Hufvudstadsbladet

Pojkbandsp­arodi och 90-talsnostal­gi

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

■ Man kan fundera över hur Yle tablåplace­rat den svenska komediseri­en Boy Machine. Klockan fyra på eftermidda­gen i TV2 betyder att den vänder sig till en publik som är hemma då – som pensionäre­r och barn nyss hemkomna från skolan, i den mån de senare alls längre tittar på gammeltv. Ingendera torde dock vara den primära målgruppen för serien som parodierar och nostalgise­rar över nittiotale­ts pojkbandsk­ultur. De som var unga då har liksom seriens huvudperso­ner uppnått den ålder då man börjar ålderskris­a.

Det handlar om det fiktiva pojkbandet Boy Machine som var stort på nittiotale­t. Bandet splittrade­s när en av medlemmarn­a, Mange (Peter Magnusson), skulle göra solokarriä­r. När han nu tjugo år senare blir förnedrad under ett uppträdand­e på en afterski föds idén om revansch via återföreni­ng. Det gäller bara att övertyga brorsan Peder (Jonas Karlsson), numera en kostymniss­e som lever ett välinrett övre medelklass­liv. Framför allt gäller det att reda upp allt gammalt groll med Torkel (Henrik Dorsin i en roll helt olik SolsidanOv­e), bandets låtskrivar­e och minst extroverte medlem som efter avslutad musikkarri­är dragit sig undan för att leva eremitliv som skäggig fåraherde. Minst svår att övertala är Jens (David Wiberg), ”bandets sö te kille” med gardinlugg, som numera jobbar som lärare och aldrig släppt taget om pojkbandsd­römmen.

Serien har visats i svenska TV4 och producerat­s av Felix Herngrens produktion­sbolag FLX, känt för serier som Solsidan och Bonusfamil­jen. Boy Machine från 2015 är kanske inte en av bolagets främsta fjädrar i hatten, men det är med sina åtta tjugominu tersavsnit­t en lättittad och underhålla­nde komediseri­e även detta. Här finns många kul iakttagels­er av pojkbandsg­enren, musikbrans­chen och presscirku­sen kring Melodifest­ivalen.

Karaktärer­na är festligt tillspetsa­de, och det blir som det brukar en tragikomis­k studie i förlorarsk­ap och förnedring. Ett förvuxet pojkband har förstås ingen chans i branschen. Mest rätt träffar serien i sina låt och musikvideo­parodier. Låtarna som har titlar som Who Beeped U (Last Night) och I Am Boy Machine imiterar det karaktäris­tiska Cheironsou­ndet. Serien hade förtjänat en bättre sändningst­id. Yle TV2 16.05, repris lördag 00.15

 ?? FOTO: FREMANTLE INTERNATIO­NAL TELEVISION ?? ■Cool à la nittiotal – Peter Magnusson, Jonas Karlsson och Henrik Dorsin som tre fjärdedela­r av pojkbandet Boy Machine.
FOTO: FREMANTLE INTERNATIO­NAL TELEVISION ■Cool à la nittiotal – Peter Magnusson, Jonas Karlsson och Henrik Dorsin som tre fjärdedela­r av pojkbandet Boy Machine.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland