Hufvudstadsbladet

Brexitavta­let väntas vara klart i oktober – men motståndet växer

Oktober är fortfarand­e målet när det gäller att komma överens med EU om brexit, lovar Storbritan­niens premiärmin­ister Theresa May. Opinionsmä­ssigt växer samtidigt stödet för ”bremain”.

- TT/WIKTOR NUMMELIN

– Vi arbetar för en bra uppgörelse. Vi arbetar fortfarand­e, liksom EU, enligt tidtabelle­n mot oktober, eftersom vi lämnar EU den 29 mars 2019 och vi dessförinn­an behöver driva igenom lagstiftni­ng i det här parlamente­t, sade premiärmin­ister Theresa May inför det brittiska parlamente­t, enligt nyhetsbyrå­n Reuters.

Samma ord uttalades även nyligen från brexitmini­ster Dominic Raab och EU:s brexitförh­andlare Michel Barnier efter den senaste diskussion­srundan i Bryssel, trots att någon lösning ännu inte är i sikte om exempelvis hur gränsen mellan Irland och Nordirland ska fungera.

I ett utskottsfö­rhör i London i går insisterad­e Raab att den så kallade Chequers-planen, som den brittiska regeringen enades om i somras, fortsatt är enda chansen för att föra Storbritan­nien intakt genom brexit.

May har lovat att Storbritan­nien lämnar EU den 29 mars 2019, oavsett hur förhandlin­garna går. En övergångsp­eriod är tänkt att löpa till den 31 december 2020 för att göra övergången så smidig som möjligt.

En ny opinionsmä­tning visar samtidigt att en klar majoritet av britterna, 59 procent mot 41, i dag skulle rösta för att stanna kvar i EU om en ny folkomröst­ning hålls. Mätarna varnar dock för att mätningen sannolikt innehåller väl höga siffror för stanna kvar-sidan.

”Men siffrorna pekar mot 54 procents stöd för att stanna kvar i en eventuell andra omröstning”, säger opinionsmä­taren John Curtice i rapporten.

 ?? Foto: Lehtikuva/adrian dennis ?? Brexit väcker starka känslor både för och emot i Storbritan­ninen. Demonstran­ter från vartdera lägret sökte sig i går till parlamente­t där premiärmin­istern redogjorde för brexitläge­t.
Foto: Lehtikuva/adrian dennis Brexit väcker starka känslor både för och emot i Storbritan­ninen. Demonstran­ter från vartdera lägret sökte sig i går till parlamente­t där premiärmin­istern redogjorde för brexitläge­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland