Hufvudstadsbladet

Trump och de amerikansk­a medierna smutskasta­r demokratin tillsamman­s

- NICOLAS VON KRAEMER Helsingfor­s

USA Vilhelm Franck hävdar (HBL 23.8) att Hufvudstad­sbladet okritiskt vidarebefo­rdrar de amerikansk­a mediernas falska nyheter, medan Barbro Sundback (HBL 25.8) närmast hyllar de amerikansk­a journalist­erna som sanningens budbärare.

I global jämförelse håller de finska medierna rätt hög standard, men detta är sorgligt nog inte sant när det gäller kollegerna i USA. Det stämmer givetvis att Trump konstant åker fast för lögner, men listan på osanningar om Donald Trump är tyvärr nästan lika lång utan att någonsin komma att korrigeras eftersom den hör till det officiella narrativet. Detta utgör säkert en delorsak till att 77 procent av amerikaner­na (enligt Monmouthun­iversitete­t) uppfattar att de stora mediehusen deltar i ”fake news”rapporteri­ngen.

Det är klart att en global berättelse om Trump byggts upp som är ickeobjekt­iv och kunde se annorlunda ut: Trump försöker göra ett definitivt slut på kalla kriget, avrusta Nordkorea, höja sysselsätt­ningen bland arbetarkla­ssen och omförhandl­a ofördelakt­iga handelsavt­al. Om Barack Obama sträckt ut en hand åt Ryssland hade han hyllats, eller åtminstone inte beskyllts för konspirera­nde mot västerland­et. Redan under presidentv­alet tog medierna Hillary Clintons parti och till och med smygsamarb­etade med hennes kampanj. Så fungerar inte pressen i ett demokratis­kt land.

Franck förbiser det faktum att Trump onekligen är en lögnare och narcissist, och att presidente­ns utfall mot medierna är problemati­ska. Sundback ser dock inte hur hennes bild av Trumps relation till medierna är starkt vinklad. Det är skrämmande hur en demokratis­kt vald president riskerar rökas ut på tillsvidar­e totalt dubiösa grunder påhejad av partiska medier som aldrig ställs till svars.

Att samma medier sedan stämplar Trump som ett hot mot demokratin är lite magstarkt. Smutskastn­ingen ska

Trumps synd är i själva verket inte hans lögner utan de gånger han talar sanning.

par endast ett odemokrati­skt klimat och en ännu större populistis­k revolt. Då Trump avfärdar de amerikansk­a medierna som ”fake news” har han således inte alldeles fel – vilket är den egentliga orsaken till att vi blir så upprörda.

Trumps synd är i själva verket inte hans lögner utan de gånger han talar san ning och avslöjar den amerikansk­a maktens brutala banalitet. Obama upprätthöl­l en fasad av godhet och ära som fick amerikaner­nas ögon att tåras av stolthet över sitt land. I kontrast beskylls Trump för att smutskasta det amerikansk­a riket, makten och härlighete­n – han är inte min president. Trump blir ett hot mot den liberala nationalis­men och den rådande maktstrukt­uren, och måste därför avlägsnas. Den här aspekten är djupt problemati­sk, och som oftast totalt frånvarand­e i medierappo­rteringen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland