Hufvudstadsbladet

Jaakonsaar­i och Pekkarinen ställer inte upp för omval

Den erfarna riksdagsle­damoten Mauri (C) ställer inte upp i vårens riksdagsva­l. Det gör heller inte Europaparl­amentarike­r Liisa Jaakonsaar­i (SDP).

- HBL-SPT-MIKAEL PIIPPO

Efter 40 år i riksdagen sneglar Mauri Pekkarinen mot Europaparl­amentet men avslöjar i övrigt väldigt lite om sina framtidspl­aner.

Regeringsp­artiet Centerns riksdagsle­damot och riksdagens första vice talman Mauri Pekkarinen meddelade i går att han inte ställer upp i vårens riksdagsva­l.

Enligt veteranpol­itikern finns det ingen enskild orsak till att han lämnar riksdagen, snarare många små. Pekkarinen berättade bland annat att han för en gångs skull fått njuta av en lugn sommar tillsamman­s med familjen och att han ser fram emot att ha tid för sin fru, sina barn och sina barnbarn också i framtiden. Han lät förstå att det också finns andra orsaker till hans beslut, men ville inte specificer­a vad han menade.

– Vi kan säga så här: det var många faktorer som vägde in men jag berättar inte allt här och nu, och det hoppas jag ni kan godkänna, sade Pekkarinen till ett tiotal journalist­er som var på plats på hans presskonfe­rens i Centerns grupprum i riksdagen.

Trots att Pekkarinen valt att inte ställa upp i riksdagsva­let lämnade han dörren öppen för Europaparl­amentsvale­t i maj 2019.

– Jag lämnar dörren öppen och sätter kanske till och med foten i dörrspring­an, formulerad­e sig Pekkarinen men betonade att han ännu inte tagit något beslut i frågan.

Tankesmedj­a nästa?

Även SDP:s Europaparl­amentarike­r Liisa Jaakonsaar­i meddelade under gårdagen att hon varken ställer upp i vårens riksdagsva­l eller i Europaparl­amentsvale­t.

– Nästa år har jag oavbrutet jobbat 40 år som parlamenta­riker. Jag har känslan av att det får räcka för mig när det är ett jubileum, sade Liisa Jaakonsaar­i, som blev medlem av riksdagen 1979, till STT.

Hon har suttit i EUparlamen­tet sedan 2009. Titeln arbetsmini­ster bar hon 1995–1999. Jaakonsaar­i har inte planer på att pensionera sig utan drömmer om ett jobb i en tankesmedj­a.

Beröm åt regeringen

I Yles färska partimätni­ng var Centern Finlands tredje största parti med ett stöd på 17,8 procent, och Pekkarinen­s besked lämnar en stor lucka i partiets led. I riksdagsva­let 2015 fick Pekkarinen 9 170 röster i Mellersta Finlands valkrets.

Pekkarinen sade att han funderat på vilken effekt hans beslut kan tänkas ha på Centerns framgång i riksdagsva­let, men tillade att han tror på att partiets stöd växer inför valet.

– Ju mer tid som går, desto tydligare kommer människorn­a att se vad ekonomins uppsving betyder i praktiken, sade han och berömde regeringen Sipiläs arbete.

Pekkarinen nekade till att hans beslut att lämna riksdagen skulle bero på Centerns förhålland­evis låga gallupsiff­ror, men medgav att de haft en liten inverkan.

– Jag kan inte påstå att det inte

❞ Jag lämnar dörren öppen och sätter kanske till och med foten i dörrspring­an. Mauri Pekkarinen, angående Europaparl­amentsvale­t

skulle ha påverkat mig alls, men det var absolut inte en avgörande faktor.

Under sin snart 40 år långa karriär i riksdagen har Mauri Pekkarinen bland annat varit ordförande för Centerns riksdagsgr­upp (1999– 2003) och suttit som minister i fem olika regeringar.

 ?? Foto: lehtikuva/Roni Rekomaa
Foto: lehtikuva/Jussi nukaRi ?? Mauri Pekkarinen har under närmare 40 år bland annat suttit som minister i fem olika regeringar.
Foto: lehtikuva/Roni Rekomaa Foto: lehtikuva/Jussi nukaRi Mauri Pekkarinen har under närmare 40 år bland annat suttit som minister i fem olika regeringar.
 ??  ?? Liisa Jaakonsaar­i har 40 år bakom sig som parlamenta­riker.
Liisa Jaakonsaar­i har 40 år bakom sig som parlamenta­riker.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland