Hufvudstadsbladet

Ibland lyfter taket verkligen

- TOVE DJUPSJöBAC­KA

MUSIK Amadou & Mariam (Mali), Lailai. Festspelst­ältet 1.9. Efter närmare 40 år av samspel är Amadou & Mariam i lika god form som alltid, och lyckas förmedla något genuint i sitt musicerand­e.

Sällan har stämningen i Festspelst­ältet varit så varm som i lördags, då Amadou & Mariam från Mali fick nästan samtliga i publiken att dansa och leva med i stämningar­na. Grooven satt och frontparet var i god form.

Det gladde mig personlige­n, eftersom jag senast de uppträdde på samma estrad inte alls var övertygad av det både enformiga och bullriga slutresult­atet. Denna gång gjorde helheten ändå ett helt annat intryck, och spelhumöre­t var på topp. Det rockigt färgade bandet var i god balans och förmedlade genuin glädje, speciellt i främre ledet där basisten och den härligt dansglada sångerskan bjöd på lite fart och fläjt. Låtarna bjöd sinsemella­n på passligt varierande sväng – trots att grundstomm­en hela tiden baserar sig på mötet mellan blues/ rock/pop och rytmer från Mali låter inte alls lika. Tempot varierar en del, och emellanåt kan man känna doften av hiphop och reggae, för att emellanåt röra sig närmare gitarrbase­rad afroblues.

Även frontparet Amadou & Mariam höll publiken i ett intensivt grepp. Eftersom bägge är blinda har de inte många fysiska trick att få publiken med sig, utan hela uttrycket är inbyggt i själva musiken. Bägge sjunger, och Amadou är dessutom en skicklig gitarrist som har ett personligt sound. I några mer gitarrdriv­na låtar fick han musiken att rulla på säkert som ett tåg, samtidigt som det fanns plats för friare solon. Varken sången eller gitarren drunknar heller i ett alltför massivt band, alla färger kommer till sin rätt.

Sången är relativt monoton, och i dessa dagar då så många sångare är stensäkra och tekniskt skickliga känns det nästan uppfriskan­de med lite darrighet ibland. De flesta låtarna är ämnade att dansas till – men som encore bjöd man på den berörande hitballade­n Je pense à toi, som i all sin enkelhet rörde flera i publiken till tårar: ”Jag tän ker på dig, min käraste”, alltid behövs inte fler ord än så. Som så ofta då man lyssnar till musik från olika delar av världen går stora delar av textinnehå­llet tyvärr förlorade, men trots att man bjuder in till dans glömmer Amadou & Mariam inte livets tunga sidor, i texterna funderar man också kring allt från hungersnöd och krig till solidarite­t.

Förbandet Lailai var säkert visavi musikalisk­t hantverk och systrar na Helmi och Tuuli Saksalas sång klingade behagligt. Som helhet förbryllad­e bandet ändå – jag fick aldrig riktigt grepp om vad bandet ville förmedla med sin i sig välgjorda musik.

 ?? FOTO: SAARA AUTERE ?? ■ Amadou och Mariam förmedlade en genuin glädje som höll publiken i sitt grepp.
FOTO: SAARA AUTERE ■ Amadou och Mariam förmedlade en genuin glädje som höll publiken i sitt grepp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland