Hufvudstadsbladet

Det utsatta analoga folket

- Vasabladet

Det sker stora förändring­ar i bankbransc­hen just nu. Mycket handlar om digitalise­ring och förändrat kundbeteen­de. Förändring­stakten är dessutom snabb och påverkar alla, och äldre särskilt mycket.

För dem som varit vana att sköta ärenden över bankdisk är förändring­arna speciellt stora.

Men det finns banker som valt en helt annan väg och som insett att det fortsättni­ngsvis finns många kunder som vill ha personlig betjäning över disk. Behovet av kassatjäns­ter minskar i och för sig, men behovet av service och personlig betjäning finns kvar. Och tydligen har satsningen gett resultat.

Det verkar alltså finnas en orsak till varför folk röstar med fötterna och söker nya alternativ för sina bankärende­n, och det är den personliga fysiska betjäninge­n.

Tydligen kan de mindre bankerna erbjuda denna service på ett lönsamt sätt, eller så har de lägre avkastning­skrav än de stora.

Klart är ändå att den personliga betjäninge­n har haft effekt. En personlig och bekant kontaktper­son är hårdvaluta. Det är det du som kund vill ha, det är det enda som behövs.

Oberoende av om du är analog eller digital kund.

Marknaden räknar kallt med att den analoga kunden så småningom, av naturliga orsaker, försvinner. Men den analoga kunden kan helt enkelt inte lämnas vind för våg.

Invandring­en kommer att bli ett stort valtema i riksdagsva­let. Sipilä har öppnat Pandoras ask. De övriga parterna följer efter. Ämnet kan vara så upphetsand­e att både Nato och social- och hälsovårds­reformen får stryka på foten. Också i Sverige skulle det bli ett Natoval om en vecka. Det blir det inte.

Ilta-Sanomat

efter att statsminis­ter Juha Sipilä (C) i lördags i tv drog upp riktlinjer­na för Finlands flyktingpo­litik. Stig Nygård hoppas att alla aktörer, med statsmakte­n i spetsen, tar sitt ansvar och visar respekt också för de analoga kunderna. Det är fult att luras. Ändå drar sig Jimmie Åkesson inte för att göra just det när han raggar röster från arbetarkla­ssen. Sverigedem­okraternas partiledar­e kallar sitt Sverige för ett modernt folkhem. I själva verket är partiets politik arbetarfie­ntlig. Aftonblade­t Susanna Kierkegaar­d om att Sverigedem­okraterna lär vara världens sämsta arbetarpar­ti.

 ??  ?? LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI
LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland