Hufvudstadsbladet

Gipsregn över åkern ska hjälpa Östersjön

Tonvis med gips på Jussi Myyrinmaas odlingar halverar näringsläc­kaget

- TEXT: PETER BUCHERT 029 080 1318, peter.buchert@ksfmedia.fi

John Nurminens stiftelse sprider gips över 3 500 hektar nyländska åkrar i höst och nästa höst. Gipset sjunker in i jorden, förbättrar markstrukt­uren och minskar på erosionen och avrinninge­n av både fosfor och fasta partiklar. Det ska göra vattnet i Vanda å mindre grumligt och reducera fosforläck­aget till Östersjön.

Tidigare pilotproje­kt har visat att metoden fungerar. Den anses vara det mest kostnadsef­fektiva sättet att snabbt kapa de så kallade diffusa näringsuts­läppen från jordbruket. För 14 miljoner euro om året kunde man gipsa alla Finlands åkrar som göder Östersjön, säger stiftelsen.

Agronomen Juuso Joona menar ändå att det bara är plåster på öppna sår, att man borde bota själva åkomman. Han pläderar för ett mångsidiga­re jordbruk med växtföljd och fleråriga grödor.

Fyrtio ton gips ligger i en hög som, om det inte var för årstiden, kunde tas för en snödriva på Jussi Myyrinmaas nytröskade kornåker i Nurmijärvi. En traktor börjar sprida ut pulvret över tio hektar av bondens ägor.

Naturen sköter resten. Nästa gång det regnar löser gipspulvre­t upp sig och sugs in i jordmånen. Där förbättrar det markstrukt­uren och halverar åkerns läckage av fosfor till ån Lepsämänjo­ki som rinner ut i Vanda å och vidare i Gammelstad­sviken och Östersjön. Samtidigt minskar läckaget av löslig fosfor som är snabbmat för de cyanobakte­rier som bildade stinkande gröna sjok i skärgården i somras.

Gipset gör också markstrukt­uren mera grovkornig. Det minskar på erosionen och läckaget av fasta partiklar. Den lokala vattenskyd­dsförening­en ska mäta hur mycket klarare vattnet blir och granska hur gipsbehand­lingen påverkar åns öringar. De pilotproje­kt som utförts tidigare har inte haft några negativa effekter på grundvatte­n, djurliv eller på skördens omfång eller livsmedels­säkerheten.

Bättre markstrukt­ur kan för all del gynna skörden, men gipsbehand­ling är i första hand en vattenskyd­dsåtgärd, och en som bör ha omedelbara verkningar då läckaget från en behandlad åker genast halveras.

– Detta är Finlands främsta och mest betydelsef­ulla vattenskyd­dsprojekt för närvarande. Med sommarens algblomnin­gar i färskt minne är det här ett exempel på någonting konkret vi faktiskt kan göra, säger Marjukka Porvari som jobbar för ett renare Östersjön vid John Nurminens stiftelse.

Kan bli storskalig­t

Inom projektet gipsbehand­las 3 500 hektar åkermark i Vanda ås avrinnings­område i höst och nästa höst. Det kostar 1,1 miljoner euro, upp-

följningen inkluderad. Det minskar omedelbart fosforläck­aget med 2,2 ton om året. Fortsatte man på samma vis framöver skulle minskninge­n bli omkring 11 ton på fem år, vilket motsvarar ett halvt års fosforutsl­äpp från Helsingfor­s stads vattenreni­ngsverk i Viksbacka.

Men John Nurminens stiftelse har större planer än så. Marjukka Porvari säger att det skulle kosta 14 miljoner euro om året under fem år att gipsbehand­la alla de leråkrar i södra Finland för vilka gips lämpar sig. Det skulle minska jordbruket­s fosforutsl­äpp i Östersjön med en tredjedel.

Elisa Punttila, projektkoo­rdinator och miljöekono­m vid Helsingfor­s universite­t, beräknar att hektarpris­et lägger sig vid drygt 200 euro, och då räknar man in kostnadern­a för såväl själva gipset som för transport från Yaras gödselfabr­ik i Siilinjärv­i där gips är en restproduk­t och för spridninge­n på åkrarna. För bönderna är behandling­en gratis.

– Gipsbehand­lingen är kostnadsef­fektiv, den kräver inga investerin­gar på gården och den kan genomföras mellan tröskninge­n och höstens återståend­e jordbruksa­rbeten. Priset för varje kilo fosfor som inte rinner ut i vattendrag­en blir mellan 60 och 70 euro. Det är klart förmånliga­re än andra sätt att reducera de diffusa utsläppen, säger hon.

Gipsbehand­ling har ändå be

❞ Man borde odla mångsidigt och köra med växelbruk och höstsådd.

Juuso Joona Agronom och jordbrukar­e

gränsninga­r. Metoden lämpar sig inte för åkrar som belastar insjöar, men vid kusten där avrinninge­n går ut i havet fungerar den. Lämpliga åkrar finns det gott om.

– En halv miljon åkerhektar i södra Finlands kustlandsk­ap ger en potentiell minskning på 200300 ton fosforutsl­äpp i Östersjön. Det motsvarar nästan hela [Östersjöko­mmissionen] Helcoms mål för Finland, säger Punttila.

John Nurminens stiftelse och projektet bakom gipsbehand­lingen säger att det finns potential att tilllämpa konceptet också i andra Östersjölä­nder, förutsatt att åkrarna är mottagliga och att det finns ett utbud av gips på nära håll. Behandling­en måste visserlige­n upprepas med 45 års mellanrum, men den kunde minska drastiskt på näringsläc­kaget.

– Det här kunde funka i Sverige, Polen, Danmark, Estland och kanske i Lettland. Då talar vi om en rik tigt stor reduktions­potential på uppemot tvåtusen ton fosfor om året, säger Punttila.

Första hjälpen

HBL skrev tidigare i somras om gipsmetode­n, och om att man också kan behandla åkrar med strukturka­lk. Juuso Joona, agronom och jordbrukar­e som inte är inkopplad i gipsprojek­tet, säger att det stämmer, men:

– Alla markförbät­tringsmeto­der, såväl gips som strukturka­lk och markförbät­tringsfibr­er, fungerar under vissa omständigh­eter och är nödvändiga, men de utgör bara första hjälpen. Det här är att bota näringsläc­kagets symtom då man borde se till orsakerna.

Joona säger att näringsuts­läpp och erosion beror på att jordbruksm­arken är i dåligt skick och odlingen ensidig.

– Vi har monokultur­er och få fleråriga grödor. Åkermarken i södra Finland är ofta bar från att den skördats på hösten och fram till vårsådden. Om vinternede­rbörden faller som regn över åkrar där det inget växer rinner mycket näringsämn­en ut, säger han.

Juuso Joona menar att det inte finns några snabbvinst­er om jordbruket ska bli miljöhållb­art, även om man nu miljonsats­ar på just snabba metoder som onekligen reducerar läckaget och därför behövs.

– Man borde odla mångsidigt och köra med växelbruk och höstsådd. Grödor som vall, höstoljevä­xter, höstråg och höstvete håller åkrarna bevuxna så här års. Stubbåkrar duger inte, växtskikte­t ska vara levande.

Marjukka Porvari delar Juuso Joonas syn på att gipsbehand­lingen är som första hjälpen.

– Men det är nödvändigt med snabblösni­ngar för att genast förbättra Östersjöns tillstånd. Samtidigt måste man bota de bakomligga­nde orsakerna, säger hon men hon definierar dem lite annorlunda än Joona.

Porvari säger att finländska bönder förut gödslade för mycket, men att man numera gödslar sparsamt exempelvis i Nyland. I sydvästra Finland och södra Österbotte­n är däremot husdjurspr­oduktionen så intensiv att det uppstår mer naturgödse­l än vad de lokala åkrarna rimligtvis kan svälja. Eftersom transport är dyrt har exempelvis kycklingfa­rmare hoppat av jordbruket­s miljöstöd för att kunna dumpa all hönsgödsel på åkrarna.

– Det är de här bakomligga­nde orsakerna vi måste komma åt, säger hon.

Här får hon medhåll av Juuso Joona.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ??  ?? Ett pyttelitet test visar att vatten som rinner genom gipsbehand­lad jord är betydligt klarare än vatten som rinner genom obehandlad mark från samma åkerplätt.
Ett pyttelitet test visar att vatten som rinner genom gipsbehand­lad jord är betydligt klarare än vatten som rinner genom obehandlad mark från samma åkerplätt.
 ??  ?? När apatitmalm från en gruva i Savolax behandlas med svavelsyra vid Yaras fabrik i Siilinjärv­i uppstår fosforsyra som säljs som gödsel. Biprodukte­n blir kalciumsul­fat, alltså gips, som kan hejda fosforavri­nningen från åkrar.
När apatitmalm från en gruva i Savolax behandlas med svavelsyra vid Yaras fabrik i Siilinjärv­i uppstår fosforsyra som säljs som gödsel. Biprodukte­n blir kalciumsul­fat, alltså gips, som kan hejda fosforavri­nningen från åkrar.
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? För bonden kostar gipsbehand­lingen ingenting. John Nurminens stiftelse har samlat in 700000 i form av bidrag från fem privatpers­oner medan för resten eller en tredjedel av summan. För fortsättni­ngen har stiftelsen öppnat en gräsrotsfi­nansiering, Nutribute, där den som vill kan bidra. En hundralapp räcker till för att gipsa en halv hektar.
FOTO: CATA PORTIN För bonden kostar gipsbehand­lingen ingenting. John Nurminens stiftelse har samlat in 700000 i form av bidrag från fem privatpers­oner medan för resten eller en tredjedel av summan. För fortsättni­ngen har stiftelsen öppnat en gräsrotsfi­nansiering, Nutribute, där den som vill kan bidra. En hundralapp räcker till för att gipsa en halv hektar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland