett rågkorn bland andra.

Det är klassresen­ärens smärta som vibrerar mellan raderna romanen igenom.

Visioner och vardagssli­t

Maktmissbr­uk och våld, särskilt mot kvinnor, är en återkomman­de tematik i Turtschani­noffs böcker. Så också här.

Maresi som levt i fred och sämja bland kvinnor tampas utanför klostermur­arna med sin rädsla för okända män. I Rovas byar härjar, lemlästar och våldtar ockupation­smaktens soldater. De är, likt Tengils soldater, ondskan personifie­rad.

Maresi för en kamp som är både personlig och politisk. Hon vägrar vara som byns andra unga kvinnor som flätar sitt hår och fyller sina brudkistor i väntan på äktenskape­t. Men det är inte bara hennes upproriskh­et som gör henne så intressant och levande för läsaren utan också de vanliga mänskliga skavanker hon vittnar om i brev efter brev. Hur ska hon få byborna att förstå att kunskap är makt och att de därför borde sätta sina barn i hennes skola? Varför skaver relationen till mamman? Hur orka förverklig­a sina drömmar vid sidan av vardagssli­tet?

Maresi är, tack och lov, inget helgon utan en ung kvinna som – alla ideal till trots – tvivlar på sin förmåga och förlorar sig i första förälskels­ens åtrå. Långsamt erövrar hon sina insikter om sig själv och den bygemenska­p hon lever i.

Naturnära matriarkat

För varje ny roman tilltar Turtschani­noffs berättarfö­rmåga i kraft och trovärdigh­et. Det lätt ålderdomli­ga språket har en alldeles egen ton och träffsäker­het. Liv och död, vänskap, kärlek och sorg skildras med insikt och värme.

I Breven från Maresi fördjupas den andliga mystiken kring Maresis övernaturl­iga förmågor. Hittills har hon känt sig stå Haggan, som råder över döden, närmast. Men efter hand när hon växer i erfarenhet och insikt lär hon också känna Urmoderns andra sidor: Jungfrun, Modern och Månen.

Turtschani­noffs utopiska vision av det goda samhället är ett naturnära matriarkat i djärv kontrast till maktmännen­s våld och för- tryck. Ett betvingand­e rop på fred, gemenskap och medmänskli­ghet ljuder romanen igenom.

Allt annat än förutsägba­rt

Fascineran­de är att sviten om Röda Klostret, som nu fått sin tredje (men kanske inte sista) del, är allt annat än förutsägba­r. Maresi, Naondel och Breven från Maresi tycks ha fått utvecklas närmast organiskt vilket sticker ut i den uppsjö av strömlinje­formade fantasyber­ättelser som troget återupprep­ar genrens konvention­er. De är, helt enkelt, fullödiga romaner som trotsar all snäv ålders- och genrekateg­orisering.

Breven till Maresi är en rasande skickligt skriven fantasyrom­an med nerv och närvaro. Den inbjuder till kontemplat­iv läsning men levererar också ett dundrande crescendo till slutstrid, som genren påbjuder.

 ?? Foto: NiKLaS SaNdStröm ?? Maktmissbr­uk och våld, särskilt mot kvinnor, är en återkomman­de tematik i Maria Turtschani­noffs böcker.
Foto: NiKLaS SaNdStröm Maktmissbr­uk och våld, särskilt mot kvinnor, är en återkomman­de tematik i Maria Turtschani­noffs böcker.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland