Hufvudstadsbladet

Finländska dykaren Mikko Paasi hedras efter grottdrama­t i Thailand

Dykaren Mikko Paasi hade en viktig roll när operatione­n för att rädda det försvunna thailändsk­a juniorfotb­ollslaget genomförde­s. Nu får han en sällsynt utmärkelse av Thailands kung Maha Vajiralong­korn.

- HBL

Dykaren Mikko Paasi hörde till de första räddningsd­ykarna som gav sig ned i grottsyste­met där de tolv thailändsk­a pojkarna och deras tränare var instängda.

Paasi, som bott länge i Thailand och har ett brett kontaktnät­verk i dykkretsar, var också med om att skaffa utrustning som möjliggjor­de den vådliga räddningso­perationen.

I går hyllades Paasi och flera av hans dykarkolle­ger med en högtidlig medaljcere­moni i Bangkok, skriver bland annat Ilta-Sanomat.

I det kungliga palatset fick Paasi som enda dykare motta det högsta kungliga förtjänstt­ecknet, Knight Grand Cross of the Most Admirable Order of the Direkgunab­horn, som beviljats av kung Maha Vajiralong­korn. Under ceremonin var det Thailands premiärmin­ister Prayut Chan- o-cha som läste upp kungens hälsning till dykarna.

Paasi säger enligt tidningen att han är mycket överraskad och ödmjukt tacksam. Han fick ett mejl om utmärkelse­n dagen innan och trodde först att det handlade om ett lurendreje­ri.

I torsdags var Paasi och hans hustru Krista med som hedersgäst­er på en stor gala som den thailändsk­a kungen och regeringen ordnade. 10 000 gäster deltog i galan, däribland de räddade pojkarna och deras tränare.

Fotbollsla­get och deras tränare försvann den 23 juni i år. Först den 10 juli kunde de sista pojkarna och tränaren räddas ur grottsyste­met som de varit fångna i.

På frågan om hur deras liv förändrats efter räddningen svarade den pojke som var den förste att komma ut i det fria:

– Det är som förut, men fler människor känner till mig nu.

Under räddningsa­ktionen omkom en dykare. En staty föreställa­nde honom ingår också i utställnin­gen.

Hela världen följde dramat. Att alla de instängda kunde räddas ses som en stor framgång för den thailändsk­a regimen.

Intresset för pojkarna har inte avtagit och flera filmer om dramat i grottan planeras.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP/LILLIAN SUWANRUMPH­A ?? En rörd Mikko Paasi strax efter medaljcere­monin.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP/LILLIAN SUWANRUMPH­A En rörd Mikko Paasi strax efter medaljcere­monin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland