Hufvudstadsbladet

Det kan bli lättare att grunda nya apotek

Om regeringen får sin vilja igenom blir det lättare att grunda nya apotek. Därtill ska det bli möjligt för serviceboe­nden att upprätta ett gemensamt läkemedels­förråd för sina boende.

- SPT

Enligt social- och hälsovårds­minister Pirkko Mattilas (Blå) lagförslag ska man i fortsättni­ngen i större utsträckni­ng kunna beakta behovet av apotekstjä­nster vid sidan av tryggandet av tillgången på läkemedel.

Dessutom ska det bli möjligt att inrätta apotek i anslutning till sjukhus och hälsostati­oner.

– Ändringen av läkemedels­lagen gagnar oss alla. Tillgången till läkemedel blir avsevärt bättre i samband med reformen, säger Mattila i ett pressmedde­lade.

Vidare ska det bli möjligt för serviceboe­nden att upprätta begränsade läkemedels­förråd för gemensamt bruk. Förrådet är avsett för de boendes oförutsedd­a läkemedels­behov.

– Hittills har det inte varit tillåtet att ha ett gemensamt läkemedels­förråd, i stället har alla på boendet varit nödgade att ha sina egna personliga förråd, säger Mattila.

Det här har skapat problem vid akuta situatione­r. Ett gemensamt läkemedels­förråd skulle underlätta här.

Lagförslag­et ska verkställa en del av regeringen­s linjedragn­ingar i apoteksfrå­gan från våren 2017. Ett ytterligar­e lagförslag förbereds som bäst.

Lagförslag­et debatterad­es i riksdagen i går. Nu åker propositio­nen till social- och hälsovårds­utskottet på remiss.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland