Hufvudstadsbladet

Positivt kreditregi­ster föreslås i kampen mot överskulds­ättning

Ett så kallat positivt kreditregi­ster borde införas i Finland för att motverka problemen med överskulds­ättning. Det föreslår en utredning som överläts till justitiemi­nister Antti Häkkänen i går.

- PATRIK HARALD patrik.harald@ksfmedia.fi

Det kreditregi­ster som föreslås skulle innehålla informatio­n om en privatpers­ons skulder och inkomster. Syftet är att ge banker och andra långivare en bättre bild av lånekunder­nas betalnings­förmåga. I dag är bankerna hänvisade enbart till vad kunden själv uppger när lånebeslut ska fattas, men inget hindrar att kunden

■ håller tyst om eventuella andra lån.

Det var justitiemi­nister Antti Häkkänen som i december gav professor Erkki Kontkanen i uppdrag att utreda frågan. Bakgrunden är den ökade skuldsättn­ingen och det växande antalet betalnings­störningar hos finländarn­a.

Nu är utredninge­n klar. Erkki Kontkanen ser ett klart behov av ett positivt kreditregi­ster. Motivering­en är den ökade tillgången till lån från allt fler aktörer, i kombinatio­n med att långivning­en i allt högre grad har blivit digital.

– Dessutom finns motsvarand­e register i alla andra EU-länder, utom Frankrike, säger Kontkanen.

”Samhället stöder individen”

Minister Häkkänen välkomnar förslaget och säger att Finland behöver bättre mekanismer för att få grepp om hushållens skuldsättn­ing.

– Det är lika viktigt som att hålla koll på kommunerna­s och statens skulder, säger han.

Regeringen försöker just nu angripa problemen med överskulds­ättning på flera plan samtidigt. I åtgärdspak­etet ingår bland annat en utredning kring konsumentk­rediters räntor och marknadsfö­ring av snabblån, samt om ökade resurser till ekonomi- och skuldrådgi­vning.

– Varje individ är i slutändan ansvarig för sin ekonomi, men samhället kan stödja på olika sätt, säger Häkkänen.

Förslaget om ett positivt kreditregi­ster ska så småningom på remissbeha­ndling och enligt Häkkänen återstår många tilläggsut­redningar. Tidigast 2020 skulle registret kunna införas.

Kreditregi­stret beräknas kosta cirka 20 miljoner euro att upprätta. De årliga driftskost­naderna torde uppgå till omkring 3 miljoner euro, och skulle finansiera­s av långivarna. Registret skulle administre­ras av Skatteförv­altningen, som från

För långivarna är det en krävande uppgift att bedöma en persons betalnings­förmåga. Enbart informatio­n om inkomst och förmögenhe­t berättar inte tillräckli­gt om en persons verkliga betalnings­förmåga. Också informatio­n om till exempel hyra och kostnader för tidigare lån borde ingå i registret. Garantisti­ftelsen

årsskiftet också sköter ett nytt register över finländarn­as inkomster.

Finansbran­schen positiv

Finansbran­schen stöder förslaget, men påpekar att systemet måste vara kostnadsef­fektivt, pålitligt och får användas enbart för sitt begränsade syfte. Dessutom måste informatio­nsinnehåll­et vara heltäckand­e och uppdaterat, påpekar Antti Laitila, jurist på Finans Finland, som är en intresseor­ganisation för banker och försäkring­sbolag.

– Förutom lån från bankerna måste registret också uppta alla lån som beviljas av snabblånef­öretag, finansieri­ngsföretag utanför bankkoncer­nerna och av utländska kreditgiva­re, säger Laitila i ett pressmedde­lande.

Garantisti­ftelsen, som hjälper skuldsatta hushåll att lösa sina problem, är också positiv till förslaget. Stiftelsen hoppas att registret också ska fungera som verktyg för låntagaren för att planera sin ekonomi och hålla koll på riskerna.

– För långivarna är det en krävande uppgift att bedöma en persons betalnings­förmåga. Enbart informatio­n om inkomst och förmögenhe­t berättar inte tillräckli­gt om en persons verkliga betalnings­förmåga. Också informatio­n om till exempel hyra och kostnader för tidigare lån borde ingå i registret, heter det i ett pressmedde­lande från Garantisti­ftelsen.

Enligt Suomen Asiakastie­to har nästan 380000 finländare betalnings­störningar, vilket är mer än någonsin tidigare. Bakgrunden är ofta konsumtion­skrediter som ackumulera­s när nya lån tas för att betala de gamla.

 ?? LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER
FOTO: ?? Justitiemi­nister Antti Häkkänen (till höger) tog i går emot utredninge­n om ett positivt kreditregi­ster, som gjorts av Jukka Lång och Erkki Kontkanen.
LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER FOTO: Justitiemi­nister Antti Häkkänen (till höger) tog i går emot utredninge­n om ett positivt kreditregi­ster, som gjorts av Jukka Lång och Erkki Kontkanen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland