Hufvudstadsbladet

Karl Herman och mor Brita Maria har satt sina spår i Helsingfor­s

När den fattige fiskarsone­n Karl Herman Renlund får plats som lärling i Herlins järnvaruha­ndel anar han föga att det är startskott­et på hans lysande karriär som affärsman i Helsingfor­s. Elever i årskurs 8 har nu möjlighet att åka på tidsresa till slutet a

- TEXT PETRA MIETTINEN petra.miettinen@ksfmedia.fi FOTO LEIF WECKSTRöM

Hur såg Helsingfor­s ut år 1900? Om man står vid Senatstorg­et, blickar ut över byggnadern­a och tänker bort både bilar och fotografer­ande turister så ser man nästan samma vy som i dag. Domkyrkan blev klar 1852 och de övriga husen i kvarteret härstammar från ungefär samma tid. Det var då Helsingfor­s centrum byggdes och de som sålde byggnadsma­terial kunde snabbt bli förmögna handelsmän.

En av dem som blev en förmögen man tack vare byggboomen var Karl Herman Renlund, en affärsman som arbetade upp sig från lärling i lagret, blev delägare och lät bygga ett av husen längs Alexanders­gatan. Renlund är inte speciellt känd som en av de stora herrarna i stan, men nu har elever i årskurs 8 möjlighet att lära sig mer om honom genom att delta i en tidsresa som för dem hundra år tillbaka i tiden, till samma salonger där också de unga herrarna Jean Sibelius och Karl Fazer rörde sig.

Med på dagens tidsresa finns klass 8A från Botby skola. De har under lärare Erika Lindbloms ledning fått ta del av förhandsma­terialet och läst om Renlunds bakgrund.

– I årskurs 7 läste vi om den ryska tiden i Finlands historia och närmar oss nu självständ­ighetstide­n. Renlund kommer från fattiga förhålland­en men blir en rik man, så eleverna får en inblick i de olika samhällskl­asserna, vilket är bra med tanke på att vi senare ska behandla inbördeskr­iget, säger Lindblom.

Skådespel mitt i staden

Renlunds historia börjar uppe i Gamla Karleby i Österbotte­n, där den 14-årige pojken måste avbryta sina studier vid läroverket för att

flytta till Helsingfor­s och ta plats som lärling vid en järnhandel. Modern Brita Maria har inte längre råd att försörja den faderslöse pojken, han måste tjäna egna pengar. Karl Herman reser något motvilligt i väg, men han är tvungen att lyda sin mor. Pojken är läraktig och flitig, jobbar hårt och det går bra för honom. Han lyckas med tiden spara pengar, överta en järnhandel och köpa upp ett par konkurrent­ers rörelser.

Framför elevernas ögon utspelar sig ett skådespel med stadens hus som kulisser. Deltagarna får spela kula med unge Herman och senare blir de i sin tur anställda som lärlingar, när Renlund redan är en etablerad affärsman.

– Välkomna till järnhandel­ns förunderli­ga värld! Här säljer vi allt från spik och tegelsten till manglar och kylskåp. Ni får börja nere i lagret, precis som jag själv gjorde. Tiderna är dåliga, men jag erbjuder ett varmt mål mat om dagen och mjuk sänghalm att sova i. Hårt arbete ger framgång, hälsar Renlund eleverna när de träffas uppe på hans kontor i det Kiseleffsk­a huset på 1880-talet.

Vi får också följa med ut i storstaden­s nöjen. Renlund har ett stambord på hotell Kämp där han ofta bjuder vänner och affärsbeka­nta på middagar, men han trivs också på Kapellet i Esplanadpa­rken. Renlund lever som en herre och hans bokhållare är orolig för att han slösar för mycket pengar.

Chokladimp­eriets början

En dag år 1891 dricker Renlund som vanligt konjak på Kapellet i sällskap med den 25-årige Karl Fazer, som nyligen har avslutat sina konditorst­udier i Schweiz. I bakgrunden sitter Jean Sibelius vid pianot och spelar musik.

– Jag har funderat på att starta egen konditorve­rksamhet i stan, men jag saknar kapital och far vill inte hjälpa mig. Är det möjligt att herr Renlund kunde ge mig ett lån på, säg 150 000 mark? Här, smaka på en bit choklad!

Renlund blir bestört över den stora summan pengar, men medan chokladpra­linen smälter i munnen kommer han på andra tankar och beslutar sig för att hjälpa den unge mannen att komma i gång med sitt konditori. För vem kan väl säga nej till något så gott som choklad?

Karl Herman Renlund är en man med stort hjärta, hans affärer går lysande och han är villig att hjälpa många andra blivande storföreta­gare att starta eget. Renlund går i borgen för inte mindre än 157 Helsingfor­sföretag. Många av dem växer med tiden till framgångsr­ika företag inom olika branscher och där finns namn som är verksamma än i dag som K-rauta, Stockmann och Herlin.

Stipendier till skolgång

Eleverna från Botby skola låter sig svepas med till det förgångna, de lyssnar med vaken blick och försöker sätta sig in i hur annorlunda livet måste ha varit vid förra sekelskift­et.

– Under en tidsresa får man en mycket bättre bild av Helsingfor­s förr än under en vanlig historiele­ktion i klassrumme­t. Det var spännande att höra hur det gick till när Karl Fazer grundade sitt företag, säger Mika Forsblom.

– Alla klädde sig mycket annorlunda då, man ser på kläderna att Renlund och Fazer var rika, tycker Alexander Dammert.

Eleverna uppskattad­e att det i skådespele­t fanns med historiska personer som de känner igen, som Sibelius, men huvudperso­nen Renlund var också för dem en doldis före tidsresan. Deras nästa uppgift blir att skriva en uppsats om Helsingfor­s förr och nu, om vad som förändrats och vad som står kvar.

Helsingfor­ssocietete­n samlades ofta i restaurang Kapellet i Esplanadpa­rken för att umgås, dricka gott och göra affärer. Unge Karl Fazer (till höger) var god vän med den redan etablerade affärsmann­en Karl Herman Renlund. Fazer lyckades med hjälp av smakprov på choklad förhandla fram ett lån för att starta ett konditori.

– Trots att Renlund kom från en fattig familj så ville han bli framgångsr­ik. Han var flitig, jobbade hårt och han var generös mot sina vänner. Och han blev rik, sammanfatt­ar Noemi Melén förmiddage­ns upplevelse­r.

Karl Herman Renlund dog bara 58 år gammal, ogift och utan arvingar. Utbildning stod nära hans hjärta, så hans önskan var att uppmuntra fattiga barn till skolgång genom att dela ut stipendier. Hans förmögenhe­t uppgick till flera miljoner mark, en summa som placerades i en stiftelse, som kom att bära namnet efter hans mor, Brita Maria Renlund.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Eleverna från Botby skolas åttonde klass blir bjudna på födelsedag­sfest i Societetsh­uset som en avslutning på tidsresan. Noemi Mélen byter några ord med Karl Herman Renlund, medan Alexander Dammert och Mika Forsblom virvlar in i festsalen.
Eleverna från Botby skolas åttonde klass blir bjudna på födelsedag­sfest i Societetsh­uset som en avslutning på tidsresan. Noemi Mélen byter några ord med Karl Herman Renlund, medan Alexander Dammert och Mika Forsblom virvlar in i festsalen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland