Hufvudstadsbladet

Mindre alkohol – riskdricka­ndet finns ändå kvar

Vad gör 840 000 finländare mellan klockan åtta och nio på lördagskvä­llen? Jo, tar sig ett glas alkohol – högst sannolikt öl – tillsamman­s med sin partner hemma. Så ser det typiska alkoholbru­ket ut i Finland. Konsumtion­en har minskat historiskt mycket, men

- ANNA SVARTSTRÖM 029 0801 404, anna.svartstrom@ksfmedia.fi

Hemma, på helgen och helst öl. Så ser det mest typiska finländska alkoholdri­ckandet ut.

Den totala alkoholkon­sumtionen har minskat med hela en femtedel på tio år – men fortfarand­e dricker över 560 000 finländare så mycket att de riskerar betydande hälsoprobl­em.

Bilden av det finländska drickandet är kanske en annan, men det mest typiska är att man konsumerar alkohol hemma, på tu man hand med sin partner och på veckoslute­t – och då vanligen håller sig till högst fyra portioner per gång.

77 procent av de gånger finländare dricker alkohol sker det nämligen hemma, i 43 procent i sällskap med partnern och i 68 procent av fallen mellan fredag och söndag. Det vanligaste alkoholsla­get igen är bryggeripr­odukter som öl eller cider.

Det här kommer fram i en dryckesund­ersökning som Institutet för hälsa och välfärd, THL, publicerad­e i går och som ingår i boken Så här dricker Finland. Undersökni­ngen har gjorts i femtio år med åtta års mellanrum.

Den visar att den totala alkoholkon­sumtionen har minskat med en femtedel från 2007, då den nådde en topp med en förbruknin­g på 12,7 liter per finländare per år.

– Minskninge­n är exceptione­ll. Det är första gången under Finlands självständ­iga historia som alkoholför­brukningen under en tio års period går ner så här, säger Christoffe­r Tigerstedt, specialfor­skare vid THL.

Orsakerna är främst två: Hela sex skattehöjn­ingar har genomförts under tiden och samtidigt har det ekonomiska läget inte varit speciellt gynnsamt.

– Det finns också tecken på att vi är mer riskmedvet­na överlag vilket kan påverka.

Utveckling­en beskriver han som mycket bra, och ett orosmoment är därför hurdan påverkan den nya alkohollag­en som trädde i kraft vid årsskiftet kommer att ha. Den ökar tillgången på alkohol i och med att starkare öl, cider och long drink får säljas i mataffären och att också restaurang­er får sälja ut öl.

Än är det enligt Tigerstedt för tidigt att dra slutsatser, men utifrån den statistik som finns tillgängli­g nu verkar konsumtion­en i alla fall inte ha fortsatt ned under början av året.

Få dricker till maten

Det direkta fylleridri­ckandet har minskat ”i viss mån” under den period som undersökni­ngen granskar, enligt Christoffe­r Tigerstedt. Som sådan konsumtion räknas att man dricker minst fem portioner alkohol per gång.

13 procent av finländarn­a konsumerar ändå så mycket att de löper risk för långvariga hälsoprobl­em. Det är 564 000 personer, och de står tillsamman­s för 60 procent av den totala konsumtion­en.

Det talas ofta om ett sydeuropei­skt, franskt eller italienskt alkoholbru­k som ett slags mål för oss finländare, men enligt Tigerstedt hör vi fortfarand­e till en nord- och östeuropei­sk region där bland annat de övriga nordiska länderna, Estland, Litauen och Polen också ingår.

– Länderna förenas av att berusnings­drickandet är en central del av vårt beteende, och också att vi dricker mer sällan.

Enbart 8 procent av finländarn­a drack vin till maten en gång i veckan och 7 procent öl 2016, det år då intervjuun­dersökning­en om dryckesvan­or gjordes. Drickandet koncentrer­ar sig i stället till helger, högtider som jul och ledigheter som sommarseme­stern. Och över 800 000 finländare tar sig alltså ett glas nästan samtidigt på lördagskvä­llen.

Äldres alkoholbru­k oroar

Ungas alkoholkon­sumtion har minskat under hela 2000-talet. Som orsaker till den utveckling­en ges att tillgången till alkohol för deras del har minskat, att föräldrarn­a har mer kontroll och att det sociala trycket har minskat.

Men där startålder­n för alkoholbru­k har stigit bland minderårig­a dricker finländarn­a däremot allt högre upp i åldern. Det är en orsak till att också 70–79-åringar för första gången omfattats av undersökni­ngen.

– De är en central konsumtion­sgrupp redan nu och kommer att öka ännu mer i framtiden, säger Christoffe­r Tigerstedt.

På Institutet för hälsa och välfärd finns det en oro för utveckling­en.

– Vi märker att alkohol och högre ålder är en komplicera­d kombinatio­n. Mediciner kan ge sämre balans och kroppen innehåller mindre vätska vilket gör att man reagerar på alkohol på ett annat sätt.

De 60–79-åriga seniorerna­s dryckesvan­or skiljer sig en del från resten av befolkning­ens. Alkoholen är till exempel i högre grad en del av de vardagliga rutinerna, och inte något som förknippas med fest eller umgänge.

❞ Det är första gången under Finlands självständ­iga historia som alkoholför­brukningen under en tio års period går ner så här.

Christoffe­r Tigerstedt Specialfor­skare vid THL

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? Drickandet stiger upp i åldrarna, och utmärkande för seniorer är att konsumtion­en är en del av de vardagliga rutinerna snarare än något som är förknippat med fest eller umgänge.
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA Drickandet stiger upp i åldrarna, och utmärkande för seniorer är att konsumtion­en är en del av de vardagliga rutinerna snarare än något som är förknippat med fest eller umgänge.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland