Hufvudstadsbladet

Talibanled­are dödförklar­ad i känsligt läge

- Tt/anton Kasurinen

Jalaluddin Haqqani, mytomspunn­en ledare för en av de största militanta rörelserna i Afghanista­n, har gått bort vid 79 års ålder. Beskedet från talibanern­a kommer i ett känsligt läge för landet. Att berätta om ledarens död kan därför ha strategisk betydelse, tror en expert.

Talibanern­a anger inte var eller när deras ledare ska ha dött. ”Han utstod svåra prövningar i religionen­s namn då han var ung och stark, och utstod på äldre dagar långvarig sjukdom”, står det i rörelsens kungörelse kring dödsfallet, enligt nyhetsbyrå­n AFP.

Jalaluddin Haqqani är symboliskt viktig som islamistis­k ideolog och militär ledare. Han gjorde sig ett namn som gerillakri­gare mot den sovjetiska närvaron i Afghanista­n och åtnjöt sedan stöd från USA och Pakistan under kriget på 1980-talet. Det florerar till och med uppgifter – dock sannolikt falska – om att han i den vevan träffade USA:s dåvarande president Ronald Reagan. Hans rörelse strider i dag mot USA och regimen i Kabul.

Haqqani knöt hursomhels­t nära band till Usama bin Ladin, som lockades till området i samband med kriget och sedan gömde sig där inför och efter terrordåde­n mot Washington och New York den 11 september 2001.

I det krig mot terrorisme­n som vidtog hittade USA till slut bin Ladin och dödade honom i Pakistan 2011. De senaste åren har amerikaner­na flera gånger skickat ut uppgifter om att Haqqani är död, men det har inte bekräftats av talibanern­a förrän nu.

Sydasienkä­nnaren Sten Widmalm, professor i statsveten­skap vid Uppsala universite­t, bemöter uppgiftern­a med försiktigh­et. Han menar att det kan finnas en strategi bakom meddelande­t om en så pass symboliskt viktig ledares död. Än finns heller inga konkreta bevis.

– Det har nästan funnits en sorts strategi att annonsera en ledares död, för att ta bort trycket från vissa personer som är efterlysta till exempel. Man kan också göra det för att kunna omgruppera i fred och hålla honom borta från attacker av olika slag, särskilt när maktkonste­llationen i Afghanista­n är på väg att förändras, säger han till TT.

I Afghanista­n finns ett visst hopp om fredsförha­ndlingar mellan talibanern­a och Kabul sedan den afghanske presidente­n Ashraf Ghani erbjudit en tre månader lång vapenvila. Men överenskom­melsen bröts av talibanern­a. Uppgiftern­a om ledarens död kommer därför i ett känsligt läge.

– Jag kan bara spekulera. Haqqani kan ha varit död länge. Eller så lever han fortfarand­e. Att påstå att Haqqani är död nu kan i varje fall förstärka hans sons maktpositi­on. Det kan handla om att det upplevs som viktigt att skapa intryck av en enad front inför kommande strider såväl som förhandlin­gar, säger Widmalm.

Jalaluddin Haqqanis militanta rörelse kallas numera Haqqaninät­verket. Hans son Sirajuddin Haqqani har tagit över ledarskape­t, och ingår också i talibanern­as ledning.

– På senare år har han i praktiken inte lett nätverket utan det är söner och andra släktingar, så i praktiken tror jag inte att detta är så betydelsef­ullt, säger Ann Wilkens, Afghanista­nkännare och före detta ambassadör i Pakistan, till TT.

 ?? Foto: tt-aP/MohaMMad riaz ?? Jalaluddin Haqqani då han höll pressträff i Pakistan i augusti 1998.
Foto: tt-aP/MohaMMad riaz Jalaluddin Haqqani då han höll pressträff i Pakistan i augusti 1998.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland