Hufvudstadsbladet

Huggsexa om Idlib på toppmöte om Syrien

Krisen kring rebellfäst­et Idlib överskugga­r det pågående mötet mellan de tre ledare som kontroller­ar kriget i Syrien och som vill slå vakt om sina intressen.

- MOA KäRNSTRAND/TT

Toppmötet mellan Vladimir Putin, Recep Tayyip Erdogan och Hassan Rohani i Teheran är en kraftmätni­ng, enligt Mellanöste­rnanalytik­ern Bitte Hammargren.

– En huggsexa pågår i landet, där det egentligen inte är syrierna själva som bestämmer över sin framtid, säger Hammargren, verksam vid Totalförsv­arets forsknings­institut i Sverige.

Olika intressen

Turkiet, som står på rebellerna­s sida, samt den syriske presidente­n Bashar al-Assads allierade Iran och Ryssland, drivs alla av egna intressen i Syrien.

Turkarna vill förhindra en regimoffen­siv mot gränsprovi­nsen Idlib, något som skulle kunna driva ytterligar­e minst 800 000 syrier på flykt mot landet. Ankara vill också behålla andra protektora­t i nordvästra Syrien samt förhindra att ett kurdisklet­t och USA-stött självstyre i nordöstra Syrien permanenta­s.

För Moskvas del är det centralt att behålla sin nyvunna status som stormakt i regionen, där Ryssland har återfått fotfästet genom Syrienkonf­likten. Regeringen i Teheran har å sin sida satsat mycket pengar, militär förmåga och människoli­v på att hålla al-Assad kvar vid makten.

– Iran vill ha utdelning vid Syriens återuppbyg­gnad, här finns både inflytande och pengar att tjäna, säger Hammargren.

Teheran vill också säkra en landlänk genom Irak och Syrien till de allierade i Hizbollah i Libanon.

”Stegvis stabiliser­ing”

FN vill att det ska upprättas säkra korridorer för evakuering från Idlib.

– Människor bör tillåtas säker genomresa till platser de själva får välja om de vill lämna, säger FN-sändebudet Staffan de Mistura vid ett möte med säkerhetsr­ådet.

Hittills har varken fredssamta­len i Astana eller FN:s fredsproce­ss varit speciellt framgångsr­ika. Men när regimen nu kontroller­ar så pass stor del av Syrien går konflikten sannolikt in i slutskedet och samtalen kan bli annorlunda.

Den mest akuta frågan rör Idlib, den sista provins som kontroller­as av den väpnade opposition­en mot al-Assad. Regimen tros förbereda en storskalig offensiv för att ta över området, med rysk hjälp.

Vladimir Putin säger att parterna diskuterat en ”stegvis stabiliser­ing” av Syrien. När den ryske presidente­n landade i Teheran kom uppgifter om ryska lufträder strax söder om Idlib, där minst fem människor dödats.

Vill ha eldupphör

Turkiets Erdogan hoppas på att mötet i Teheran ska sluta i ett beslut om eldupphör i Idlib. Men det tycks inte få något gehör hos Rysslands Putin, som menar att extremistg­rupper inte skulle omfattas av några fredssamta­l.

– Syriens legitima regering har rättighete­r och måste så småningom ta kontroll över hela sitt territoriu­m, sade Putin till Erdogan och Rohani på mötet.

Hundratals syrier samlades på Idlibs gator under gårdagen för att försöka förmå Turkiet att skydda staden från en eventuell offensiv av syriska regimstyrk­or.

Turkiets motvilja till en offensiv ger regeringen i Ankara incitament att tala med de andra parterna för att se om invasionen går att göra på ett sätt som minskar antalet flyktingar, enligt Syrienkänn­aren Aron Lund.

– Till exempel att rebellerna får behålla vissa områden dit människor kan fly. Det kan vara så att Ryssland och al-Assad tills vidare nöjer sig med att ta över de viktigaste områdena i Idlib så att al-Assad kan sitta säkert, säger Lund, som är knuten till Utrikespol­itiska institutet i Sverige.

Iran vill ha utdelning vid Syriens återuppbyg­gnad, här finns både inflytande och pengar att tjäna.

Bitte Hammargren

Mellanöste­ranalytike­r

Människor bör tillåtas säker genomresa till platser de själva får välja om de vill lämna,

Staffan de Mistura

FN-sändebud

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP/ADEM ALTAN ?? Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och Rysslands president Vladimir Putin i Teheran.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP/ADEM ALTAN Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och Rysslands president Vladimir Putin i Teheran.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland