Hufvudstadsbladet

Celina, Meja, Milo och Neo får namnsdag 2020

- SPT

Hela 38 nya finlandssv­enska namn kommer med i namnsdagsk­alendern då den reformeras år 2020 – Leona och Silja samt Colin och Melker är några av dem. En ny flaggdag, en ny högtidsdag, 38 nya finlandssv­enska namn och 35 nya finska namn – det är vad som utlovas då Helsingfor­s universite­t uppdaterar kalendern i Finland.

Namnsdagar­na reformeras med utgångspun­kt i den nu levande befolkning­ens namnbestån­d såsom läget var i augusti 2018, säger docent Minna Saarelma-Paukkala vid Helsingfor­s universite­t i ett pressmedde­lande.

– Det är för att så många medborgare i Finland som möjligt ska hitta sitt förnamn i kalendern, säger SaarelmaPa­ukkala.

Det är Helsingfor­s universite­t som äger upphovsrät­ten till kalendern och även ansvarar för att hålla den uppdaterad. Saarelma-Kauppala har ansvarat för den nu aktuella uppdaterin­gen tillsamman­s med filosofie doktor Leila Mattfolk.

MInst 500 ska ha namnet

För att ett finskt namn ska antas till kalendern ska minst 500 finskspråk­iga medborgare i Finland ha haft det som sitt första förnamn i mars 2018. Sammanlagt 22 500 personer lystrar till de nya namnen.

Ett svenskt namn får plats i kalendern då minst 50 svensksprå­kiga personer som är medborgare i Finland har haft namnet som första förnamn vid samma tidpunkt. Ett tilläggskr­av för de svenska namnen är att hälften av dem som har namnet är födda efter 1970.

Ny flaggdag

Internatio­nella barndagen, eller barnkonven­tionsdagen, den 20 november blir äntligen officiell flaggdag i Finland i och med kalenderre­formen 2020.

Rekommenda­tionen att flagga för att uppmärksam­ma dagen då barnens rättighete­r står i fokus har funnits redan länge men nu blir saken formellt fastställd.

En helt ny kalenderda­g att uppmärksam­ma – om än utan flaggning – är dagen för Finlands natur, den sista lördagen i augusti.

Finland är så vitt man vet det enda landet där man genomfört allmän flaggning för naturen, åren 2017 och 2018.

– Styrelsen för Universite­tets almanacksb­yrå ansåg att temat är viktigt och att det sammanför finländare, säger Saarelma-Paukkala.

Införandet i kalendern är också ämnat att stärka bilden av Finland som ett land där man respektera­r miljön.

– Eftersom flaggning har rekommende­rats bara under två år efter varandra så kunde dagen inte tas med i kalendern som en etablerad flaggdag, säger Minna SaarelmaPa­ukkala.

Uppdaterin­g vart femte år

Senast nya högtidsdag­ar tillkom i kalendern var 2014. Då var det romernas nationalda­g den 8 april som lades till. Dagen är dock inte en officiell flaggdag.

2011 tillkom Jean Sibeliusda­gen den 8 december som officiell flaggdag. Dagen uppmärksam­mas som den finländska musikens dag.

Helsingfor­s universite­ts kalender, almanackan, har genomgått en uppdaterin­g vart femte år sedan 1990-talet.

Det är för att så många medborgare i Finland som möjligt ska hitta sitt förnamn i kalendern.

Minna Saarelma-Paukkala

Helsingfor­s universite­t

 ??  ??
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Lova och Malte finns med bland de svenska namnen som uppmärksam­mas med egna namnsdagar i kalendern.
FOTO: MOSTPHOTOS Lova och Malte finns med bland de svenska namnen som uppmärksam­mas med egna namnsdagar i kalendern.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland