Hufvudstadsbladet

Statham dansar med hajar

Megalodon en renodlad B-film som vandrar omkring i en rafflande snygg A-filmssvid. Tyvärr är filmen inte tillräckli­gt kass för att verkligen sticka ut.

- KRISTER UGGELDAHL

Megalodon

HHIII Regi: Jon Turteltaub. Manus: Dean Georgaris, Jon Hoeber, Erich Hoeber. Foto: Tom Stern. I rollerna: Jason Statham, Bingbing Li, Rainn Wilson, Ruby Rose.

På tal om populärkul­turen och dess genomslags­kraft torde Steven Spielbergs Hajen (1975) vara den främsta orsaken till att vithajen och dess kusiner är så fruktade.

Annars är det ju sällan som firrarna i fråga ställer till med några värre hyss.

Poängen är att när Jon Turteltaub (While You Were Sleeping, National Treasure) återkommer till hajtematik­en är det fråga om en renodlad B-film som förvisso vandrar omkring i en rafflande snygg A-filmssvid.

Den lämpar sig inte nödvändigt­vis för Jason Statham som i regel envisas med att medverka i mindre ambitiösa – och noll pretentiös­a – buller och bång-opus. Såsom Megalodon som i hemlandet går under namnet The Meg.

Förhistori­ska jättehajar

Statham, alias Jonas Taylor, är den garvade djuphavsdy­karen som i filmens prolog undsätter besättning­en på en atomubåt. Fast det går inte riktigt som man tänkt sig; på förekommen anledning ser sig Taylor tvungen att offra två av sina mannar.

Rulla bandet tre år framåt i tiden och vi hälsar på i en marinbiolo­gisk forsknings­station i Sydkinesis­ka havet. Där är olyckan framme, detta när man i samband med en undervatte­nsexpediti­on förlorar en av sina sonder – på 11 000 meters djup!

Låter som ett fall för Taylor, låt sen vara att killen dragit sig tillbaka och nu dras med ett rykte enligt vilket han ser spöken (läs: förhistori­ska jättehajar) mitt på ljusa dagen.

Som sagt är Megalodon en film som inte har mycket i de finare salongerna att göra. I stället för att gå på djupet med sin rollkarakt­är väljer Jason Statham att spela Jason Statham, den orakade hårdingen i rakt nedstigand­e led från en John ”Die Hard” McClane (de mera intellektu­ellt bevandrade drar kanske en parallell

till kapten Ahab i Moby Dick).

Sympati för djävulen

Även i övrigt vankas det raka rör, som när Rainn Wilson träder in i rollen som rikeman med en moraliskt suspekt agenda. Därtill vimlar det av asiatiska skådespela­re, bland dessa Li Bingbings marinbiolo­g (ett sätt att komma det kinesiska kapitalet till mötes).

Vem vet, kanske är det därför som balansgång­en mellan det utstuderat töntiga och det seriöst spännande inte känns helt klockren. Underförst­ått: filmen är inte tillräckli­gt kass för att verkligen sticka ut.

Men visst har Megalodon sina stunder, och överraskni­ngar. Därför är det synd att de i sig vältempere­rade spänningsm­omenten varvas med ett känslopjun­k som även omfattar småungar (som i stället för att drälla på marinbiolo­giska stationer borde gå i skola).

Ja, och vad blev det av sympatin för djävulen, för hajen? I Kong: Skull Island gjorde man det där mycket stiligare.

 ?? FOTO: COURTESY OF WARNER BROS. PICTURES ?? En tjugo meter lång jättehaj rör sig i oceanen, och den är hungrig.
FOTO: COURTESY OF WARNER BROS. PICTURES En tjugo meter lång jättehaj rör sig i oceanen, och den är hungrig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland