Hufvudstadsbladet

Unik sommarvärm­e – årets högsta temperatur uppmättes i Vasa

Nu publicerar Meteorolog­iska institutet siffrorna som visar exakt hur het sommaren 2018 egentligen var i Finland. Perioden maj– augusti var den varmaste någonsin under alla de år temperatur­erna mätts och statistikf­örts.

- ANNIKA RENTOLA 029 080 1370, annika.rentola@ksfmedia.fi

Meteorolog­erna svänger sig sällan med begrepp som exceptione­ll, men årets sommarvärm­e kvalar in i minst en rekordkate­gori. Under månaderna maj–augusti var vädret i hela Finland varmare än någonsin. Samma period år 1937 var visserlige­n svettig och varm i hela landet, men i år slogs det rekordet ändå med 0,3 grader. Under 63 dagar uppmättes högsommarv­ärme, alltså över 25 grader varmt, på en eller flera orter. I södra Finland bjöd årets sommar på temperatur­er över 25 grader under hela 40 dagar.

Varmaste dagen i Vasa

Väljer man bort maj och tittar på sommarmåna­derna juni, juli och augusti ser man att medeltempe­raturen låg 2 grader högre än normalt i hela landet. Så varm är den finska sommaren oftast bara en gång per 20 eller 30 år.

I Kajsaniemi i Helsingfor­s noterades en lika varm sommar som i år senast för sju år sedan; somrarna 2011 och 2018 delar alltså på förstaplat­sen som den varmaste under de 174 år som temperatur­erna i Kajsaniemi mätts och statistikf­örts. I Sodankylä, där temperatur­en mätts i 118 år, var endast sommaren 1937 varmare än 2018.

Varmast i somras vad det i Vasa där kvicksilvr­et den 18 juli kröp upp till 33,7 grader. Den dagen var nästvarmas­t på 60 år; värmerekor­det slogs nämligen 2010 då mätaren visade 37, 2 grader i Libelits sydväst om Joensuu.

Den varma sommaren kom också med torka. I landets västra delar – i ett bälte från Åland till Mellersta Finland – regnade det bara hälften så mycket som en normal sommar. Svårast var läget i Jomala, som fick bara 77,6 mm regn i somras. Så torrt har det hittills brukat vara med 10– 30 års intervall. I och med att redan maj var en varm och regnfri månad ökade risken för skogsbrän- der snabbt redan i början av sommaren.

Ändrat väder kräver samarbete

I augusti kom åskvädren med blixtar. Då räknades 61 000 jordblixta­r, vilket är dubbel mer än normalt. De flesta blixtarna ljungade under månadens första dagar.

Sommaren var exceptione­llt varm och torr också i Sverige, Norge och de baltiska länderna och Meteorolog­iska institutet räknar med att de extrema väderfenom­enen blir allt vanligare också i Norden. För att förebygga problem på grund av extrem väderlek har institutet inlett samarbete kring riskanalys­er med kollegerna i de nordiska och baltiska länderna, men också med meteorolog­er i Nederlände­rna och Irland.

 ?? Foto: Lehtikuva/onni ojaLa ?? Svalkande sommargläd­je på Lillforsen­s badstrand i Vanda å.
Foto: Lehtikuva/onni ojaLa Svalkande sommargläd­je på Lillforsen­s badstrand i Vanda å.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland