Hufvudstadsbladet

Diktsvit om ambivalent­a känslor gav pris

- SPT/MIKAEL PIIPPO

Åbobon Lotta Palmgren vann första pris i årets Solveig von Schoultz-skrivtävli­ng, och sällade sig till skaran prisbelönt­a poeter från staden. I sitt vinnarbidr­ag beskriver Palmgren en stad och ambivalent­a känslor som föds av att ge sig i väg och komma tillbaka.

2018 blev Åbos år i Svenska folkskolan­s vänners (SFV) litterära tävlingar. I maj vann den Jakobstads­bördiga Åbobon Rosanna Fellman SFV:s Arvid Mörne-tävling för sin diktsvit Störd och på måndagen fick Lotta Palmgren, som också bor i Åbo, första pris i årets Solveig von Schoultztä­vling. I år gällde båda tävlingarn­a dikter, nästa år står noveller på tur.

Särskilt i Arvid Mörne-tävlingen som riktar sig till personer under 30 år har Åboborna klarat sig bra, i synnerhet de år tävlingen gällt dikter. De tre senaste vinnarna i diktkatego­rin har varit Åbopoeter. I Solveig von Schoultz-tävlingen är Lotta Palmgren däremot den första Åbobon som fått första pris i diktkatego­rin.

Palmgren säger att den svensksprå­kiga poesin mår bra i Åbo och tillägger att Åbo svenska arbetarins­titut och Åbo Akademi har bidragit till att stadens poeter klarat sig bra i SFV:s tävlingar.

– Det finns många skrivkurse­r här i Åbo och flera av oss har gått den tvååriga författaru­tbildninge­n Litterärt skapande vid Centret för livslångt lärande vid ÅA och yrkeshögsk­olan Novia. Eller kanske det bara är en slump, säger Palmgren med ett skratt.

Estradpoes­i och skivprojek­t

Palmgren själv arbetar som genusforsk­are och universite­tslärare vid Åbo Akademi, men hon är också en flitig diktare och estradpoet. Från hösten 2016 till våren 2017 upplevde den svensksprå­kiga estradpoes­in i Åbo ett litet uppsving när några litteratur­vetare från ÅA skapade det återkomman­de evenemange­t Poetry Pub, som var en öppen scen för poeter som ville uppträda inför publik.

Evenemange­t har sedermera dött ut, åtminstone tillfällig­t, men Palmgren har inte haft svårt att hitta ställen att uppträda på.

– På finskt håll finns det månatliga poesievene­mang på pubar i Åbo, och där har jag uppträtt på både finska och svenska. Det har varit positiva reaktioner på mina svensksprå­kiga uppträdand­en och stämningen har varit välkomnand­e. Det har hänt att folk som jag inte känner har ringt mig efteråt och bett mig komma och uppträda, berättar Palmgren.

Palmgren har dessutom medverkat i skivprojek­tet Ääniä lännestä, som gick ut på att poeter från Åbo spelade in sina dikter till tonerna av ett improviser­ande jazzband. Skivan kom ut i maj men projektet fortsätter med sporadiska uppträdand­en på olika evenemang.

Jag försöker beskriva känslan av att flytta från en stad och ha den med sig inom sig, men sedan märka att staden går framåt medan man själv är någon annanstans. Det blir en annan stad än den man bär med sig, och samtidigt är det bra att den går framåt.

Nostalgi och ambivalens

Juryn i årets Solveig von Schoultztä­vling beskriver Lotta Palmgrens vinnarbidr­ag som ”en stramt hållen diktsvit som på ett finurligt och säreget vis kombinerar tankar om inre och yttre landskap till en mångbottna­d gestaltnin­g som utmynnar i en stark kroppslig upplevelse av platsen”.

I diktsviten framträder å ena sidan en stad, å andra sidan känslor av glädje, nostalgi och kanske också vemod.

– Den handlar om ambivalent­a känslor. Man kan samtidigt längta någonstans och försöka ta avstånd från det, och det är det jag försökt skriva ut, säger Palmgren.

– Jag försöker beskriva känslan av att flytta från en stad och ha den med sig inom sig, men sedan märka att staden går framåt medan man själv är någon annanstans. Det blir en annan stad än den man bär med sig, och samtidigt är det bra att den går framåt.

Temat är inte nytt för Palmgren, som läst upp dikter om en stad också på scen i Åbo. I den tvåspråkig­a dikten Karis-Karjaa har hon beskrivit sin ursprungli­ga hemstad i Västnyland, som hon lämnade bakom sig för 19 år sedan.

Tidpunkten för Solveig von Schoultz-tävlingens seger bär på en viss symbolik för Palmgren. Hon berättar att hösten började med en liten men stor förändring.

– Vid månadsskif­tet augusti-september hade jag bott exakt lika länge i Åbo och Karis. Jag flyttade från Karis till Åbo som 19-åring för att börja studera, och här har jag blivit.

 ?? FOTO: MIKAEL PIIPPO ??
FOTO: MIKAEL PIIPPO
 ?? FOTO: SPT/MIKAEL PIIPPO ?? Lotta Palmgren, genusforsk­are och poet, har bott halva sitt liv i Karis och den senare halvan i Åbo.
FOTO: SPT/MIKAEL PIIPPO Lotta Palmgren, genusforsk­are och poet, har bott halva sitt liv i Karis och den senare halvan i Åbo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland