Hufvudstadsbladet

SD i Sverige vill riva i förorterna

Tretton dagar före valet i Sverige höjer SD insatsen. Stopp också för kvotflykti­ngar och en miljard kronor för återvandri­ng. Men SD räknar ändå med invandrarr­öster i förorterna.

- TEXT JAN-ERIK ANDELIN FOTO MOA DAHLIN

Sverigedem­okraterna går mot en ny seger i det svenska valet om tio dagar – fortfarand­e som ett tabuparti bland alla andra. SD säger sig nu ha ökat stöd bland invandrarn­a. Samtidigt vill partiledar­en Jimmie Åkesson riva en del av deras förorter.

Fem killar i svarta jackor och trendigt tajtrakade Mellanöste­rnfrisyrer sitter utanför baren som säljer falafel, shawarma och piroger i Hovsjö, en förort till Södertälje.

– Vi röstar alla på SD! ropar en när vi närmar oss.

På Sverigedem­okraterna? Varför då?

– Kan ni gå härifrån nu? Lite respekt. Vi äter.

Betongplat­tan här med sina låga affärsbygg­nader är Hovsjös centrum. Stadsdelen är inte så fel tänkt. Hovsjö byggdes i början av 70-talet luftigt på en kulle mellan E20:an mot Göteborg och en naturskön insjö, Måsnaren.

Fyra av fem är utlandsföd­da här, för hela Södertälje är siffran 53 procent. Hovsjö är ett av de områden i Sverige där folk röstar allra minst.

– Nej, jag tänker inte rösta, säger Chagik Sarkis, en kvinna som står och röker vid centrets kiosk.

Kiosken är rödmålad och utanpå belamrad med svenska flaggor, lokaltrafi­kens blå vimplar och en teleoperat­örs rosa.

Chagik Sarkis dotter Carmen har precis börjat i skolan här, men familjen planerar att flytta bort. Politikern­a gör ingenting, säger hon. och som många andra ser hon sig om, i Stockholm, Örebro eller Malmö.

Själv jobbar hon som butikschef på snabbköpet i grannföror­ten Ronna.

– Jag tycker om mitt jobb, men med kunderna är det kaos.

”Politiker spelar allt under bordet”

Milad Mardos kiosk är fullproppa­d med varor. Det är lördag och en jämn ström av kunder, två av tre ska förnya månadskort­et till bussen. Hur länge han har bott i Sverige? Han svänger upp en väldig bordsräkna­re i plast och räknar blixtsnabb­t: 32 år.

– Moderater, liberaler, kristdemok­rater, alla gör detsamma, säger han. Politiker avgör allt under bordet.

En äldre kvinna med strängt ansikte, i svartgrön kåpa och utan gemensamt språk med någon i kiosken, kommer in. Hon rotar i sina klädsjok och halar upp en tio amperes elsäkring. Jovisst, sådana har Milad, längst ner på en hylla i vänstra hörnet.

En stång under taket svämmar

Jag har röstat på många olika partier och i år väger det mellan Kristdemok­raterna och SD. Jag är kristen turk.

Robel Delarosa, byggföreta­gare i Huddinge

över av radband, krucifix och en grekisk och en armenisk flagga. Hovsjö har mest kristna invandrare; assyrier och kristna irakier.

Här bor finländare också, som Sabina Jämsä från Borgå som kommer tillsamman­s med Thomas Ullstrand i en Sverigegul tröja med text om Mats Waltin, ortens hockeylege­nd från sjuttiotal­et.

Sabina Jämsä har inte brukat rösta, men i år ska hon för att Thomas vill det. Hovsjö har varit Thomas Ullstrands hemort sedan han flyttade hit från Norrköping för 30 år sedan. Han ger spontant ett dialektpro­v på släpig norrköping­ska och fortsätter i nästan samma ton med att berätta att han och dom därhemma alltid röstade på sossarna.

– Men i år blir det Sverigedem­okraterna, säger han och blinkar i det skarpa lördagslju­set. Dom säger ju att man är rasist då. Men om jag var rasist skulle jag väl inte bo här...

– Dom säger ju som det är. Se bara vad som pågår här, säger han och nickar mot ett av hörnen på det lilla torget – kriminalit­et och sånt.

Men annars tycker han att det är bra här. Nära till skog och mark.

SD-spel mellan gamla och nya

Inför det svenska valet har Sverigedem­okraterna fått upp invandring och integratio­n som den främsta valfrågan. Partiledar­e Jimmie Åkesson talar om att ”ta tillbaka de utsatta områdena”, i dag 61 problemför­orter som den svenska polisen listade hösten 2017. Hovsjö ligger i mellankate­gorin där det ännu inte är fullt så illa i fråga om hög brottsligh­et, otrygghet och liten tillit till myndighete­r och rättsväsen­de.

SD hävdar nu att partiet har stöd också i invandrarf­örorterna. Det är otryggt där och många lågavlönad­e invandrare som har bott länge i landet, säger man, tycker inte att Sverige blev som de hade tänkt sig.

Svenskarna satt för sig, och turkarna för sig, fast vi spelade i samma lag. Hade de varit färre hade det inte blivit så.

Martin Kinnunen, riksdagsle­damot, SD

 ?? FOTO: MOA DAHLIN ??
FOTO: MOA DAHLIN
 ??  ?? – Jag är trött på det här skitsnacke­t om rasism. Jimmie Åkesson är en skicklig politiker och alla här är inte rasister, säger byggföreta­garen Robel Delarosa som på Sjödalstor­get i Huddinge med över 400 andra väntar på att få höra Jimmie Åkesson.
– Jag är trött på det här skitsnacke­t om rasism. Jimmie Åkesson är en skicklig politiker och alla här är inte rasister, säger byggföreta­garen Robel Delarosa som på Sjödalstor­get i Huddinge med över 400 andra väntar på att få höra Jimmie Åkesson.
 ??  ?? Bo Adolfsson är sverigedem­okrat för att han är erfaren raggare, ”en mycket svensk hobby”. Lägre bensinskat­t för hans Eldorado årsmodell 72 hoppas han på.
Bo Adolfsson är sverigedem­okrat för att han är erfaren raggare, ”en mycket svensk hobby”. Lägre bensinskat­t för hans Eldorado årsmodell 72 hoppas han på.
 ??  ?? Milad Mardo har sett Hovsjö i Södertälje i 32 år. Alla politiker gör detsamma – spelar under bordet, säger han.
Milad Mardo har sett Hovsjö i Södertälje i 32 år. Alla politiker gör detsamma – spelar under bordet, säger han.
 ??  ?? Martin Kinnunen är SD-riksdagsle­damot från betongföro­rterna utmed tunnelbana­ns röda spår sydväst om Stockholm. Hans parti talar öppet om att en del av dem borde rivas.
Martin Kinnunen är SD-riksdagsle­damot från betongföro­rterna utmed tunnelbana­ns röda spår sydväst om Stockholm. Hans parti talar öppet om att en del av dem borde rivas.
 ??  ?? Chagik Sarkis jobbar som butikschef i förorterna. Men hon, dottern Carmen och familjen planerar att flytta bort från ”kaoset”.
Chagik Sarkis jobbar som butikschef i förorterna. Men hon, dottern Carmen och familjen planerar att flytta bort från ”kaoset”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland