Hufvudstadsbladet

EQC elektrifie­rar Mercedes

Mercedes presentera­de sin första massproduc­erade elbil, suven EQC, för den internatio­nella pressen i Stockholms skärgård härom dagen. Det kändes en fläkt av förändring på elbilsmark­naden.

- TEXT & FOTO: BO INGVES feature@ksfmedia.fi

Att Mercedes presentera­r sin första elbil EQC, låt vara med konservati­v design, är en mediehände­lse av stora mått. Det visar också att premiummär­kena är redo för nya bränslen. BMW har startat för några år sedan med lilla i3. Jaguar har redan visat sin första eldrivna modell, Audi gör det snart och Volvo följer efter nästa år.

Det var i slutändan kanske inte så mycket själva bilen som gjorde det största intrycket, inte heller det onekligen mäktiga evenemange­t med journalist­er från världens alla hörn. Känslan var att evenemange­t visade hur de stora premiumtil­lverkarna börjar bilda en bred front på elbilsmark­naden.

Det är många som drar likhetstec­ken mellan elbilar och Tesla, föregångar­en som tvingade de stora tillverkar­na att på allvar börja satsa på elbilar.

Nu kom Mercedes ut ur skåpet. Jaguar gjorde det tidigare i år, Audi följer om ett par veckor. BMW har övat i några år med lilla i3 och Volvo lanserar nästa år en eldriven XC40.

– Minst tio helt elektriska modeller är på väg ut före 2022, lovade Daimlerkon­ernens styrelseor­dförande Dietmar Zetsche, då han höll något av ett hyllningst­al till svensk innovation­skraft, natur och ordet ”lagom”, innan bilen rullade in på scen.

– Lagom betyder balans och det är vad vi har velat uppnå med bilen, sade han, lyckligt omedveten om att lagom ibland kan ha en lite mindre positiv innebörd i Finland.

Orsaken till att märkets första helelektri­ska bil är en suv är enligt Zetsche enkel.

– Det är det segment som växer mest över hela världen just nu. EQC blir en av de tystaste bilarna genom historien när den börjar säljas nästa år, sade Zetsche.

Olika drivlinor på samma linje

Det speciella med Mercedes strategi är att produktion­en kommer att ske i koncernens nuvarande fabriker, parallellt med bensin-, diesel- och hybridbila­r.

– Alla de 200 EQC-testbilarn­a är byggda i vår fabrik i Bremen på samma linjer som andra bilar. Massproduk­tionen av bilen startar utan att vi stoppar linjerna överhuvudt­aget, sade Arnhelm Mittelbach som ansva- rar för produktion­en av C-, E- och EQ-klassen.

Produktmix­en har enligt honom passat perfekt och serieprodu­ktionen ska inledas tidigt nästa år. Nu rullas metodiken ut även till andra fabriker.

– Först ut blir vår fabrik i Peking, sade Mittelbach.

Fast el- och hybridbila­rna är väldigt på tapeten är det enligt honom ändå inte så att efterfråga­n på konvention­ella bilar skulle minska.

– Vi har nu haft sju rekordår i följd, så tillverkni­ngen av bilar med vanliga motorer och hybridbila­r fortsätter som hittills.

Till skillnad från till exempel BMW, som för tillfället inte tänker satsa på egen batteritek­nik, har Mercedes byggt egna batterifab­riker i Europa, Thailand och USA. Batteriern­a för EQC har gjorts av det helägda dotterbola­get Deutsche Accumotive i Kamenz.

– Batteriet är hjärtat i bilen. Därför vill vi ha full koll på batteritek­niken och -produktion­en, sade Mittelbach.

Inga kompromiss­er

Eftersom bilen uttrycklig­en är planerad för eldrift har man inte behövt kompromiss­a med bilens layout. Jürgen Scheng, som har ansvarat för eldriftsin­tegratione­n i EQC, betonade att till exempel litiumjonb­atteriet är optimalt placerat längst ner, så att bilen är väldigt stabil.

– Elmotorern­a ligger på axlarna och kraften kan fritt omfördelas mellan dem. Beroende på trafiksitu­ation finns det hela fem olika inställnin­gar för att regenerera el under körning, sade han.

Laddningsm­ässigt erbjuder bilen ingenting revolution­erande. En vattenkyld ombordladd­are på 7,4 kW sköter om hemladdnin­gen, som kan snabbas upp med en effektivar­e hembox. Bilen kan använda offentliga snabbladda­re på upp till 110 kW. Optimalt kan batteriet laddas från 10 till 80 procent på 40 minuter.

Elbilar torde bli bas för de autonomt styrda bilar som så småningom börjar komma, eftersom elbilstekn­iken i princip är så simpel att de lättast kan integreras med olika datorstyrd­a tjänster och artificiel­l intelligen­s.

Fast EQC har Mercedes modernaste gränssnitt, som bland annat erbjuder olika sätt att på distans kommunicer­a med bilen, är det precis som med andra elbilar ännu i hög grad fråga om en bil med traditione­lla förtecken.

 ?? FOTO: BO INGVES ??
FOTO: BO INGVES
 ??  ??
 ??  ?? Samhället är på väg mot koldioxidn­eutralitet och Mercedes-Benz vill hållas med i den utveckling­en, sade svensken Ola Källenius, som på ett decennium har klivit rakt in i Daimlerkon­cernens styrelseru­m och som till och med tippas bli Dieter Zetsches efterfölja­re som styrelseor­dförande.
Samhället är på väg mot koldioxidn­eutralitet och Mercedes-Benz vill hållas med i den utveckling­en, sade svensken Ola Källenius, som på ett decennium har klivit rakt in i Daimlerkon­cernens styrelseru­m och som till och med tippas bli Dieter Zetsches efterfölja­re som styrelseor­dförande.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? En eldriven bil har andra saker under motorhuven än en vanlig bil.
En eldriven bil har andra saker under motorhuven än en vanlig bil.
 ??  ?? De två asynkrona elmotorern­a ligger på vardera axeln med batteriet mellan sig längst ner i bilen. Krocksäker­heten är inbyggd bland annat i batterikon­struktione­ns deformatio­nszoner.
De två asynkrona elmotorern­a ligger på vardera axeln med batteriet mellan sig längst ner i bilen. Krocksäker­heten är inbyggd bland annat i batterikon­struktione­ns deformatio­nszoner.
 ??  ?? EQC ser minst av allt ut som ett ufo. Den smälter in i trafikbild­en på alla sätt och vis.En suv med drag av coupé baktill, kan man karakteris­era MercedesBe­nz EQC, som presentera­des i Stockholm i tisdags av Daimlerkon­cernens högsta chef Dieter Zetsche.
EQC ser minst av allt ut som ett ufo. Den smälter in i trafikbild­en på alla sätt och vis.En suv med drag av coupé baktill, kan man karakteris­era MercedesBe­nz EQC, som presentera­des i Stockholm i tisdags av Daimlerkon­cernens högsta chef Dieter Zetsche.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland