Hufvudstadsbladet

Sånt händer, är ett av Mark Levengoods favoritutt­ryck, åtminstone enligt hans barn. Uttrycket anses vara ett tecken på Levengoods ursprung. I höst turnerar Mark Levengood genom Svenskfinl­and med en föreläsnin­g om det finlandssv­enska arvet.

Mark Levengoods finska rötter är en källa till glädje och funderinga­r. – Jag har aldrig känt mig som kusinen från landet i Sverige. Månne det fattas någon gen hos mig? undrar Levengood.

- Har han någonsin ångrat sig? Som vad då? ANNIKA HäLLSTEN 029 080 1331 annika.hallsten@ksfmedia.fi

Den unge Mark Levengood flyttade inte från Finland, han flyttade till Sverige. Året var 1985 och Levengood började studera vid Calle Flygares Teaterskol­a. Därefter fortsatte han studierna vid Dramatiska Institutet, träffade sitt livs kärlek Jonas Gardell, gjorde succé som programled­are, tv-stjärna och författare och fick två barn.

– Nå nej! I så fall skulle jag ångra mina två barn och det känns som en mycket konstig tanke, säger Mark Levengood per telefon från Stockholm.

– Sverige och mitt liv här blev ett enormt äventyr.

Med sig från uppväxten i Helsingfor­s hade Mark Levengood en trygghetsk­änsla som, säger han, gav honom en bra start i det nya landet. När en av barndomsvä­nnerna nyligen gifte sig fann sig Mark Levengood plötsligt omringad av hela sitt ungdomsgän­g och kunde ägna sig åt sentimenta­la anekdoter från barndomen och uppväxten.

Nu reflektera­r Levengood gärna kring hur olika han bemötts i Finland och Sverige.

– Jag tog mig genom den finska skolan och nådde gymnasieni­vå utan att vara duktig eller bli sedd som duktig. I Sverige får jag hela tiden höra hur fantastisk jag är.

Det finska arvet liksom den nytta Levengood haft av det i Sverige, är temat för den föreläsnin­gsturné Mark Levengood i höst gör i Finland.

Mark Levengood är född i USA och uppvuxen i Finland. Pappa är amerikan men efter skilsmässa­n flyttade modern hem till Finland med sina två söner. Levengood har dubbelt medborgars­kap – finskt och amerikansk­t. Trots att han trivs bra i Sverige och trots att han känner sig älskad och omhuldad vill han inte bli svensk medborgare.

– När de svenska myndighete­rna insåg att jag faktiskt var bosatt i Sve-

Mina barn pratar finlandssv­enska med mig och anser att jag har vissa, typiskt finlandssv­enska drag.

Mark Levengood

rige ringde de och frågade om jag ville ha svenskt medborgars­kap. Då hade jag haft trippelmed­borgarskap och det kändes som ett medborgars­kap för mycket så jag tackade nej.

En källa till skönhet

Mark Levengood och Jonas Gardell är, tillsamman­s med Eva Dahlgren och Efva Attling, Sveriges kändaste homosexuel­la par. Levengood var ung då han upptäckte sin homosexuel­la läggning och hans första pojkvän hette Juha.

– På den tiden fanns inga barer eller andra platser där homosexuel­la kunde träffas. Attityden från det offentliga var skev men i vardagen kastade ingen skit på oss. Jag åkte aldrig på stryk och ingen av mina kompisar sade upp kontakten.

Livet som homosexuel­l var temat för Levengoods uppmärksam­made sommarprat i Sveriges Radio i juni där han berättade att livet som bög varit ”en källa till glädje, äventyr och ibland svindlande skönhet”. Men programmet handlade också om den hemska kvällen i Mora då Levengood fick stryk för att ”sådana som du inte ska kunna få barn”, som gärningsmä­nnen uttryckte det.

I sitt hjärtskära­nde sommarprat berättade Levengood om skammen och skulden han kände över att han hade blivit misshandla­d, om rädslan för att delta i rättegånge­n samt om mötet med den yngling som dömdes till det hårdaste straffet.

Några år efter detta kunde en stolt Mark Levengood delta i gaygalan och bevittna hur maken Jonas Gardell fick ta emot utmärkelse­n Årets homo.

– Till vår enorma överraskni­ng gjorde kronprinse­ssan Victoria entré på scenen för att dela ut priset. Vi höll på att svimma!

Finlandssv­enska drag

På tal om attityder när det gäller relationen mellan Finland och Sverige 1985 kontra 2018 konstatera­r Mark Levengood att allt har förändrats.

– Vi är inga lantliga kusiner längre.

– Allt det vi skämdes över då använder vi oss av i dag. När Vasas Flora och Fauna försökte sjunga på rikssvensk­a blev det platt fall. Sedan övergick de till dialekt och det blev succé och utsålda konserter i Sverige. Brukar du proppa finlandssv­ensk kultur i dina barn? – Nja, de har varit så mycket på Åland så de har fått den ändå. Mina barn pratar finlandssv­enska med mig och anser att jag har vissa, typiskt finlandssv­enska drag.

– Som att jag är ganska accepteran­de av mig och gärna använder uttrycket ”Sånt händer”.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ??
FOTO: LEIF WECKSTRöM
 ??  ??
 ?? Foto: LEiF WEcKStRöm ?? ■Äventyret fanns i Sverige. Men i hjärtat känner sig Mark Levengood som finlandssv­ensk.
Foto: LEiF WEcKStRöm ■Äventyret fanns i Sverige. Men i hjärtat känner sig Mark Levengood som finlandssv­ensk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland