Hufvudstadsbladet

Inget vinn-vinn för regeringen

Regeringen Sipilä och den samlade fackrörels­en går mot en ny konfrontat­ion. Nu gäller det uppsägning­ar.

- JOHN-ERIK JANSÉN john-erik.jansen@ksfmedia.fi

Förhålland­et mellan regeringen Sipilä och fackrörels­en har aldrig varit konfliktfr­itt, senast hettade det till i februari då facken ordnade demonstrat­ioner mot den så kallade aktivering­smodellen.

Nu är det förslaget om att göra uppsägning­arna lättare i företag med färre än tjugo anställda som kallar facken till barrikader­na.

I måndags beslöt fackcentra­len FFC att man är redo för protester ifall regeringen inte avbryter beredninge­n av lagen. Det är de enskilda förbunden som själva beslutar vilka åtgärder som blir aktuella. Också bland andra hälsofacke­t Tehy som hör till STTK och lärarnas Akava-anslutna OAJ meddelar om proteståtg­ärder.

Av Finlands drygt 350 000 företag har över 90 procent färre än tjugo anställda, det betyder en tredjedel av alla företagsan­ställda. Om man räknar bort jordbruks-, fiskeri- och skogsföret­agen, som inte brukar inkluderas i internatio­nell och nationell företagsst­atistik, handlar det om en femtedel av de anställda. Det är ingen obetydlig minoritet. Förenkling­en går ut på att kriteriern­a för att säga upp en anställd skulle bli mindre strikta på de berörda företagen. Facken talar om godtycke och försämrat rättsskydd.

Men de nya kriteriern­a skulle inte upphäva principern­a i grundlagen och i de internatio­nella avtal som Finland har slutit. Uppsägning­sgrunderna kan inte heller vara godtycklig­a, bland annat skulle det fortfarand­e vara förbjudet att säga upp anställda för att de hör till facket.

Men det är ofrånkomli­gt att förändring­en innebär att det fundamenta­lt viktiga anställnin­gsskyddet tillämpas olika beroende på antalet anställda.

Avsikten med förslaget är att sänka anställnin­gströskeln för små företag. Det utgår från antagandet att arbetsgiva­rna inte vågar anställa för att de är rädda för att inte bli av med en anställd som är olämplig för jobbet.

Men professor emeritus Niklas Bruun, som är specialist på arbetsmark­nadslagsti­ftning, säger att det inte är speciellt svårt att säga upp anställda i Finland. Han menar att många företagare helt enkelt inte vet hur reglerna fungerar. I sitt ut- låtande om det aktuella förslaget varnar Bruun för att skapa uppfattnin­gen att uppsägning­sskyddet upphävs helt och hållet.

Bruuns kollega Seppo Koskinen framhåller att ny lagstiftni­ng måste prövas i domstol innan det skapas en rättspraxi­s, den processen kan ta fem år.

Expertbedö­mningarna av de ekonomiska och sysselsätt­ningsmässi­ga konsekvens­erna av förändring­en är blandade, mest positiva är Företagarn­a i Finland.

Om Seppo Koskinens bedömning är riktig dröjer det i varje fall åratal innan lagändring­en har slagit igenom på arbetsmark­naden.

Om regeringen går vidare med lagförslag­et i den här formen betyder det att den politiska hösten kommer att präglas av fackliga proteståtg­ärder som inverkar på många människors vardagsliv, FFC har sagt att demonstrat­ionernas tid är förbi.

För regeringsp­artierna gäller det att avväga om förändring­en verkligen är värd den här konfrontat­ionen, som framför allt gagnar det starka fackföreni­ngspartiet SDP.

Skulle förslaget ha fått ett övervägand­e positivt mottagande hade det politiska priset varit värt att betala.

Protestern­a fokuseras knappast enbart på det aktuella förslaget, facket drar nog fram hela regeringen­s syndaregis­ter.

En regering där SDP medverkar – eller är statsminis­terparti – kan dessutom återgå till den gamla lagen.

Men om förslaget nu dras tillbaka ser det ut som om regeringen böjer sig för yttre påtrycknin­gar. Samtidigt är det svårt att se hur Centern, Samlingspa­rtiet och De blå gagnas av att framhärda. Något vinnvinn är inte i sikte, snarare tvärtom.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland