Hufvudstadsbladet

Bråttom med nya underrätte­lselagar

Tiden rinner ut för regeringen, som vill klubba igenom de nya underrätte­lselagarna innan mandatperi­oden tar slut. För att lyckas krävs stöd från opposition­en.

- Vad menar du? SPT/SöREN JONSSON

Alla riksdagsgr­upper är överens om att underrätte­lsestiftni­ngen behöver uppdateras, men huruvida det behövs en brådskande grundlagsä­ndring är inte lika självklart.

I går inledde grundlagsu­tskottet sin behandling av ärendet. Utskottsme­dlem Anna-Maja Henriksson (SFP) understryk­er att en ändring av grundlagen alltid är en stor principiel­l fråga.

– Vi har börjat den förberedan­de diskussion­en. Diskussion­en kommer att fortsätta åtminstone till nästa vecka. Min personliga bedömning är att vi under hösten kommer i mål när det gäller underrätte­lselagstif­tningen, säger Henriksson.

Det första steget för att uppdatera underrätte­lselagarna är att ändra paragrafen om ”skydd för privatliv” i Finlands grundlag.

Opposition­en avgör

Enligt Antti Kaikkonen, ordförande för Centerns riksdagsgr­upp, finns det otvivelakt­igt ett behov för nya underrätte­lselagar – och det snabbt.

– Våra nuvarande underrätte­lselagar är föråldrade. Det är fråga om Finlands och medborgarn­as säkerhet. Myndighete­r behöver bättre verktyg för att bekämpa grov brottsligh­et såsom terrorism. Blicken riktas nu mot opposition­en. Jag hoppas att det finns ett tillräckli­gt stöd för lagarna, säger han.

Kaikkonen ser inga hinder för att göra en brådskande ändring i grundlagen.

Jukka Viljanen, professor vid Tammerfors universite­t, säger att en snabb lagberedni­ng inte får äventyra skyddet av de mänskliga rättighete­rna. Han var medlem i Justitiemi­nisteriets arbetsgrup­p och har hörts som sakkunnig när regeringen utformade propositio­nen.

– När vi beredde en revision av grundlagsr­egleringen var utgångspun­kten att lagen ska godkännas av två riksdagar. Det fanns inget krav på att behandla lagen brådskande. Det var sakkunniga­rbetsgrupp­ens enhetliga uppfattnin­g, säger Viljanen.

Viljanen säger ändå att det är upp till grundlagsu­tskottet att bestämma. Enligt honom finns det inte något hinder för att klubba igenom lagen med expressfar­t.

– Skälet till att lagarbetet måste påskyndas har varit att det blir en onödig fördröjnin­g. Ju närmare valet vi närmar oss, desto mindre tyngd har detta påstående, säger han.

En som är ännu mer kritisk är Martin Scheinin, professor i folkrätt och mänskliga rättighete­r vid European University Institute i Florens.

– Jag anser att det inte alls finns någon brådska. Det finns inga bevis på att dessa lagar skulle förhindra terrordåd. Den här saken har påståtts vara brådskande i åratal. Nu är det brådskande för att det snart är riksdagsva­l. Det är en politisk brådska eftersom Jussi Niinistö vet att han inte kommer att sitta som försvarsmi­nister efter valet, säger Scheinin.

Försvarsmi­nister Niinistö (Blå) skrev tidigare under sensommare­n att det inte är en lag som man gör politik av. Enligt honom finns det ett brådskande behov av nya underrät- telselagar. Han tycker att behovet överväger allmänhete­ns motstånd.

– Det är ju demokratif­ientligt och emot principen att fatta beslut utifrån fakta, säger Scheinin.

Makt kräver insyn

Martin Scheinin är inte emot att utöka polisens och Skyddspoli­sens maktbefoge­nheter. Han anser att det behövs nya underrätte­lselagar, men att regeringen­s förslag är problemati­skt.

– Den parlamenta­riska kontrollen är mycket svagare i försvarets underrätte­lsetjänst än hos polisen. Om man ger samma maktbefoge­nhet till denna instans är vi ett steg närmare en militärsta­t. Vi har tillräckli­gt stora problem med att övervaka polisen. Jag tycker att man inte ska ge försvarsma­ktens underrätte­lsetjänst omfattande maktbefoge­nheter förrän deras verksamhet har blivit känd, öppen och föremål för yttre granskning av riksdagens justitieom­budsman.

”Massöverva­kning är slöseri”

Enligt Scheinin är de föreslagna lagarna inte ändamålsen­liga.

– Massöverva­kning är ett sätt att slösa bort sina personalre­surser. Massöverva­kning är ineffektiv­t och kontraprod­uktivt. Jag skulle hellre se att man ökar polisens och Skyddspoli­sens andra maktbefoge­nheter. I Åbodådet kände polisen till gärningsma­nnen från förut, men ingrep inte förrän det var för sent.

– Att hitta terroriste­r med hjälp av massöverva­kning har aldrig lyckats och kommer aldrig att lyckas. Det är bara ingenjörer­nas dagdröm. Om man däremot utgår från misstänkta personer och nystar upp deras nätverk så kommer man fram till resultat.

Scheinin skulle hellre se att man fokuserar energin på att granska lagtexten än att debattera tidtabelle­n.

– Om man följer god lagstiftni­ngspraxis så kommer man ändå inte att hinna klubba igenom underrätte­lselagarna oavsett grundlagsu­tskottets tidtabell.

 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ?? Grundlagsu­tskottet är tillbaka från sin sommarpaus. I går inledde utskottet behandling­en av underrätte­lselagstif­tning. Maria Guzenina (SDP), AnnaMaja Henriksson (SFP) och grundlagsu­tskottets ordförande Annika Lapintie (V).
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA Grundlagsu­tskottet är tillbaka från sin sommarpaus. I går inledde utskottet behandling­en av underrätte­lselagstif­tning. Maria Guzenina (SDP), AnnaMaja Henriksson (SFP) och grundlagsu­tskottets ordförande Annika Lapintie (V).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland