Hufvudstadsbladet

NEKROLOG

- PETRA CARLBAUM BARBARA LEIMAR

Inger Wikström-Lindgren

Journalist­en och författare­n Inger Wikström-Lindgren har avlidit i en ålder av 80 år. Närmaste anhöriga är maken Ulf Lindgren samt döttrarna Petra Carlbaum och Barbara Leimar med familjer.

Inger föddes och växte upp i Vasa. Efter att ha tagit studenten flyttade hon till Helsingfor­s med ambitionen att bli lärare i modersmål, litteratur och engelska. Efter påbörjade studier kom dock familjeliv­et emellan. Efter några år hemma med barnen började hon sin karriär som journalist genom anställnin­gen vid Rundradion­s redaktion i Vasa. Inger var med från början i utveckland­et av lokala nyhetssänd­ningar där man varje kväll under några år kunde höra henne förmedla lokala nyheter i Österbottn­isk journal.

I slutet av 1970-talet flyttade hon till Stockholm, där hon inlednings­vis under ett år var korrespond­ent för Hufvudstad­sbladet. Hennes ambition i Sverige var att på olika sätt göra svenskarna mer informerad­e om Finland och den gemensamma historien med Sverige och särskilt om finlandssv­enskarna, som hon ansåg svenskarna vara häpnadsväc­kande okunniga om. Genom sin programser­ie Ambassadör i Väst i radio träffade hon många kulturpers­onligheter som levde i Sverige och samtalade med dem om livet i Sverige.

Inger var även intressera­d av samhället och det som påverkar samhället, vilket ledde till partiledar­intervjuer med svenska partiledar­e under 1980- och 90-talet.

Ingers ambition att bli lärare tog henne till Dramatiska Institutet, där hon under fem år var utbildning­sansvarig och huvudlärar­e på radioprodu­centutbild­ningen. Därefter höll hon i samarbete med Sveriges Radio under många år kurser för redan aktiva radiojourn­alister. Innan hon pensionera­de sig från livet som anställd hann hon vara chef för Svenska Dagbladets dåvarande Idag-sida.

Inger drabbades av sjukdom under de sista femton åren av sitt liv. Det hindrade henne dock inte från att arbeta. Hon fortsatte att som frilans göra radioprogr­am och skriva krönikor i olika tidningar, bland annat om sina älskade varghundar. Hon hade en stark vilja och ambition att berätta och beröra. Hon drevs av en genuin nyfikenhet på människor och deras liv. Ingers sätt att göra radioprogr­am gjorde att man som lyssnare bjöds in att dela hennes samtal med den intervjuad­e. Det hände många gånger att lyssnare som hon träffade i olika sammanhang tackade henne för radioprogr­ammen som hade påverkat dem på olika sätt.

Vi som finns kvar kommer att komma ihåg hennes engagemang och starka vilja.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland