Hufvudstadsbladet

Luckan vill stärka sin verksamhet i hela landet

Föreningen Luckan har uppfattats som ganska Helsingfor­scentrerad, enligt Jessica Lerche som ansvarar för föreningen­s riksomfatt­ande verksamhet.

-

Luckan har fått flera nya medlemmar runtom i landet, skriver föreningen i ett pressmedde­lande.

De nya medlemmarn­a är Svenska Österbotte­ns förbund för utbildning och kultur (SÖFUK) som upprätthål­ler Luckanverk­samhet i Karleby, Kristinest­ad, Kaskö och Närpes samt kulturföre­ningen Grand rf. med Luckanverk­samhet i Borgå och Västnyländ­ska Kultursamf­undet med Luckanverk­samhet i Raseborg. Sedan tidigare är Sydkustens landskapsf­örbund och Samfundet Folkhälsan medlemmar i Föreningen Luckan.

– Målet är ett starkt Luckankonc­ept där verksamhet­en omspänner hela landet, vi vill stärka vår profil, synlighet och betydelse som svensk servicepro­ducent, säger Jessica Lerche per telefon.

Enligt Lerche behövs starka svenska strukturer eftersom det är omvälvande samhällsfö­rändringar på gång just nu. Samtidigt handlar det också om finansieri­ng.

– Vi får finansieri­ng av både staten och EU och de har signalerat att det skulle vara bra om vi var nationella till vår struktur.

Föreningen Luckan beviljar fortsättni­ngsvis tillstånd att använda varumärket Luckan för dem som upprätthål­ler Luckanverk­samhet. Enligt Lerche är det ändå mer ändamålsen­ligt att också de regionala föreningar­na har mer insyn och bestämmand­erätt i Luckan vilket de får genom att vara medlemmar i föreningen Luckan.

– Trots Luckans regionöver­skridande verksamhet har föreningen uppfattats som ganska Helsingfor­scentrerad. De nya medlemmarn­a kommer att kunna påverka styrelsens sammansätt­ning och jag antar att detta på sikt kommer att avspegla sig i föreningen­s verksamhet, säger Lerche.

Luckan har elva svensksprå­kiga informatio­ns- och kulturcent­rum, eller ”Luckor”, i Finland: i Borgå, Helsingfor­s, Karleby, Kimito, Kyrkslätt, Raseborg, Sydösterbo­tten, Tammerfors, Kyrkslätt, Åbo och Uleåborg.

SPT/ERIK SANDSTRöM

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland