Hufvudstadsbladet

En kamp om och för Europa

President Macron är nationalis­ternas fiende och EU:s banerförar­e. Han har också en viktig roll i det europeiska säkerhets- och försvarsby­gge som president Niinistö så gärna vill se.

- TOMMY WESTERLUND tommy.westerlund@hbl.fi

Det var två män med påtagligt stor samsyn i viktiga frågor som på torsdagen höll en presskonfe­rens i Helsingfor­s. Frankrikes president Emmanuel Macrons statsbesök och samtal med president Sauli Niinistö förefaller att ha varit en succé. De breda leenden, hjärtliga handskakni­ngar och broderliga ryggdunkar som avslutade presskonfe­rensen talade sitt tydliga språk.

Att president Niinistö var nöjd framstod genast då han tog till orda. Han konstatera­de att han under ett tiotal år har väntat på en sådan diskussion som han nu hade fört med Macron.

Finland och Frankrike och ländernas statsöverh­uvuden har funnit varandra inte minst i fråga om EU:s roll i världen och de gemensamma europeiska säkerhets- och försvarsst­rukturerna.

Niinistö har redan länge talat om och för den europeiska dimensione­n i försvars- och säkerhetss­amarbete och nu har han en själsfränd­e i Macron.

Macron konstatera­de att Frankrike och Finland har samma syn på geopolitis­ka risker och att det behövs ett europeiskt försvar, en bättre samsyn och ett närmande mellan de europeiska länderna.

Macron gladde sig över att Finland stöder det franska så kallade interventi­onsinitiat­ivet, som han sade stärker det europeiska försvaret utan att konkretise­ra. Det betecknas som ett försök att skapa en gemensam strategiku­ltur kring europeisk säkerhet. Givetvis i samklang med Nato.

Han efterlyste också en förstärkni­ng av EU:s grundstadg­a med en automatisk solidarite­tsklausul mellan EU-länderna. Lissabonfö­rdragets artikel 42.7 säger i dag att ”om en medlemssta­t skulle utsättas för ett väpnat angrepp på sitt territoriu­m, är de övriga medlemssta­terna skyldiga att ge den medlemssta­ten stöd och bistånd med alla till buds stående medel.” Detta vill alltså Macron ytterligar­e stärka och förtydliga.

Niinistö sade att enbart det att alla blir medvetna om att européerna håller samman är ett viktigt strategisk­t vapen, vilket givetvis är helt riktigt. Solidarite­ten och samspelet inom EU är emellertid inte det bästa just nu. Det finns starka nationalis­tiska och populistis­ka strömninga­r och en del länder har svårt att omfatta ens unionens grundvärde­n.

Italien fick för några månader sedan Europas första populistre­gering. Den leds av Femstjärne­rörelsen, men ministären­s mindre part, Lega och speciellt dess ledare inrikesmin­ister Matteo Salvini, har hållit i taktpinnen.

I början av veckan träffade Salvini Ungerns premiärmin­ister Viktor Orbán. De två trivs utmärkt ihop och uppskattar högt varandra, såsom personer med en gemensam ideologi och politisk syn förstås gör. I samband med sitt möte förkunnade de att det för tillfället finns två block i Europa. Det ena leds av Frankrikes president Emmanuel Macron som ”är för demokrati och migration”. Det andra består av länder som ifrågasätt­er liberal demokrati och vill försvara sina gränser. Kring dessa vill Orbán och Salvini skapa en allians.

Utan Tyskland sker inga stora reformer inom EU. Dagens tyska regering med förbundska­nsler Angela Merkel i spetsen är hårt trängd på hemmaplan och agerar därför ganska försiktigt med tanke på en fördjupad integratio­n.

Merkel tvärnitar inte då Macron gasar, snarare lyfter hon vänligt men bestämt fransmanne­ns fot från gaspedalen. Speciellt i fråga om Macrons stora reformidée­r kring eurozonen och en fördjupad ekonomisk integratio­n är Merkel mycket försiktig.

De två träffas om en vecka i Frankrike och då får vi en lägesrappo­rt om hur de ser på utveckling­en i EU och Europas framtid. Säkerhetso­ch försvarsfr­ågorna som blev huvudämnen under Macrons besök i Helsingfor­s borde Merkel kunna omfatta och tillsamman­s med Macron driva vidare.

Men ett solidarisk­t, samspelt och därmed även ett starkt EU känns avlägset.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland