Hufvudstadsbladet

Persbrandt gläds över sina åländska rötter

Mikael Persbrandt talar gärna om sitt åländska arv, om drogerna och kaoset som höll på att förgöra honom och om sitt nya nyktra liv. något av barnen kommer hem och är berusad?

-

Mikael Persbrandt­s morfar Rafael – fiskarson från Brändö på Åland – hade inget gulligt inflytande över sin dotterson.

”Det är ingen avancerad gissning att det är från den åländska släkten som mina eventuella alkisgener kommer, mina bokstavsko­mbinatione­r och min fallenhet för kaos”, säger Persbrandt i biografin Mikael Persbrandt. Så som jag minns det. Boken är skriven av Carl-Johan Vallgren.

Men med morfar kom också en relation till Finland.

– Tack vare morfar är jag medlem av Finska församling­en i Stockholm. Det står så i mitt pass och jag är mycket stolt över det, berättar Persbrandt.

Tillsamman­s med Carl-Johan Vallgren uppträdde Mikael Persbrandt på en sluten tillställn­ing i Helsingfor­s på onsdag kväll. Evenemange­t arrangerad­es eftersom biografin nu kommit på finska (Mikael Persbrandt. Muistini mukaan, utgiven av Tammi).

Intervjusp­råket på scenen var engelska, ett språk Persbrandt sade sig prata som ett barn.

– Jag kan inte diskutera politik och min hjärna på engelska.

Hälften av publiken krävde högljutt att intervjun skulle göras på svenska, andra hälften ville ha den på engelska.

Föräldrask­ap

Drogerna och alkoholen har haft ett avgörande inflytande över Mikael Persbrandt­s liv och mycket av boken handlar om det, samt om Gunvald Larsson, kaos och samtida svensk teater. Men biografin beskriver också föräldrask­ap.

Alla är inte predestine­rade till att bli alkoholist­er. Barnen måste få pröva sina grejer.

Persbrandt växte upp som enda barn till en ensamståen­de mamma. Pappan syntes inte till och tog aldrig del i uppfostran. Själv har Mikael Persbrandt, som är sambo med Sanna Lundell, i dag fyra barn (ett av dem ett bonusbarn) och vittnar i boken om det dåliga samvete för den skada hans destruktiv­a leverne orsakat barnen. Har han en strategi inför den dag då – Nja, jag är inte så orolig. Vi har pratat mycket om alkohol och de konsekvens­er ett missbruk för med sig.

– Alla är inte predestine­rade till att bli alkoholist­er. Barnen måste få pröva sina grejer, säger Persbrandt.

Plötsligt ändrar han tonfall och ser lite pillemaris­k ut.

– Min äldsta dotter är utbytesstu­dent i Sydafrika och åkte fast i går för att ha smugglat in alkohol i bh:n till elevhemmet. Vad kan jag säga annat än bättre lycka nästa gång.

Sista klunken

Mikael Persbrandt har varit nykter alkoholist sedan 3 januari 2015. Den sista klunken sprit drack han ur en kanister med hembränt.

– När du inser att alkoholen och drogerna tagit över ditt liv är det ofta för sent att sluta. Jag påminner mig själv dagligen om hur lyckligt lottad jag är som klarade det.

– Jag återfick min familj och jag gör ett bättre jobb när jag inte är hög.

Hösten är arbetstung och full av nya uppdrag. I oktober spelar Persbrandt huvudrolle­n i Moliéres Den inbillade sjuke som sätts upp på Maximteate­rn i Stockholm – en teater han själv äger. Motspelare är Petra Mede.

I Finland är Persbrandt så småningom aktuell både som bildkonstn­är och som tv-stjärna. I slutet av no- vember invigs en utställnin­g med målningar av Mikael Persbrandt på Hanaholmen och 2019 visar Yle dramasatsn­ingen Invisible Heroes.

Invisible Heroes handlar om militärkup­pen i Chile 1973 och om det heroiska arbete Finlands ambassadör Tapani Brotherus och Sveriges ambassadör Harald Edelstam gjorde för att rädda så många som möjligt undan Pinochets diktatur.

Pelle Heikkilä har rollen som Tapani Brotherus och Mikael Persbrandt spelar Harald Edelstam. 029 080 1331, annika.hallsten@ksfmedia.fi

ANNIKA HäLLSTEN

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MIKKO STIG ?? Mikael Persbrandt är lyckligt fri från droger och kaos. Livet som nykter alkoholist har varat i snart fyra år.
FOTO: LEHTIKUVA/MIKKO STIG Mikael Persbrandt är lyckligt fri från droger och kaos. Livet som nykter alkoholist har varat i snart fyra år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland