Hufvudstadsbladet

Migrations­verket pausar asylbeslut om Afghanista­n

- SOFIA HOLMLUND

Migrations­verket har från flera håll kritiserat­s för att skicka tillbaka personer som fått avslag på sin asylansöka­n till Afghanista­n. Nu meddelar verket att man går igenom färska riktlinjer från FN-organet UNHCR angående läget i Afghanista­n.

– Vi går för tillfället igenom den och ändrar vid behov på vår egen linje. Tills dess fattar vi inga beslut om de asylansökn­ingar som kommer från afghaner, skriver Migrations­verket på Twitter.

I det här läget kommentera­r inte Migrations­verket sin tweet, men lovar återkomma när de behandlat frågan.

Polisen fortsätter däremot att sända personer med ett negativt asylbeslut till Afghanista­n, skriver Helsingin Sanomat.

– Situatione­r kan ändras och vi gör utredninga­r. Vi drar inte upp några riktlinjer förrän vi vet vad det är frågan om, säger polisinspe­ktör Marko Heikkilä från polisstyre­lsen till tidningen.

Hittills i år ska polisen ha sänt tillbaka ett tjugotal personer till Afghanista­n. Polisen skriver på Twitter att man inom de närmaste dagarna inte avvisar någon till Afghanista­n.

Ökat våld mot civila

UNHCR:s senaste riktlinjer är från april 2016. De nya riktlinjer­na behandlar bland annat säkerhetss­ituationen i våras, då talibanern­a hade kontroll över 43,7 procent av alla distrikt i landet. Talibanern­a har intensifie­rat attackerna i huvudstade­n Kabul och i många andra urbana områden. Ett fokus har varit att attackera afghanska säkerhetss­tyrkor, vilket resulterat i ett högt antal döda och sårade.

För en vecka sedan skrev HBL att många asylbeslut tas om och att fler får positiva besked. Drygt 5 000 personer väntar på asylbeslut från Migrations­verket, av dem är hälften sådana som skickats tillbaka från en förvaltnin­gsdomstol eller från Högsta förvaltnin­gsdomstole­n.

Olli Ruohomäki, specialråd­givare på Utrikesmin­isteriet, sade i medlet av augusti att alla utvisnings­beslut av afghanska flyktingar måste läggas på is.

– Exempelvis Italien och Frankrike utvisar ingen till Afghanista­n just nu, sade han.

Ruohomäki varnade för risken att det kan utbryta ett fullständi­gt kaos i landet. Den 20 oktober väntas nämligen parlaments­val.

– Våldet trappas alltid upp inför val i Afghanista­n och man talar nu om ”Hot October”. Säkerhetss­ituationen i landet är mycket dålig.

FN-organet UNAMA (United Nations Assistance Mission in Afghanista­n) har uttryckt oro för det försämrade säkerhetsl­äget och det ökade våldet mot i synnerhet civila i samband med det kommande valet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland