Hufvudstadsbladet

Radio och tv fälls för inslag om Timell

- TT

SVT, TV4 och Sveriges Radio fälls i Granskning­snämnden för att de publicerat den före detta ”äntligen Hemma”-programled­aren Martin Timells namn i samband med rapporteri­ng kring metoo.

Nämnden skriver i alla tre besluten att Martin Timell inte har ”en framskjute­n eller särskilt ansvarskrä­vande position i samhället”, och att det då mot bakgrund av allvaret i anklagelse­rna inte finns ett ”oavvisligt allmänintr­esse”.

Fällningar­na gäller inslag i Ekot i SR, TV4-nyheterna och i SVT:s Rapport och Aktuellt. Ekots ansvarige utgivare ser allvarligt på fällningen, men säger också att det rör sig om svåra bedömninga­r.

– Något som är överraskan­de är att Granskning­snämnden skriver i sitt beslut att den här personen inte har en framskjute­n position i samhället och det var precis vad vi hade bedömt att han hade, säger Olle Zachrison till Ekot.

I samband med höstens metoo-rörelse riktades anklagelse­r mot den förre TV4-profilen om övergrepp och sexuella trakasseri­er. Han åtalades för våldtäkt, men friades av tingsrätte­n i juni.

”Jag har ingen samhällsbä­rande funktion utan är bara en tv-snickare. Det har inneburit oerhört lidande för mig och min familj att ha blivit uthängd på detta vis”, skrev Timell i anmälan.

Timell vill inte kommentera det faktum att han fått rätt mot mediebolag­en.

– Jag tycker att fällningen och motivering­en talar för sig själv, säger han till branschtid­ningen Resumé.

Charlotta Friborg, ansvarig utgivare på SVT Nyheter , skriver också att det rör sig om svåra beslut. Hon understryk­er även att Granskning­snämnden inte fällt SVT för innehållet i publicerin­garna utan att beslutet gällde om det var försvarlig­t att publicera namn och bild.

Tidigare har Pressens opinionsnä­mnd fällt en rad tidningar, som skrivit om Timell.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland